20 Mayıs 2009 Çarşamba

Türkçe, Türkçe yazılır, MSN Türkçesi Değil!

Güzel dilimiz son derece kolay yazılır. Fonetiktir. Yani konuştuğunuzun aynısını yazarsınız. Öyle Fransızca yazış gibi fazladan harfler yoktur. Dolayısıyla, bir kelimeyi doğru olarak duyup öğrenirseniz, aynı doğrulukta yazabilirsiniz. SMS ve MSN Türkçesi ise birtakım kelime kısaltma gereklilikleri ve zaman zaman "tiki" akımlarının etkisiyle son derece ciddi yaralar almıştır. Sesli harfleri düşürüp de, Türkçe katli yapmak pek hoş değildir. Benim en çok taktığım kelimelerden biri "şarz". Hele bir de koca koca panolara yazmıyorlar mı? Şarj olan doğrusu yerine neden "doldurmak" kullanılmaz? Madem yanlış yazıyorsunuz doğrusu yabancı bari Türkçe olanı kullanın. En çok yapılan hatalardan bir diğeri ise "dahi" anlamındaki "de"lerin bitişik yazılmasıdır ki, ne doktorlar, mühendisler, profesörler bu hatayı yaparlar. Bu konuda http://www.gunesintamicinde.com sitesinde ilginç bir yaklaşım yer alıyor. "Buda Size Kapak Olsun!" posterlerine muhakkak göz atın! Tamam "ki", ne zaman ayrılır, ne zaman bitişik yazılır ayırdına varmak biraz zordur ancak, soru anlamı veren "mi" ekini ayrı yazmak çok mu zor? Sözün özü çok okumalıyız ki, yazdıklarımız da doğru olsun. "Günlük okuma süresi 13 sn. olan bir millet için düzgün bile yazıyoruz ya!" demeyin doğru yazmak o kadar da zor değil. Hele ki, "nbr?", "slm" gibi gereksiz kısaltmalar kullanmayın! Kısaltma dediğin, dostum Ahmet Sönmez gibi yapılır. Bir ara, sahilde bulup yeniden denizlere kazandırdığı "Sapık Reis" isimli kayığına, Gümüşlük Limanına kayıtlı olduğunu belirtmek üzere "L. G.müşlük" kısaltması yapmıştı ki ben kısaltma diye buna derim. Temiz Türkçe'li günler dilerim.

4 yorum:

  1. Gıcıklık olsun diye yazım hatası aradım, hatta bir tane de bulduğumu zannettim (birtakım). Bir sürü, bir yığın benzeri ayrı yazıldığını düşünüyordum anck birleşikmiş. Bu da bana kapak oldu :)
    Aldığım elektronik posta ya da farklı iletilerdeki sıkıntımı aktarmışsın, eline sağlık.
    Sevgiler,
    Yusuf Öztoprak

    YanıtlaSil
  2. Elbette ki söylediklerinizin doğru mu olduğu konusunda gözattım..Çok doğru..Böylesi dikkatsizlikler Türkçemizi daha da okunur ve anlaşılır olmaktan çıkarıyor.. Özünde internet ukalalığı yatmaktadır..Selamlar

    YanıtlaSil
  3. Selam arkadaşım! Sana yazarken artık iğreti oluyorum, imla hatası yapar mıyım diye. Ne diyim Allah mustahakını versin. Kerdeş biranevvel yazarlık titrini alabileceğin bir iş çıkarman dileğiyle. Çünkü eline yakışıyor bu iş.
    Sağlıkla kal!

    YanıtlaSil
  4. En yakin zamanda tekrar G.Musluk'e bekliyorum Burcak :-))
    Ahmet the Sonmez, Sapik Reis teknesi'nin moruk kaptanı.

    YanıtlaSil

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...