7 Aralık 2012 Cuma

Windows 8 - Microsoft Neyin Peşinde?


Windows 8 çıktı malumunuz.

Microsoft bilgisayarlarda giderek düşüşe geçen işletim sistemini çoklu platformları da içine alacak şekilde kurtaracak bir çaba içerisinde bana soracak olursanız.

Windows 8, masaüstü, dizüstü, tablet ve telefonlarda çalışıyor gibi görünüyor. Genel olarak tüm bu platformlarda dokunmatik olarak çalışması hedefleniyor.

Fatih projesi ile ilgili olarak Microsoft tekaüt patronu Bill Gates tabletli eğitim sistemi klavye olmazsa yürümez "Klavye Şart" diye buyurmuştu.

Aslında yılar önce Microsoft'un yıllar önce deneyip sandığa kaldırdığı dokunmatik ekran Apple tarafından endüstri lideri bir platform haline getirildi. Üzerine Google Android ile tüy dikti. Bir de Google ChromeBook diye KLAVYELİ (!) bir cihazı hafiften hafiften ortalığa çıkarınca sanırım Microsoft ağırlığını koyup yeniden piyasanın tek süper gücü olmayı aklına koyup Windows 8'i çıkarttı. Üstelik yeni Windows 7'li makine alanlara kıyak çekip 29 TL'ye Windows 8 Proya geçebilirsiniz dedi ki bu güne kadar görülmüş kıyak değil!

Lakin, daha ilk günden kullanıcılar ciyaklamaya başladılar "Start Menü" kayıp diye. Evet yeni kullanıcı ara birimi yeniydi, güzeldi de alışık dostlar eskiden "Devrim" ile kopmak istemiyorlar anlaşılan. :))

Sanırım Microsoft hafiften bir çuvallama deneyimi yaşayacak bu yeni işletim sisteminde. Zaman gösterir tabi ama başarı şansı zor çünkü pazarda 150 liraya 7 inch Android'li ucuz Çin tabletleri satılıyor. Klavye deseniz öyle zor değil bir tane alıp takıp kullanmak.


Hele ICS (Android 4.1) ile sanal klayyeye gömülü gelen dikte yazılımı öyle etkileyici ki (tamam %100 başarılı olmayabilir ama fena sayılmaz) klavye o kadar da gerekli olmayabilir.

Az bir iteleme ile belki de işletim sistemi Microsoft'un elinden kayıp gidecek. Bu olasılığı idrak etmiş olan Microsoft çok geç kalmış olmakla birlikte yeni platformlarda da krallığım devam etsin diye çabalıyor sanırım.

Bu çabalar sonuç verecek mi, hep beraber göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...