19 Temmuz 2013 Cuma

Akıllı Televizyon İster Misiniz?



Piyasada satılan pek çok ince panel televizyon artık akıllı. Peki ya sizin elinizde bu TV'lerin yaptıklarını yapamayan sade bir LCD ya da Plazma TV varsa onu akıllandırmak güzel olmaz mı? Bakalım nasıl yapılır?
Merhaba,

Akıllı televizyonlar, içerisine bilgisayar gömülmüş cihazlardır. Bilgisayarlar eskisine göre çok küçüldüler. O nedenle fazla yer kaplamadan bir televizyonun içerisine de konulmaları zor değil. Üreticiler, yeni televizyonların içerisine böyle çok çekirdekli ve video hızlandırıcı işlemci içeren mini bilgisayarları yerleştiriyorlar. Böylece evinize hem televizyon hem de bilgisayar almış oluyorsunuz.

Akıllı televizyonlar görüntülü görüşmeler yapmanıza, mail okuyup-yazmanıza, oyun oynamanıza, Youtube ve benzeri sitelerde görüntüleri izlemenize, İnternet'te gezinmenize ve yüklenebilen pek çok uygulama ile daha başka işlevlere sahip olmanıza imkan tanır. Ayrıca, dışarıdan takılan sabit diskler ve usb belleklerin içerdiği filmleri oynatabilir, müzikleri çalabilir, resimleri gösterebilir. Yine usb üzerinden takılabilecek kablosuz bir klavye fare seti ile kullanmak ve yazı yazmak son derece kolaylaşabilir. DLNA denilen ve multimedya içeriğinin ağ üzerinde paylaşılmasını kolaylaştıran bir sisteme de sahip olan bu cihazlar o anda ağınıza bağlı bilgisayarlar ve DLNA destekleyen cihazlar üzerinden başka bir bağlantı olmadan film, müzik, fotoğraf gösterebilirler.

Smart TV olarak satılan bu televizyonlar için son derece esnek bir kullanım imkanının bulunduğu ortadadır. Peki elinizde bu kadar akıllı bir TV yoksa ya da yeni aldığınız televizyon bu işleri yapamıyorsa ne yapılabilir?

Özellikle Çin menşeli web mağazalarında bu işlevlerin tamamını televizyona kazandırabilecek HDMI üzerinden TV'ye bağlanan küçük bilgisayarlar 120-200 TL bedelle satılmaktadır. dx.com, aliexpress.com gibi siteler hemen ilk anda akla gelenler. Bu cihazlar genellikle 2, bazen de 4 çekirdekli işlemcisi olan son derece hızlı ve görüntüleri hızlandıran görüntü işlemcilerine de sahipler. İşletim sistemleri Android olup Google Play mağazasında çoğu bedava sunulan uygulamaların neredeyse tamamını çalıştırabilirler. Kablosuz ev ağınıza bağlanabilen bu cihazlar için fazla bir kablo karmaşasına da gerek yok.

Google Tv Player ya da HDMI Android TV Dongle olarak arattığınızda bulabilirsiniz.

Ülkemizde akakce.com sitesinde "Android HDMI" olarak aradığınızda bulabilirsiniz.

Bir gün küçücük bir bilgisayarı televizyona bağlayıp her türlü bilişim ihtiyacımızı karşılayabileceğimizi, geçmişte söylenselerdi "acaba Sinclair ve Commodore günlerine mi dönülecek yeniden?" diye ister istemez düşünürdüm ama olan durum buna çok benziyor doğrusunu isterseniz.

Dizimiz devam edecek.

İyi günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...