Ana içeriğe atla

İnternet Neden Pahalı?


İnternet erişimi için ne yazık ki fazla alternatifimiz yok. TTNET, Superonline (Turkcell), Türksat, ve Mobil Operatörler.

Turkcell 250 Mb kotalı servisi 7-14 liraya veriyor. Dolayısıyla video izleme işini unutmanız gerekiyor. Olsa olsa mail trafiği ve sosyal medya erişiminde işe yarayabilir. 1-4-8 Gb da satılıyor tabi ama hem pahalı hem sınırlı işte.

TTNET deseniz, o da diğer bir tok satıcı. Fiyatlar, piyasada yeterli oyuncu olmadığından pahalı. Yavaş yavaş fiber-optik altyapıya geçiliyor ancak rekabet eksikliğinden yeterince hızlı değil.

Türksat fiyat ve hizmet konusunda oldukça mülayim. Oysa büyük oranda fiber-optik altyapıya sahip. Sanki görünmez bir el (serbest piyasa ile ilgili olarak anlatılan değil tabi) Türksat'ın daha ucuz ve yaygın hizmet verip piyasadaki fiyatları düşürüp kaliteyi artırmasını engelliyor gibi.

Superonline harala gürele yollara 15 santim genişliğinde 50-60 santim derinlikte yarıklar açıp kablo döşüyor ama doğrusunu isterseniz bu kadar altyapı yatırımından sonra ucuz İnternet hizmeti vereceklerini hiç düşünmüyorum.

Özetle oligopol piyasasında daha başka bir şey beklemek de doğru olmaz zaten.

 
Beklentilerden bahsetmişken bir de Vodafone'un İnternet Markası'na eleştiri getireyim. Vodafone internet altyapısını Turkcell gibi güçlendirmek adına Koçnet'den (Biri) servis sağlayıcısını satın almıştı. Şimdi ona bana göre komik bir isim de bulmuşlar. "Süper İnternet". Sanırım rakipleri Süperonline bilinçaltlarına o kadar işlemiş ki böyle bir marka yumurtlamışlar. Marka danışmanları yok mudur? Mesleki deformasyon mu, yoksa işletme körlüğü müdür bilemedim. :)) Daha beteri ÖZ-ZÜPERÖNLİNE olurdu ama akıllarına gelmedi sanırım. Neyse ki Turkcell Superonline kurumsal rengi olan kırmızıyı değiştirip kendi rengi maviye çevirmiş. Yoksa kafalar tam karışacaktı. Mobil modemlere ilk isim veren Turkcell (Vınn) marka yönetimi konusunda yakın rakibinden daha başarılı gibi görülüyor. Vodafone Shop'a gelip "Vınn" isteyen o kadar çok müşteri gördüm ki hiç sormayın.

Ufukta ucuz İnternet yok. Bir süre daha böyle devam edeceğiz. Birisi piyasanın yapısını değiştirene kadar pek bir şey olacağı yok. Rekabet Kurumu resen TTNET'i parçalayıp satsa hayalimin hiç gerçekleşmeyeceği de ortada zaten.

Pahalı ve hükümetlerin tehdidi altındaki İnternete devam.

Ek not: Bu yazıyı yazdıktan bir kaç gün sonra Turkcell aylık 93 liraya 15 GB kotalı VınnWifi'yi duyurdu. Ucuzlayacak derken daha pahalısı çıkması ayrı bir hoşluk.
Görsel mail ile gelen bu duyurudan alınmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Köpük Baloncuk Nasıl Yapılır?

Köpük baloncuk yaparken deterjan ve su kullanıyorsanız muhtemelen baloncuklarınız hemen patlıyordur. Dayanıklı baloncuklar için çözeltinizin içine şeker ekleyin. Böyle olmaz! İlla tarif ver diyorsanız: 1/2 ölçü sıvı bulaşık deterjanı 2 ölçü su 2 çay kaşığı şeker (yetmezse daha çok koyun!) Bulabilirseniz şeker yerine gliserin de kullanabilirsiniz. Kolonya ve bir miktar aseton da katabilirsiniz çözeltinize.

Evde En Basit Şekilde Şarap Nasıl Yapılır? (Resimli)

Merhaba. Gurme bir arkadaşım var. Yaklaşık 4-5 senedir kendi tüketimi için şarap yapıyor. İlk yaptığı şarap, pek kolay içilemez olsa da, son yıllarda gerçekten lezzetli şaraplar üretiyor. Kendisine bu işi nasıl becerdiğini sordum ve ben de evde kendi şarabımı yapmayı geçtiğimiz yıl becerdim. Doğrusunu isterseniz ilk deneme için oldukça başarılıydı. Gurme arkadaşım, "yemeğe bile koymam senin yaptığın şarabı ama ilk deneme için güzel olmuş" dedi. Ben de bu sene de şansımı yeniden denemeye karar verdim. Hemen belirteyim, çeşitli kaynaklarda evde nasıl şarap yapabileceğinizi anlatan yazılar bulabilirsiniz ama doğrusunu isterseniz o kadar çok ince detaya ve tekniğe giriyorlar ki, anlaması ve yapması zorlaşıyor. Biraz örnek vereyim. 1- Özel ölçüm cihazları, 2- Oluşan karbondioksiti atmak için özel düzenekler, 3- Özel depolama çözümleri, 4- Fermantasyon başlatıcılar, 5- Fermantasyon durdurucular, 6- Alkol seviyesi ölçerler, 7- Kükürt ekleme ile koruma yöntemleri, 8- Öz

İnternet Sitelerindeki Hesaplarımı Nasıl Silerim?

Yeni medya, alışveriş, müzik siteleri genellikle sizi tanımak isterler. Sitelerden yararlanmak, kimi zaman alışveriş yapabilmek için, pek çok kişisel bilginizi içeren veriyi girip, üye olmak iyi de, ya bir gün gelir de bu tür üyeliklerinizi silmek isterseniz ne ile karşılaşacağınızı biliyor musunuz? Blog girdisini  bu linkten  dinleyebilirsiniz . Merhaba, İnternet kullanıcıları neredeyse artık her türlü siteye üye olarak girmek zorunda. Verilen hizmet paralı ya da bedava olsun, siteler sizi üye olup, içeriklerinden öyle yararlanmaya zorluyorlar. Gazete siteleri bile sizi üye olmaya teşvik ediyorlar. Üye sayısı ve üyelerin neler yaptığını izlemek, bir hizmeti geliştirebilmek için işini bilenlere önemli veriler sağlar. Örneğin bir alışveriş sitesi, incelediğiniz ya da satın aldığınız ürünlere benzer ürünleri size önerebilir. Bunun için sizin siteye üye olmanız en kolay yollardan biridir. Kullanıcının yaptıklarını izlemek böylece kolaylaşır. Sosyal ağ siteleri de üye olmadan bi