12 Ekim 2009 Pazartesi

Yardımcı İşlemciler Herşeyi Değiştirecek (OMAP-DM510, OMAP-DM515 ve OMAP-DM525)



Mobil telefonlar giderek küçülüyorlar. Bunda içlerindeki bileşenlerin küçülmesi ve tek yongada pekçok işi yapar hale gelmeleri rol oynuyor. Bu yongalar sayesinde cep telefonları haberleşme ötesinde birşeyler oldular.


İşte bu yongaların büyük üreticilerinden Texas Instruments firması müthiş bir gelişmeye imza atmış. Yardımcı işlemciler OMAP-DM510, OMAP-DM515 ve OMAP-DM525 gerçeken son derece ilgiç özellikler ile geliyorlar. Bunlar sayesinde cep telefonlarıyla 20 megapiksele kadar fotoğraf çekilmesi mümkün olacak. Yüksek sıkıştırma oranlı ve kaliteli H.264, 720p videoları kaydedip oynatabilecekler.

Modeline göre 128 ila 256 megabayt hafıza ile geliyorlar. TV çıkışı veriyorlar. Yüz tanıma, gülümseme algılama, kırmızı göz düzeltme, sarsıntı önleme gibi konuları  haledebiliyor. Filmlerdeki gürültü filtreleme özelliği ile net çekimler yapılması mümkün.

Telefon üretim hattına girmelerinden sonra mobil telefonlarımız daha da fazla beklentiyi karşılayak. 5-8 megapiksele dayanan fotoğraf makinelerinin çözünürlükleri artacak. Film çekilmerini HD çözünürlükte yapmalarına rağmen çekilen filmler daha az yer kaplayacak.

Detaylı bilgi için tıklayın.

1 yorum:

  1. Seneye sualtı görüntüleme şampiyonasına cep telefonuyla katılmayı düşünüyorum :))Binlerce dolar para verdiğimiz pro görüntüleme sistemleri yerine uygun bir sualtı kılıfı ve cep telefonu ile bu iş çözülecek gibi duruyor.
    İlk başta cep telefonlarına kamera koyma fikri çok yaratıcı bir buluş olarak geldi. Bazı firmalar bunu biraz geç algıladı ama piyasanın bunu kabul etmesi ve hızla kullanım alanlarının artması nedeniyle onlar da direnemedi. Bu nedenle HD kalitesinde görüntü sensörlerinin kullanılmaya başlamasını da çok yadırgamamak gerekiyor. Tabi burada bir ayrıntıyı atlamamak gerekiyor; HD kalitesinde görüntüyü tercih edenlerin kameranın kullanımında bazı beklentileri olacaktır. HD videolarda titremeler ve düşük ışık performansı çok fazla göze batıyor ve sorun yaratıyor. Fotoğraf makinası kullanımında ise artı bir avantajı var. Sonuç olarak benim bundan 10 yıl önce düşündüğüm hayallerin gerçek olmasına bir adım daha atıldı; artık herkes bir muhabir, bir gazeteci... Zaman, mekan ve yüksek maliyetlerden etkilenmeden dileyen haber üretecek. Böylece profesyonel habercilerin her yere gitmesine gerek kalmayacak. Bu bağımsız habercilerin varlığını ilk hisseden Doğan grubu oldu ve onlara bazı kolaylıklar sağladı. Bence bu tip kaynaklara yönelen ve onları iyi değerlendiren haber kanalları gelecekte çok başarılı olacak, bu işi yapanlar da ekstra kazanç elde edecektir.
    Bir de niçin seviniyorum. UFO ve uzaylı gördüm diyenler artık bunu ispat etmek için çok daha fazla donanıma sahip olacaklar. :) Bu nedenle herkese yüksek çözünürlüklü cep telefonu tavsiye ediyorum.

    Mutlu Payaslıoğlu

    YanıtlaSil

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...