5 Temmuz 2012 Perşembe

MHL Nedir?


Daha Önce MHL (Mobile High Definition Link) denilen küçük görüntü adaptörleri hakkında bir yazıyı şu adreste yazmıştım. Bu defa basitçe MHL Adaptörün kutusunda yazan açıklamaları aktarmak istiyorum.


MHL standardını destekleyen akıllı telefonları HDTV'lere veya monitörlere HDMI arabirimi ile bağlamaya yarıyor. Tek kablo ile telefonun mikro usb çıkışını MHL adaptörüne bağladığınızda aynı anda telefonun pilini doldurabildiğiniz gibi görüntü ve sesi de ekrana aktarabiliyorsunuz. Görüntü 1080p boyutuna kadar desteklenilirken 8 kanal ses aktarımı yapılabiliyor (7+1 kanal).


Öyle çok para vermenize gerek yok bu adaptöre. Piyasada 80TL'ye kadar satanlar var ama Dealextreme, Sunsky, Focalprice gibi Çin sitelerinden 7 dolara getirtebilirsiniz ki ben öyle yaptım. Aldığım ürün de şu.

Çalıştırmak için telefonun adaptörünü MHL'nin girişine takmak gerekiyor. MHL'nin üzerindeki erkek mikro usb'yi telefona takıyoruz ardından HDMI kablo ile televizyona bağlanınca çalışıyor.

Destekleyen televizyonlarda uzaktan kumanda da çalışıyor ve durdur izle gibi fonksiyonlar kumanda ile yapılabiliyor.

İşte aşağıda Samsung'un hizmeti olan ve şimdilerde halen bedava erişilebilen film izleme hizmetinden bir film oynuyor.

12 yorum:

  1. Nokıa e 72 'yi benim lcd tv ye bağlayabilirim sanırım 7 +$ nokıalarda şansım var mı

    YanıtlaSil
  2. Üzgünüm hocam o cihazda işe yaramaz bu alet.

    YanıtlaSil
  3. Sayın Burçak Bey, mhl ile tv ye görüntü aktardığım zaman, telefon üzerinde alt yazılı bir divx filmin altyazıları ekrana gelmiyor. Bu konuda hakkında bir fikriniz veya çözümünüz var mı? Telefon üzerindeki Video oynatıcıda software rendering cevabı şimdiden kabul edilmiyor bilgilerinize.

    YanıtlaSil
  4. Bunu yapabilen bir oynatıcı ile denemek lazım. Ben deneme fırsatı bulamadım henüz.

    YanıtlaSil
  5. bu mhl adaptörünü de projeksiyon aletine bağlayıp çalıştırabilir miyim
    ?

    YanıtlaSil
  6. ben galaxy s 3 Kullanıyorum bu MHL adaptörünü projeksiyona bağlayıp kontrol edebilir miyim?

    YanıtlaSil
  7. Tabi, eğer projeksiyonun HDMI girişi varsa çalışır.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Note 2 için bu cihazı almak istiyorum. Üzerindeki ektra power için kullanılan micro usb girişini klavye/mouse içinde kullanabilir miyim?

    YanıtlaSil
  9. Merhaba,

    Üzerindeki power için bulunan micro usb girişini elimdeki OTG usb kablosu ile kullanıp klavye mouse a bağlayabilir miyim? Denediniz mi?

    YanıtlaSil
  10. Cihaz bahsettiğiniz yere power kablosu takılmadan çalışmıyor. Dolayısıyla oraya klavye mouse bağlamak mümkün değil. Bluetooth klavye-mouse bağlanabilir.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba blackberry key one için bende mhl kablosu alırsam görüntüyü aktara bilir miyim bıde sizin tavsiye edebileceğiniz bi marka var mı acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu çok eski bir yazı! Teknoloji değişti. Ekranınızı Google Cast ya da Miracast teknolojileri üzerinden destekleyen bir akıllı televizyonunuz varsa ya da bir Mibox4 gibi bir Android TV kutusu ile kullanabilirsiniz.

      Sil

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...