22 Temmuz 2013 Pazartesi

Öldüğünüzde Sosyal Medya Hesaplarınız Ne Olacak?

 
Cennete gitmeyi herkes ister ama kimsenin acelesi yoktur. Umarım sağlıklı, uzun ve mutlu bir hayat yaşadıktan sonra, kaçınılmaz sonla yüzleşiriz. Peki hayattan istemeden de olsa koptuktan sonra, sosyal medya hesaplarınız ne olacak hiç düşündünüz mü? 
Merhaba,

Ölümsüzlüğün anahtarı belki de arkanızda bıraktığınız eserlerinizdir. Bir başka bakış açısından da, geleceğe sizi ve fikirlerinizi ulaştıracak olanlar yetiştirdiğiniz nesillerdir. Ölümü aşmak ve ötesine geçmek belki de böyle mümkün olur.

Peki siz bu dünyadan göçtüğünüzde, hala açık kalıp, hayatını sürdürecek olan sosyal medya sitesi abonelikleriniz ne olacak? 

Mesela İnternet'deki Facebook durum güncellemelerinizi siz öldükten sonra kimsenin okumamasını, hesabınızın kapanmasını isteyebilirsiniz. Ya da Twitter'daki girişlerinizin silinmesi gerektiğini düşünebilirsiniz. Linkedin hesabınızda hala iş arıyor olarak görünmeniz de öldükten sonra pek hoş olmayabilir. 

"Aman canım, ben öldükten sonra İnternet'teki ıvır-zıvırımdan bana ne?" diye düşünüyorsanız sorun yok tabi. Ancak öldükten sonra bu içeriklere ne olacağı, sizi ilgilendiriyorsa ne olacak? Tabi bir de arkadaşlarınızı her yaş gününüzde uyaran Facebook sizin çoktan gittiğinizi bilmediği için bu yaşgünü hatırlatmalarına da devam edecektir. En azından arkadaşlarınızı üzebilecek bir durum bu.

Bu sevimsiz gerçeğin, İnternet açısından bazı yansımaları var. Facebook, Twitter, Linkedin vs. sitelerdeki üyelikleriniz öyle kalacak, siz hortlak gibi bir süre daha arkadaşlarınıza zaman zaman görünecek misiniz? Ya da kişisel siteniz, blogunuz ne olacak? 

Siz öldükten sonra bunlarla bir yakınınız ilgilenip gerekeni yapsa fena olmaz, öyle değil mi? Ama hepimizin bu işleri çekip çevirecek bir yakını olmayabilir. Blog eğer bir alan adı üzerinden ulaşılan türden ise alan adı ödemenizi yapmadığınızda kısa sürede alan adı erişimi kapanacağından ya da hosting şirketi, yine ödeme gecikmesi nedeniyle sitenizi erişime kapattığında sorun kalmaz. Tam tersine kapanmasını istemediğiniz durumda da bu dünyadan birilerinin yardımına ihtiyacınız var.

Blogger ve benzerlerindeki içeriğiniz daha uzun yıllar orada kalıp okunabilir olacaklardır. Tabi öyle kalmasını da tercih etmek size kalmış. Siz göçüp gittiniz diye eserlerinizin de yok olması gerekmez.  

Bizde sanal dünya ile ilgili işlerde vasiyet müessesi pek ciddiye alınmadığı için bu konuda yardımınıza koşacak ülkemiz çıkışlı bir site yok. Oysa yabancı siteler aracılığıyla sayısal vasiyet bırakma imkanınız var.

Yurt dışında, siz öldüğünüzde bu durumu anlayıp gerekli işlemleri yapabilecek siteler bulunuyor. http://ifidie.org/, http://www.deadmansswitch.net hemen ilk akla gelenler. Bu siteler resmi olmasa da size bir şey olursa, yakınlarınıza ulaştırmak istediğiniz içeriği ya da vasiyeti oluşturmanıza yarıyor. Siteler size ulaşamadıklarında bu içeriği sizin istediğiniz kişilere ulaştırıyor. Böylece bir anlamda vasiyetinizi sanal ortamda bulunduruyorlar.

Facebook için de benzeri uygulama var. "If I Die" yani "Ölürsem" Facebook uygulaması da facebook içerisinde uygulamalar kısmında araştırılıp bulunabilir. 

Bu siteler ve uygulamalar bu işi basit bir şekilde halletmenize imkan tanıyorlar. Ne yazık ki sadece İngilizce dilini destekliyorlar. 

Örnek olarak verdiğim sitelere ya da kendi bulduğunuza kaydolup, öldüğünüzde istediğiniz bir, iki kişiye dağıtılacak bir mesaj bırakabiliyorsunuz. Dilerseniz tüm kayıtlı olduğunuz sitelerin şifrelerini, bilgisayarınızın yönetici şifresi vs. Kısaca geriye ne bırakmak istiyorsanız onu o mesaja ekleyebiliyorsunuz.

Siteler sizin yaşadığınızı kontrol için periyodik olarak mail gönderiyor ve cevaplamanızı bekliyorlar. Belirlediğiniz süre içerisinde sizden cevap alamadıklarında mailinizi ulaşmasını istediğiniz mail adreslerine yolluyorlar. 

Hayatı devamlı tehlike altında olan ve öldüğünde bundan kamuoyunu bilgilendirmek belge vb. şeyleri açıklamak isteyenler de bu yöntemi kullanabilir tabi! Bu da başka bir yönü.

Böylece mesela sizi doğum günlerinizde sadece Facebook'dan kutlayan arkadaşlarınız, ölmüş insanın doğum gününü kutlayıp, aile bireylerinin de asabını bozmamış olurlar.   

Sevimsiz, ama bir şekilde halledilmesi gereken durum için bir kaç alternatif önermek istedim. Ömrünüz uzun, günleriniz dolu dolu olsun.

İyi günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...