Ana içeriğe atla

Nasıl bir fotoğraf makinesi almalı? (2)


Yeni bir fotoğraf makinesi almak istiyorsanız öncelikle ihtiyaçlarınızı belirleyin! Artık bir şeylerin değişmekte olduğunu da aklınızın bir köşesinde bulundurun. Öncelikle fiyatlar düşme eğiliminde. 5 yıl önce basit 5Megapiksel 3x yakınlaştırma yapabilen fotoğraf makinesine verdiğiniz para ile şimdilerde profesyonele yakın kalitede çekim yapabilen 10-12 Mp 20x üzeri yakınlaştırabilen bir DSLR benzeri makine edinebilirsiniz.

Fotoğraf makineleri ile video kameraların arasındaki fark giderek azalıyor. HD (720p), hatta Full HD (1080p) video çekebilen compact yada SLR benzeri fotoğraf makinelerini makul fiyatlara edinebilmek mümkün. Dolayısıyla tercihiniz bu yönde olacaksa Nikon Coolpix P100 veya benzeri bir cihaz işinizi görecektir.

Türkiye'de "vergiydi", "ithalat maliyetleriydi" derken, fotoğraf makinesi fiyatları alıp başını gittiği için yurt dışından getirme imkanınız varsa değerlendirmeyi düşünün. 2,5-3 kat fiyat farkı olduğunu belirtmek isterim. Sanırım artık garanti avantajına ramen iyi bir alternatif maliyet ortaya çıkmış durumda. Oysa amatör fotoğrafçılık iyi bir boş zaman uğraşı olabilir. Bunun desteklenmemesi bir yana üzerinden fazladan vergi alınmasını anlamak zor.

DSLR türü fotoğraf makineleri almayı düşünüyorsanız, bu tür makinelerde de büyük oranda film çekebilen türler yaygınlaşıyor. Bu da bir tercih sebebi olabilir. Ancak DSLR makinelerde gövdeye ayrı, objektife ayrı verdiğiniz para miktarının can acıtabilecek düzeyde olabileceğini unutmamak lazım. Buna ek olarak fazla malzemenin taşınırlık üzerindeki olumsuz etkisini de unutmamalı. Gene de belirteyim iyi fotoğraflar çekmek istiyorsanız DSLR bu konuda kısa yoldur. Aslına bakacak olursanız DSLR makineler ile diğerlerini karşılaştırmak da çok doğru değil. Elma ile Armut'u karşılaştırmak gibi bir durum.

Bu arada, Ara Güler üstadın sözünü unutmamak lazım: "İyi fotoğrafçı, dikiş makinesiyle de fotoğraf çeker."

Satın alma öncesi en kolay yöntem ihtiyaç listenizi hazırlayıp daha sonra aradığınız nitelikteki makineleri karşılaştırıp size en uyanı belirlemek olabilir.

Önem verdiğiniz özelliklere göre örneğin:
  1. Titreşim önlemesi var mı? 
  2. En fazla yakınlaştırması ne kadar? 
  3. Yüksek ISO değerlerinde çekim kalitesi nasıl? 
  4. Saniyede ard arda kaç çekim yapabiliyor? 
  5. En yüksek video çekim çözünürlüğü ne? 
gibi sorular hazırlayın ve bu sorularınızın cevaplarını karşılıklı olarak bulun.

Sayısal fotoğraf makinesi özellikleri ve çekim örneklerini karşılaştırabileceğiniz bir web sitesi, tercihinizi yaparken işinizi kolaylaştırabilir.

Karşılaştırma için http://www.digitalversus.com, http://www.enucuzbul.org, http://www.nikon.com.tr/compareproducts.php veya benzeri siteleri kullanabilirsiniz. Ancak kesinlikle dükkana gidip orada satıcıdan bunu sizin için yapmasını istemeyin! Ya da bunların hangisi iyidir diye tavsiye istemeyin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Köpük Baloncuk Nasıl Yapılır?

Köpük baloncuk yaparken deterjan ve su kullanıyorsanız muhtemelen baloncuklarınız hemen patlıyordur. Dayanıklı baloncuklar için çözeltinizin içine şeker ekleyin. Böyle olmaz! İlla tarif ver diyorsanız: 1/2 ölçü sıvı bulaşık deterjanı 2 ölçü su 2 çay kaşığı şeker (yetmezse daha çok koyun!) Bulabilirseniz şeker yerine gliserin de kullanabilirsiniz. Kolonya ve bir miktar aseton da katabilirsiniz çözeltinize.

Evde En Basit Şekilde Şarap Nasıl Yapılır? (Resimli)

Merhaba. Gurme bir arkadaşım var. Yaklaşık 4-5 senedir kendi tüketimi için şarap yapıyor. İlk yaptığı şarap, pek kolay içilemez olsa da, son yıllarda gerçekten lezzetli şaraplar üretiyor. Kendisine bu işi nasıl becerdiğini sordum ve ben de evde kendi şarabımı yapmayı geçtiğimiz yıl becerdim. Doğrusunu isterseniz ilk deneme için oldukça başarılıydı. Gurme arkadaşım, "yemeğe bile koymam senin yaptığın şarabı ama ilk deneme için güzel olmuş" dedi. Ben de bu sene de şansımı yeniden denemeye karar verdim. Hemen belirteyim, çeşitli kaynaklarda evde nasıl şarap yapabileceğinizi anlatan yazılar bulabilirsiniz ama doğrusunu isterseniz o kadar çok ince detaya ve tekniğe giriyorlar ki, anlaması ve yapması zorlaşıyor. Biraz örnek vereyim. 1- Özel ölçüm cihazları, 2- Oluşan karbondioksiti atmak için özel düzenekler, 3- Özel depolama çözümleri, 4- Fermantasyon başlatıcılar, 5- Fermantasyon durdurucular, 6- Alkol seviyesi ölçerler, 7- Kükürt ekleme ile koruma yöntemleri, 8- Öz

İnternet Sitelerindeki Hesaplarımı Nasıl Silerim?

Yeni medya, alışveriş, müzik siteleri genellikle sizi tanımak isterler. Sitelerden yararlanmak, kimi zaman alışveriş yapabilmek için, pek çok kişisel bilginizi içeren veriyi girip, üye olmak iyi de, ya bir gün gelir de bu tür üyeliklerinizi silmek isterseniz ne ile karşılaşacağınızı biliyor musunuz? Blog girdisini  bu linkten  dinleyebilirsiniz . Merhaba, İnternet kullanıcıları neredeyse artık her türlü siteye üye olarak girmek zorunda. Verilen hizmet paralı ya da bedava olsun, siteler sizi üye olup, içeriklerinden öyle yararlanmaya zorluyorlar. Gazete siteleri bile sizi üye olmaya teşvik ediyorlar. Üye sayısı ve üyelerin neler yaptığını izlemek, bir hizmeti geliştirebilmek için işini bilenlere önemli veriler sağlar. Örneğin bir alışveriş sitesi, incelediğiniz ya da satın aldığınız ürünlere benzer ürünleri size önerebilir. Bunun için sizin siteye üye olmanız en kolay yollardan biridir. Kullanıcının yaptıklarını izlemek böylece kolaylaşır. Sosyal ağ siteleri de üye olmadan bi