29 Kasım 2010 Pazartesi

Dinamometre Yapımı (Resimli)

6. Sınıftaki kızım Fen ve Teknoloji ders kitabının 65. sayfasını gösterip bir dinamometre yapıp yapamayacağımızı sordu.
Kitabın ilgili yerini inceledikten sonra bir yay ve saydam tüp bulabilirsek yapabileceğimiz söyledim. O halde haydi "basit bir dinamometre yapalım" dedi.

Küçük bir İnternet araması sonucunda Dinamotrede kullanılan ölçü birimi olan Newton (evet bildiğiniz Isaac Newton) için, yerden 102 gramlık bir ağırlığı kaldırabilmek için uygulanması gereken kuvvet olduğunu buldum. Bu bilgiyi aklımızın bir köşesinde tutalım ayar kısmında işimize yarayacak.


İşte gereken malzeme yaklaşık olarak resimde görünüyor. Öncelikle tüp meselesi için bir çözüm bulamayınca kırtasiyeden asetat aldık. Cetvelin altında saydam asetat görünüyor. Bunu kıvırıp saydam bir tüp haline getirdik (açılmasın diye iki ucunu lastikle geçici olarak tutturduk). Yay için Bahçelievler Freeshop'a gittik orada Ahmet işimize yarayabilecek uzunca bir yay buldu eski oyuncaklardan kalma. Ahmet'e teşekkür edip eve döndük. Yayı da resimde cetvelin hemen aşağısında görüyorsunuz.

Kalibrasyon (ayarlama) işini mutfaktaki ölçü kabına koyacağımız su ve pet şişe ile yapmak için bu malzemeleri de resmimize kattık.

Tüp haline getirdiğimiz asetatı, açılmaması için saydam bant ile ile sarıp yapıştırdık.
 Bu işleri pek seven küçük oğlum da bize yardımcı oldu.
Keçeli kalemin ağız kısmını kesip ayırdık. İçini boşalttık. Arka kapağını çıkartıp biraz eriyen plastik yapıştırıcımızdan sürüp içine yayımızı ittirdik.
Yayımızı tüpümüzün içine itip gereken boyu ölçtük.
Yan keski ile uygun yerinden yayımızı kestik.
Açık kanca vidalarımızdan birini yayımızın içine yapıştırdık.
Yayı tüpümüze yerleştirip sağlam dursun diye içerisine yukarıdan eriyen plastik yapıştırıcımızı doldurduk. Yapıştırıcı aşağılara gitmesin diye bunu yapmadan önce yayın üst kısmını paket lastiği ile sardık.
Uzun gelen yay fazla ağırlık kaldıramayacağından büyük bölümünü yayın içinden eriyen plastik yapıştırıcımız ile doldurup sabit durmasını sağladık. Daha güçlü bir yay bulabilmiş olsaydık bu işleme gerek kalmayacaktı.
Ayar yapmak için 100 cc suyu (1 litre su 1 kilo eder) ölçüp şişeye koyduk şişenin darasını da katınca 102 gr'lık bir ağırlığımız oldu.
Bu ağırlığı yerden kaldıracak kuvvet 1 Newton olduğundan ilk işaretimizi bu noktaya koyduk.
Ardından bir 100 cc daha doldurup 2 Newton ölçüm noktasını da işaretledik.
Böylece neredeyse tamamı evimizde bulunabilen malzemelerle 2 Newton'a kadar ölçebilen bir dinamometre yapmış olduk.

 Siz de kolayca yapabilirsiniz.

6 yorum:

  1. çoook güzel ve kolay çooook saolun

    YanıtlaSil
  2. gerçekten çok guzel bir proje görevi bnm konumda buydu zaten inanınki hmn bu yöntemi denicem

    YanıtlaSil
  3. Çokkk Kolay Teşekkürler Elinize Sağlık Aynısını Yaptım Ama 4 N Luk Ölçüm Yapabiliyorr.':D

    YanıtlaSil
  4. meraba çok kolay ve güzel bir dinanometre ama yayı bir türlü bulamadım kadıköy de oturuyorum nerede bulabilirim o şekilde yayı
    yada ban o yayın ismini verebilimisiniz lütfen acele

    YanıtlaSil
  5. Yayı bir oyuncakçıda bulmuştum. Siz yay bulamazsanız yerine paket lastiği deneyebilirsiniz o da olur.

    YanıtlaSil

Dalıp Giderim

Bir süredir yapay zeka sitesi Suno ile şarkı sözlerini şarkıya çeviriyorum. Özgün olmaları için en azından bu şarkı sözlerini kendim yazıyor...