Ana içeriğe atla

Mevsimlik İndirimler


Özellikle giyim mağazalarının yaptıkları mevsimlik indirimler beni şaşırtıyor.

Mevsimin başından sonuna kadar indirimsiz fiyatla sat, mevsim sonu geldiğinde indirim yapıp aynı ürünleri yarı fiyatına sat. Bu durumda indirim olmadığı zamanlarda sattığın ürünlerden alanları enayi durumuna koymuş olmuyor musun? Ayrıca indirim yapıp da kar edebiliyorsan, hep düşük fiyattan sat gitsin.

Daha da komiği, indirim için üretilen ürünler diye bir kavram olması. Yani mevsiminde satılan ürün diye aldığın ürün aslında indirim zamanı satılmak için üretiliyor. Bu daha da şaşırtıcı.

Teknolojik ürünlerde durum çok daha garip. Ürün eğer marka ve özel bir içerik ürünüyse üretim maliyeti ile satış fiyatı arasında uçurum olabiliyor. Apple bu işi en iyi uygulayanlardan.


2 milyon adet iPad bir çırpıda satıldıktan sonra Türkiye'de olası satış fiyatı 1200 TL civarında olacakmış. Benim tahminimle 300 lira gibi bir maliyeti olan cihaz için yüksek bir bedel değil mi? Bu da şaşırtıcı işte.

Yorumlar

  1. Bu indirimlere öteden beri bende sizin gibi takılırım..Halk buna inanır ve indirimli bindirimlere geldiğini hiç düşünmez..Güldüşün boyutunda yaklaşacağım..Bir gülmecedir anlatılır: Adam; tezgahını açmış avaz-avaz "Dön 5, atlet 20" diye bağıran işportacıya yaklaşır ve merakını gidermek için "Kardeş neden atlet 20, don 5" diye sorar, İşportacı o yoğunlukta"Kardeşim donda indirim var, atlette yok"..Tatmin olmadığı için bu soruyu birkaç kez tekrarlar. Anlayacağınız, sokaktaki adam bıkmadan aynı soruyu defalarca sorar.. İşportacıyı bezdirir..Aldığı yanıttan bir türlü tatmin olmayan adam tekrar "Kardeşim donu neden indirdin, donu..??!" diye çıkışır. İşportacı dayanamaz ve şu yanıtı verir: "Ananın.....koymak için" Selam ve sağlıkla..

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Burçak,
    Durumu, seninle ortak dostlarımızdan birisi anlatmıştı. Sezon boyunca %40 ını satar maliyeti kurtarırmış. Ucuzluk zamanı ise net kâr kalırmış. 100 liranın kârı 33 lira. Yani, adedi 1.33 lira. Ama 40 adedini 1.33 yerine 2.5 dan satarsa; 40x2.5=100 lira. Maliyet çıktı. Ucuzluk zamanı da 60 adedini %50 indirimle 1.25 ten satıyor; 60x1.25=75 lira. Bu da kemiksiz kâr. 33 nere 75 nere... Sanırım ekonomist olmak için gerçekten,eğitimini almadan önce Mahmutpaşa'da çalışmalı. Ticaret dinen mübah, nasılsa vergisi yok, zekatı var... nereye, ne verirsen. Üstelik yurdumun ithal ettiği buğday üzerinden. Sanırım bu yüzden; harika çocukların yaşının, rakımı yüksek yerlerde lise düzeyine düşüşü.

    YanıtlaSil
  3. Ben de aynı şekilde, son zamanlarda çıkan "organik" ürünlere takmış durumdayım üstadım. Okul harçlığımı karşılamak için bir süpermarketin manav bölümünde çalıştım. O sırada gelen mallara dikkat ettim ki;
    "normal" domates x lira ise
    "salkım" domates 2.5x lira,
    "tarla" domates 2x lira civarı değişiyor. Ve fakat öyle bir durum daha var ki tamamen hakaret niteliğinde.
    "organik" domates ~ 6x lira!
    Tamam fiyata bişey demiyorum ancak, ".mına koyim şimdiye kadar ne yedirdiniz bize lan!" diyesi geliyor insanın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Köpük Baloncuk Nasıl Yapılır?

Köpük baloncuk yaparken deterjan ve su kullanıyorsanız muhtemelen baloncuklarınız hemen patlıyordur. Dayanıklı baloncuklar için çözeltinizin içine şeker ekleyin. Böyle olmaz! İlla tarif ver diyorsanız: 1/2 ölçü sıvı bulaşık deterjanı 2 ölçü su 2 çay kaşığı şeker (yetmezse daha çok koyun!) Bulabilirseniz şeker yerine gliserin de kullanabilirsiniz. Kolonya ve bir miktar aseton da katabilirsiniz çözeltinize.

Evde En Basit Şekilde Şarap Nasıl Yapılır? (Resimli)

Merhaba. Gurme bir arkadaşım var. Yaklaşık 4-5 senedir kendi tüketimi için şarap yapıyor. İlk yaptığı şarap, pek kolay içilemez olsa da, son yıllarda gerçekten lezzetli şaraplar üretiyor. Kendisine bu işi nasıl becerdiğini sordum ve ben de evde kendi şarabımı yapmayı geçtiğimiz yıl becerdim. Doğrusunu isterseniz ilk deneme için oldukça başarılıydı. Gurme arkadaşım, "yemeğe bile koymam senin yaptığın şarabı ama ilk deneme için güzel olmuş" dedi. Ben de bu sene de şansımı yeniden denemeye karar verdim. Hemen belirteyim, çeşitli kaynaklarda evde nasıl şarap yapabileceğinizi anlatan yazılar bulabilirsiniz ama doğrusunu isterseniz o kadar çok ince detaya ve tekniğe giriyorlar ki, anlaması ve yapması zorlaşıyor. Biraz örnek vereyim. 1- Özel ölçüm cihazları, 2- Oluşan karbondioksiti atmak için özel düzenekler, 3- Özel depolama çözümleri, 4- Fermantasyon başlatıcılar, 5- Fermantasyon durdurucular, 6- Alkol seviyesi ölçerler, 7- Kükürt ekleme ile koruma yöntemleri, 8- Öz

Basit Şarap Hava Kilidi Yapımı (Resimli)

Eğer evde kendi şarabınızı yapıyorsanız fermantasyon sırasında çıkan gazları dışarı atıp içeri hava girmesini önlemek önemlidir. Bunun için hava kilitleri kullanılır. Aşağıdaki videoda piyasada 12 liraya bulabileceğiniz bir hava kilidini görüyorsunuz. En iyisi böyle bir şey tavsiye ederim. Evde şarap yapma işini biraz büyüttüğünüzde hava kilitleriniz yetmeyebilir. Böyle ya da benzeri bir durumda, evde en basit şekilde nasıl şarap hava kilidi yapabiliriz? İşte bunu aşağıda anlatacağım. Malzemelerin tamamını yakınınızdaki hırdavatçıdan alabilirsiniz. Malzemeler: 1- Saydam ince hortum (Her hava kilidi için 1 metre kadar) 2- Matkap ucu (Saydam borunun içine girebilecek kalınlıkta bu uygulamada 6 mm idi) 3- Kısa plastik kelepçe 4- Matkap 5- Şişe kapağı Uygulama gayet basit. Dikkatlice kapağı delin. Açılan delikten zorlaya zorlaya hortumu geçirin. Sıkışık olmalı ki kaçak yapmasın. Resimdeki gibi hortumu toparlayıp, plastik kelepçe ile ayrılmasını engelley