23 Eylül 2010 Perşembe

Yazıcı Kartuşları Neden Pahalı?


Yazıcılar giderek iş yerlerinin, evlerin vazgeçilmez ürünleri haline geliyor. Ancak yazıcıyı aldıktan sonra biten kartuşunun yenisini almaya sıra gelince yazıcıyı alırken verdiğiniz kadar parayı gözden çıkartmanız gerekiyor. Örneğin 10 ml mürekkep içeren bir kartuş için 50 lira ödemek gerekebiliyor. Oysa bu paraya sadece yazma işlerinizi görecek bir yeni yazıcı alınabilir.

Mili litresi 5 TL eden bu mürekkep nasıl oluyor da neredeyse bir gram altın fiyatına satılıyor? Öncelikle mürekkep gerçekte bu kadar pahalı bir ürün değil. Ekokartuş ya da Dolankartuş gibi sitelerden ucuza temin edebilmeniz ya da en yakındaki kırtasiyeye gidip 5-10 TL'ye doldurmanız mümkün.

Firmalar yazıcıların satış fiyatını hesaplarken her yazıcının aslında ortalama 5 (tamamen sallıyorum) yeni kartuş seti ile birlikte satın alındığını farz ederek fiyatlandırmasını yapıyorlar. Böylece yazıcı fiyatları son derece düşük belki de tek başına düşünüldüğünde zararına oluyor.


Dilerseniz zincir mağazalarda bir sorun bu yazıcının kartuşları doldurulabiliyor mu diye. Satış elemanları yüzünüze garip garip bakıp (acaba gizli müşteri mi - yazıcı firmasının ajanı mı der gibi) kıvırtıyorlar. Ya da direkt olarak bu konuda bilgi veremeyeceklerini söylüyorlar. Ancak İnternette kısa bir araştırma yapınca görüyorsunuz ki pekala bir çok yazıcı modelinin mürekkep kartuşları kolayca doluyor. Pek çok Laser yazıcının toneri de doldurulabiliyor.

Hatta inatçı yazıcı üreticilerinin bu yüksek fiyatlı sarf malzemesi politikası nedeniyle büyükçe bir toner-mürekkep doldurma sanayii oluşmuş durumda.

Rekabet nedeniyle bazı yazıcı üreticilerinin diğerlerine göre daha çok tercih edilebilmek için doldurulabilir kartuşlu yazıcılar pazarladıklarını da düşünüyorum. Mesela HP ve Canon büyük ihtimalle fazla çaktırmadan böyle ürünler satıyorlar.

Üreticilerin yok kalite düşer, yazıcı bozulur gibi uyarılarına pek aldırmak mümkün değil. "Kardeşim bozulursa bozulsun zaten iki paket kartuş fiyatına satıyorsunuz, gider yenisini alırım" denilebilir. Yüksek kullanımlı iş yerleri için de uygun büyük hazneli modeller üretilmiş durumda. Dolayısıyla yazıcının fiyatı yükselse de ona uygun bir yan sanayi ürünü bulmak işten değil.

Biraz araştırıp soruşturduğunuzda ucuz bir çözüm yakalayabilirsiniz. Zor kazandığınız parayı çöpe atmanın alemi yok.

Aslında en iyisi üretici firmalar kendi ceplerine girmeyen bu paranın büyüklüğünü hesaplayıp makul fiyatlı toner ve mürekkep kartuşları satsalar böyle sorunlar kalmaz. Benim önerim mürekkep kartuşu başına 10 TL. Böyle olsa kimse gidip başka çözümler ile uğraşmaz.

5 yorum:

  1. Bütün Kazlar Toplandık Yolunmaya Hazırız :D

    YanıtlaSil
  2. Ben kartuş yerine printer alıyorum, bu durumum yolunma değil de epilasyon olarak değerlendirilebilir sanırım :))))

    YanıtlaSil
  3. HP300 kartuş ihtiyacım var ve bu yüzden küçük bir araştırma yaptım. Mürekkebi biraz daha kalitesiz ve HP tarafından üretilen orijinal HP300b kartuşu, muadilleriyle yarışmak için piyasaya sürülmüş, kendisinin fiyatı 25 TL iken kaliteli olan orijinal HP300 kartuşun fiyatı 30 TL. Muadilleriyle yarışmak için gerçekten çaba göstermiş bu 5 liralık fark ile.

    YanıtlaSil
  4. Bu konuda katılıyorum.Yazıcı almaya kalksanız 40 Tlye bile yazıcı bulabiliyorsunuz.Ama yazıcınızın mürekkebi bittiğinde doldurmaya kalksanız 40 Tl'yi geçiyor:) Fakat arkadaşlar bu konuda sizlere yardımcı olmak isterim http://www.cescesor.com/Yazici-Murekkebi,LA_153-2.html adresinde kartuşlarınızı çok uygun fiyatlara doldurma şansınız var,bir inceleyin derim.

    YanıtlaSil
  5. Katılıyorum,yeni bir yazıcı alsanız 40 - 30 Tl fiyatlarda bulabiliyorsunuz.Fakat yazıcınızın kartuşu bittiğinde yeni bir yazıcı alsanız daha iyi diyebilirim :D fakat arkadaşlar bu durumda sizlere yardımcı olmak isterim http://www.cescesor.com adresini ziyaret edin,orda kartuşlarınızı uygun fiyatlara online olarak doldurtabiliyorsunuz hiç zahmette çekmeden üstelik.

    YanıtlaSil

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...