2 Haziran 2010 Çarşamba

Mevsimlik İndirimler


Özellikle giyim mağazalarının yaptıkları mevsimlik indirimler beni şaşırtıyor.

Mevsimin başından sonuna kadar indirimsiz fiyatla sat, mevsim sonu geldiğinde indirim yapıp aynı ürünleri yarı fiyatına sat. Bu durumda indirim olmadığı zamanlarda sattığın ürünlerden alanları enayi durumuna koymuş olmuyor musun? Ayrıca indirim yapıp da kar edebiliyorsan, hep düşük fiyattan sat gitsin.

Daha da komiği, indirim için üretilen ürünler diye bir kavram olması. Yani mevsiminde satılan ürün diye aldığın ürün aslında indirim zamanı satılmak için üretiliyor. Bu daha da şaşırtıcı.

Teknolojik ürünlerde durum çok daha garip. Ürün eğer marka ve özel bir içerik ürünüyse üretim maliyeti ile satış fiyatı arasında uçurum olabiliyor. Apple bu işi en iyi uygulayanlardan.


2 milyon adet iPad bir çırpıda satıldıktan sonra Türkiye'de olası satış fiyatı 1200 TL civarında olacakmış. Benim tahminimle 300 lira gibi bir maliyeti olan cihaz için yüksek bir bedel değil mi? Bu da şaşırtıcı işte.

3 yorum:

  1. Bu indirimlere öteden beri bende sizin gibi takılırım..Halk buna inanır ve indirimli bindirimlere geldiğini hiç düşünmez..Güldüşün boyutunda yaklaşacağım..Bir gülmecedir anlatılır: Adam; tezgahını açmış avaz-avaz "Dön 5, atlet 20" diye bağıran işportacıya yaklaşır ve merakını gidermek için "Kardeş neden atlet 20, don 5" diye sorar, İşportacı o yoğunlukta"Kardeşim donda indirim var, atlette yok"..Tatmin olmadığı için bu soruyu birkaç kez tekrarlar. Anlayacağınız, sokaktaki adam bıkmadan aynı soruyu defalarca sorar.. İşportacıyı bezdirir..Aldığı yanıttan bir türlü tatmin olmayan adam tekrar "Kardeşim donu neden indirdin, donu..??!" diye çıkışır. İşportacı dayanamaz ve şu yanıtı verir: "Ananın.....koymak için" Selam ve sağlıkla..

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Burçak,
    Durumu, seninle ortak dostlarımızdan birisi anlatmıştı. Sezon boyunca %40 ını satar maliyeti kurtarırmış. Ucuzluk zamanı ise net kâr kalırmış. 100 liranın kârı 33 lira. Yani, adedi 1.33 lira. Ama 40 adedini 1.33 yerine 2.5 dan satarsa; 40x2.5=100 lira. Maliyet çıktı. Ucuzluk zamanı da 60 adedini %50 indirimle 1.25 ten satıyor; 60x1.25=75 lira. Bu da kemiksiz kâr. 33 nere 75 nere... Sanırım ekonomist olmak için gerçekten,eğitimini almadan önce Mahmutpaşa'da çalışmalı. Ticaret dinen mübah, nasılsa vergisi yok, zekatı var... nereye, ne verirsen. Üstelik yurdumun ithal ettiği buğday üzerinden. Sanırım bu yüzden; harika çocukların yaşının, rakımı yüksek yerlerde lise düzeyine düşüşü.

    YanıtlaSil
  3. Ben de aynı şekilde, son zamanlarda çıkan "organik" ürünlere takmış durumdayım üstadım. Okul harçlığımı karşılamak için bir süpermarketin manav bölümünde çalıştım. O sırada gelen mallara dikkat ettim ki;
    "normal" domates x lira ise
    "salkım" domates 2.5x lira,
    "tarla" domates 2x lira civarı değişiyor. Ve fakat öyle bir durum daha var ki tamamen hakaret niteliğinde.
    "organik" domates ~ 6x lira!
    Tamam fiyata bişey demiyorum ancak, ".mına koyim şimdiye kadar ne yedirdiniz bize lan!" diyesi geliyor insanın.

    YanıtlaSil

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...