24 Eylül 2011 Cumartesi

Nikon V1




SLR "Single Lens Reflex" film kullanan önceki fotoğraf teknolojisi. Görme deliğinden baktığınızda görüntü, mercekler, prizmalar ve aynadan geçerek gözünüze ulaşır. 


Deklanşöre bastığınızda aradaki ayna kalkar. Uygun ışık miktarı için diyafram ayarlanır. Objektiften geçen ılık filmin üzerine düşer. Oluşan görüntü uygun zaman kadar pozlandırılır. Filmin banyosu sonucunda çektiğiniz görüntüyü görebilirsiniz.

DSLR, SLR makinenin film yerine optik algılayıcı ile yer değiştirdiği halinden fazla bir şey değildir aslında. İçerisinde aynı mekanik aksamlar ayna ve prizmalar içerir. Optik bir vizörü vardır. Ekranı olsa da çekmek üzere olduğunuz görüntüyü deklanşöre bastığınız anda son kez görürsünüz ve görüntü karardığı anda mekanik sistem objektifin sağladığı ışığı optik algılayıcı ile buluşturur.

Profesyonel DSLR makineler hemen yok olmayacak olsalar da bir süre içerisinde bu mekanik kısımları yerlerini çok daha hızlı elektronik olanlara bırakacak gibi duruyor.

Aslında Sony bu tür fotoğraf makinelerini uzunca bir süredir üretiyordu. Ancak ne yalan söyleyeyim Nikon'un bu türe geçişi beni çok daha fazla heyecanlandırdı.

"ACIL" veya "Advanced compact with interchangeable lenses" Gelişmiş küçük boyutlu ve değişebilir objektifli anlamına gelen yeni isimlendirmesi bakalım tutacak mı?

Nikon V1'in Expeed 3 işlemcisi profesyonel fotoğraf makinelerinden çok daha hızlı. Saniyede 600 megapiksel veriyi işleyebiliyor. Nikon 1 CX formunda CMOS görüntü algılayısına sahip. 10 megapiksel çözünürlüğe sahip.
  
Full - Hd film çekiyor. Gürültü önleme geliştirilmiş. 1920x1080/60i, 1920x1080/30p, 1280x720/60p H.264 Quicktime formatında film çekiyor. Yüksek hızlı film çekmek de mümkün (640x240/400fps, 320x120/1200fps). Sanırım profesyonelce film çekenlerin de ihtiyaçlarını karşılayacaktır.  Sanırım yakın gelecekte profesyonellerin de amatörlerin de bu tür makinelerle daha çok haşır neşir olduklarını göreceğiz. Nikon film çekmeyi kolaylaştıracak özel bir objektif takma sistemi ile geliyor (evet sanırım eski objektifler çöpe dönüşecek). 

10 megapiksel çözünürlükte saniyede 60 kare fotoğraf çekiyor. ISO 6400 değerine çıkabiliyor. Flaşı yok. Ayrı flaş kullanmanız gerekiyor. Vizörü oldukça yüksek çözünürlüklü 1.4 megapiksellik. Gözünüzü vizöre yaklaştırınca ekran kapanıyor.



V1 dünyada 900 USD etiketle satışa çıkacak (fazladan objektif de alırsanız fiyatınız artacak tabi). Daha ucuz vizörsüz J1 modelinin de olduğunu belirmekte fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...