28 Mart 2009 Cumartesi

Cep Telefonlarına GPS şart!

Çok yakın zamanda, BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu'nun da hayatını yitirdiği bir helikopter kazasını yaşadık. Kaza sonrasında yer tespiti yapılamadığı için başta içerisinde yaralı ancak bilinci açık bir kişinin bulunduğu helikoptere yaklaşık 50 saatte ulaşılabildi. Peki, şöyle bir düzenleme yapılsa. Bundan böyle, yurdumuzda içerisinde GPS (Küresel Yer Belirleme) devresi bulunmayan cep telefonu girmesi belli bir tarihten sonra yasaklansa. Aynı şekilde bu kararımız dünya çapında yapacağımız girişimlerle yaygınlaştırılsa. Yukarıda resmi bulunan chip kadar küçülen ve girişimimiz sayesinde kısa sürede ucuzlayacak olan devreler sayesinde 112 ya da 155 gibi numaralar arandığında yer bilgisi de otomatik gönderilse de insanlar bu kadar kolay kaybedilmeseler nasıl olur? Öyle aklıma geldi işte (Aslında FriendFeed'de Özer (Wrzl) Dölekoğlu'nun Tweet'ini okuduktan sonra aklıma geldi tam olarak).

7 yorum:

  1. İyi fikir, uygulansa çok iyi olabilir.

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir fikir gerçekten, bir ekleme yapmak istiyorum. Konum bilgisini paylaşmak için kanunlar önünde "kişinin izin vermesi" gerekebilir, 112 ve/veya 155 arandığında o an sorulacak "Konum bilginizi sadece şu an için paylaşmak istiyor musunuz?" sorusuna verilecek "Evet" cevabı ile kayıt altına alınarak sadece o an için bu paylaşım sağlanabilir.

    YanıtlaSil
  3. Recep Vatansever ve Metin Kahraman'a yorumları için teşekkür ederim.
    Metin Kahramanın da düşüncesine katılıyorum. Kişisel gizliliğe saygı gösterilmesi gereklidir.

    YanıtlaSil
  4. Peki Polis istediği zaman bu telefon da neredeymiş gibi bakabilse, (arabayla) aşırı hız yapanları cep telefonlarını devamlı takibe aldığı için tesbit edebilse; bu sırada kim şöför, kim yolcu, kim yan arabada, kim telefonunu torpidoda unuttu tamamen karışsa; aileler çocuk gerçekten okulda mı, patron çalışanlar gerçekten iş başında mı yoksa yemek molası yine mi 2 dakka fazla sürdü, her an kontrol edebilse; kıskanç kız arkadaş 7/24 haretlerimizi takib edebilse;

    yine de böyle teknolojiyi şart koşmak ister miyiz ?

    YanıtlaSil
  5. Klasik örneği vereyim. Ekmek bıçağı ile ekmek de kesebilirsiniz, insan da! Teknoloji kötüye kullanılabilir diye hiç kullanmasaydık bu uygarlık seviyesine ulaşabilir miydik?

    YanıtlaSil
  6. Elbette teknoloji kötüye kullanılabilinir diye teknolojiyi bertaraf etmenin bir anlamı yok. Ancak ceptelefonu kullanıcılarının ne kadarı helikopter kazası sonrası kayboluyor ? Milyonda bir ? 10 Milyonda bir ? Türkiye Nüfusu göz önünde bulunursa, daha bile düşük.

    Dengede kalmak gerek. GPS şartının -ki thuraya telefonlarda mevcut- kötüye kullanılabilme riski olası bir faydasından çok daha yüksek.
    Kaldı ki :
    -Cep telefonu Helikopter kazasını atlatabilecek mi ?
    -Helikoptere binen kişi neden zaten GPS'i olan bi telefon almadı?
    -Helikopterin kendi GPS'i & Telsizi neden bozuktu ?
    -vs. vs.

    Sanırım fazla uzattım, canınızı sıkmak istemezdim.

    Ha son olarak bi de şu ilginçlik var piyasaya çıkmak üzere olan :
    http://www.3g.co.uk/PR/May2007/4619.htm

    YanıtlaSil
  7. Katkılarınız için teşekkürler. Haklı olduğunuz düşünceleriniz var. Benim düşüncem, teknolojinin artık yeterince ucuzladığı ve yapılabilirliğine ilişkindi.

    Verdiğiniz link de oldukça ilginçmiş. Artık sanırım GPS ekleme derdi de kalmayacak telefonlar.

    YanıtlaSil

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...