22 Mart 2009 Pazar

Geleceğin Medya Alıcıları - 2

Daha önce medya oynatıcıların geleceği üzerine yazmıştım. Gelecek, internet üzerinden alacağı yayınları gösterebilecek ve belki de bunu yaparken mevcut tv, uydu yayınlarını da alabilme özelliği bulunan cihazların olabilir. Daha önce yazdığım yazıda, piyasada satılmakta olan bu tür cihazları incelemeye çalışmıştım. Hemen hemen hepsinin birtakım iyi özellikleri vardı, ancak tabi ki hepsinin de bazı eksik tarafları bulunuyordu. Benzeri bir cihazı daha dün Vatan Bilgisayar'da gördüm kısaca bir araştırma yaptım. Bulduklarımı sizlerle paylaşıyorum. Smartmedia Recorder USB+HDMI 1080i Harici Disk&Media Oynatıcı 1 TB sabit diske sahip. En ilginç özelliği herhangi bir AV kaynağından kayıt yapabilmesi. TV olsun, eskiden kalmış kasetlere kaydedilmiş video görüntüleriniz olsun, anında kaydedip, oldukça yüksek kapasiteli diskinde saklamak hoş olabilir. Anlayabildiğim kadarıyla henüz gelişmesi süren bir teknolojinin ara ürünü gibi bir cihaz. Örneğin HDMI desteği var ama 1080p yani Full HD'yi değil de 1080i formatında çıkış yapabiliyor. Hard diski kendine özgü bir fat32 ile formatlı. İşletim sistemi başka tür formatlanması durumunda medyaları okuyamıyor (benzeri durum, aynı tür cihazlarda rastlanan bir şey). Ethernet üzerinden ağa dahil olabiliyor ama torrent indirme özelliği yok. Mkv uzantılı yüksek sıkıştırmalı dosyaları çalamıyor. Uzaktan kumandası yok. Böyle bir cihazı oturduğun yerden kalkmadan kullanabilmek iyi olabilirdi. Bana sorarsanız görünüm olarak da feci bir tasarımı var. Fiyatı oldukça tuzlu 540 - 600 YL civarında. Eğer 300 TL civarında olsaydı bu haliyle de pek bol miktarda alıcı bulurdu gibi geliyor bana. Bu ürünün gelişmiş sürümünün çok daha iyi olabileceğini düşünüyorum. Ancak bu hali ile de iyi bir müzik, film, dizi ve fotoğraf sunucusu olarak ihtiyaç karşılayabilir. Hele kaydedebilme özelliği benzeri cihazların hiç birinde bulunmadığından dikkat çekiciliğini sürdürüyor. Bir de internetteki servislerden (YouTube, Vuze gibi) anında seyir özelliği de yok. Sanırım bu özelliğin de gelecekte ekli olmaması düşünülemeyecek. Popcornhour hala en iyi olarak ortada duruyor. Bakalım hangi cihaz onu tahtından indirmeyi becerebilecek?

3 yorum:

  1. Selam Burçak,

    Multimedya oynatıcılar konusunda teknolojik gelişmeleri bizlerle paylaştığın ve değerli yorumların için teşekkürler. Ben bu oynatıcılardan 3 yıl önce ABD'den getirtmiş ama HD desteği olduğu söylenmesine karşılık olmadığını görüp bir arkadaşıma satmak zorunda kalmıştım. Ne yazık ki speclerinde belirtilenler her zaman doğru olmuyor en iyisi test etmek ama o da her zaman mümkün değil. Bir önceki yazına gönderdiğim yorumda belirttiğim WD TV adlı oynatıcıyı ben kullanıyorum. Bunu özellikle kendi HD filmlerimi sunmak için aldım. Geçtiğimiz hafta Medex fuarında oldukça yoğun kullandım ve birçok test yaptım. Bir kere bu tip oynatıcıların üzerinde mutlaka uzaktan kumanda olmalı, yani çok önemli. İkincisi değişik medya formatlarındaki başarısı. WD TV şu anda Türkiye'de satılan en başarılı codek çözücü diyorlar. Gerçekten birçok değişik formatta kullanılabiliyor ama yüksek çözünürlüklü avi dosyalarını oynatamıyor. Bunları ancak çok küçülterek oynatabiliyorsun. En başarılı mov formatı ve H.264 codec'i. Bunda da 720p de çok başarılı ama 1080i veya p de yavaş kalıyor. Nedeni içinde disk olmaması USB2 üzerinden datanın alınması. Belki USB3 arabirimi geldiğinde bu sorun ortadan kalkar ama diskli modellerin hız açısından avantajı var. Buna karşılık sadece FAT32 desteği olan bir disk olması ve USB2 den data alamaması da MAC formatındaki filmlerin oynatılmasını engelliyor. Ben kendimce bir medya playerda olması gerekenleri şöyle sıraladım.

    1- İçinde internal hard diski olacak.
    2- USB2 veya çıktığında USB3 desteği olacak.
    3- USB'den Windows ve OSX de kayıtlı film dosyalarını görebilecek.
    4- Uzaktan kumanda olacak.
    5- Ethernet bağlantısı olacak.
    6- Wireless bağlantısı olacak.
    7- 1080p ve daha aşağı format destekleri olacak.
    8- Optik ve kompozit ses çıkışı olacak.
    9- HDMI ve kompozit video çıkışı olacak.
    10- Üzerindeki firmware update edilebilecek.
    11- avi, mov, mkv, mpeg vs birçok video formatını ve codeclerini destekleyecek.
    12- HD ve SD formatındaki filmleri diskine kayıt edebilecek.

    Son olarak da bunları en iyi fiyattan verebilecek :)

    Sevgiler,

    Mutlu Payaslıoğlu

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Mutlu,

    Gerçekten o kadar güzel yorum yazmışsın ki, başlı başına cihaz alacaklar için rehber niteliğinde olmuş. Teşekkürler.

    Yorumunun sonuda sıraladığın 12 özellikten tümünü karşılayan cihaz http://www.popcornhour.com.tr'nin sattığı sanıyorum. Kablosuz erişim için biraz uğraşıp bir usb wi-fi dongle'ı tanıtabilir ya da ek bir kablusuz erişim noktasını ethernet üzerinden eklenebilir. Fiyatı 275 Usd+Kdv oldukça tuzlu sayılır (Hd dahil değil).

    Kullanan bir arkadaşım var, dün birlikteydik, torrent indirmede biraz güçlük çektiğini söyledi. Ancak cihazın genel performansından son derece memnundu. Biraz ısınıyormuş. Sanırım 3.5'lik hd yerine 2,5 inchlik bir laptop diski kullanılsa daha az ısınır.

    Tekrar güzel yorumun için teşekkür ederim.

    Sevgiler.

    Burçak Çubukçu

    YanıtlaSil
  3. evet bencede popcornhour dan şaşmayın.
    wwww.popcornhour.com.tr

    YanıtlaSil

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...