11 Haziran 2010 Cuma

Nasıl bir fotoğraf makinesi almalı? (2)


Yeni bir fotoğraf makinesi almak istiyorsanız öncelikle ihtiyaçlarınızı belirleyin! Artık bir şeylerin değişmekte olduğunu da aklınızın bir köşesinde bulundurun. Öncelikle fiyatlar düşme eğiliminde. 5 yıl önce basit 5Megapiksel 3x yakınlaştırma yapabilen fotoğraf makinesine verdiğiniz para ile şimdilerde profesyonele yakın kalitede çekim yapabilen 10-12 Mp 20x üzeri yakınlaştırabilen bir DSLR benzeri makine edinebilirsiniz.

Fotoğraf makineleri ile video kameraların arasındaki fark giderek azalıyor. HD (720p), hatta Full HD (1080p) video çekebilen compact yada SLR benzeri fotoğraf makinelerini makul fiyatlara edinebilmek mümkün. Dolayısıyla tercihiniz bu yönde olacaksa Nikon Coolpix P100 veya benzeri bir cihaz işinizi görecektir.

Türkiye'de "vergiydi", "ithalat maliyetleriydi" derken, fotoğraf makinesi fiyatları alıp başını gittiği için yurt dışından getirme imkanınız varsa değerlendirmeyi düşünün. 2,5-3 kat fiyat farkı olduğunu belirtmek isterim. Sanırım artık garanti avantajına ramen iyi bir alternatif maliyet ortaya çıkmış durumda. Oysa amatör fotoğrafçılık iyi bir boş zaman uğraşı olabilir. Bunun desteklenmemesi bir yana üzerinden fazladan vergi alınmasını anlamak zor.

DSLR türü fotoğraf makineleri almayı düşünüyorsanız, bu tür makinelerde de büyük oranda film çekebilen türler yaygınlaşıyor. Bu da bir tercih sebebi olabilir. Ancak DSLR makinelerde gövdeye ayrı, objektife ayrı verdiğiniz para miktarının can acıtabilecek düzeyde olabileceğini unutmamak lazım. Buna ek olarak fazla malzemenin taşınırlık üzerindeki olumsuz etkisini de unutmamalı. Gene de belirteyim iyi fotoğraflar çekmek istiyorsanız DSLR bu konuda kısa yoldur. Aslına bakacak olursanız DSLR makineler ile diğerlerini karşılaştırmak da çok doğru değil. Elma ile Armut'u karşılaştırmak gibi bir durum.

Bu arada, Ara Güler üstadın sözünü unutmamak lazım: "İyi fotoğrafçı, dikiş makinesiyle de fotoğraf çeker."

Satın alma öncesi en kolay yöntem ihtiyaç listenizi hazırlayıp daha sonra aradığınız nitelikteki makineleri karşılaştırıp size en uyanı belirlemek olabilir.

Önem verdiğiniz özelliklere göre örneğin:
  1. Titreşim önlemesi var mı? 
  2. En fazla yakınlaştırması ne kadar? 
  3. Yüksek ISO değerlerinde çekim kalitesi nasıl? 
  4. Saniyede ard arda kaç çekim yapabiliyor? 
  5. En yüksek video çekim çözünürlüğü ne? 
gibi sorular hazırlayın ve bu sorularınızın cevaplarını karşılıklı olarak bulun.

Sayısal fotoğraf makinesi özellikleri ve çekim örneklerini karşılaştırabileceğiniz bir web sitesi, tercihinizi yaparken işinizi kolaylaştırabilir.

Karşılaştırma için http://www.digitalversus.com, http://www.enucuzbul.org, http://www.nikon.com.tr/compareproducts.php veya benzeri siteleri kullanabilirsiniz. Ancak kesinlikle dükkana gidip orada satıcıdan bunu sizin için yapmasını istemeyin! Ya da bunların hangisi iyidir diye tavsiye istemeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...