Ana içeriğe atla

UBUNTU Mobil, TV, Tablet Sürümleri Tutulur mu?


Fotoğraf  http://www.ubuntu.com/devices/phone adresinden alınmıştır.

Sanırım UBUNTU isimli Linux dağıtımının bir süredir deneme amaçlı olarak Android telefon ve tabletlere yüklenen sürümünün dağıtıldığını duymuşsunuzdur.

Ubuntu'yu yıllarca bilgisayarlarımda kullandım. Böyle bir girişimlerinin başarılı olmasını gerçekten isterim. Önlerinde hem avantaj hem de olumsuz bir takım engeller var.

Örneğin Android cihazların binlerce modeli var ve hepsinin kendine özgü uyarlanmış Android sürümleri var. Bu durum üreticileri de işletim sistemi güncelleştirmelerinde zorlayan bir durum. Cihazda kullanılan görüntü işlemcileri, kablosuz iletişim entegreleri, işlemciler gibi bileşenlerin tam olarak desteklenmemesi halinde ciddi uyum sorunları yaşanacaktır. Ama bu sınırlamalar aşılırsa Android'li cihazların bir sonraki işletim sistemi Ubuntu olabilir.

Diğer bir zorluk ise uygulamalar. Uygulama üreticilerinin dikkatini çekebilmek için belli bir sayıda Ubuntu çalıştıran cihaz olması lazım piyasada. Aksi taktirde sadece normal Linux programlarına kalınır ki bu da pek çok popüler uygulamanın (Foursquare, Instagram vb.) bu tür cihazlarda adam gibi çalışmaması anlamına gelecektir.

Televizyon üreticileri de bir şekilde açık kaynak kodu kullanan sisteme yanaşmak istemeyebilirler. Şu kadarını söyleyeyim Linux türevi işletim sistemi kullanan pek çok üretici sadece kendi ürettikleri çevre birimlerini satmak adına sistemlerini kapalı tutabiliyorlar (aptal bir wifi dongle için 140 Lira vermiştim. Oysa piyasada 25 liraya bile wifi dongle var).

Geriye kullanıcıların kendi başlarına Ubuntu yüklemeleri kalıyor. Bu durumda yine baştaki soruna dönüyoruz. Tüm donanım bileşenleri doğru bir şekilde desteklenecekler mi?

Bana göre bu hareket sırf bu donanım bileşenlerinin doğru olarak desteklenememesinden dolayı çuvallayacak. Umarım Canonical mühendisleri beni yanıltırlar ve bu atılımlarında başarılı olurlar.

Bakalım cihaz üreticileri olaya ne derece sıcak bakacaklar? Onları ikna edemezlerse de ilerlemeleri pek mümkün görünmüyor.

Hadi Canonical yanılt beni ne olur!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Köpük Baloncuk Nasıl Yapılır?

Köpük baloncuk yaparken deterjan ve su kullanıyorsanız muhtemelen baloncuklarınız hemen patlıyordur. Dayanıklı baloncuklar için çözeltinizin içine şeker ekleyin. Böyle olmaz! İlla tarif ver diyorsanız: 1/2 ölçü sıvı bulaşık deterjanı 2 ölçü su 2 çay kaşığı şeker (yetmezse daha çok koyun!) Bulabilirseniz şeker yerine gliserin de kullanabilirsiniz. Kolonya ve bir miktar aseton da katabilirsiniz çözeltinize.

Evde En Basit Şekilde Şarap Nasıl Yapılır? (Resimli)

Merhaba. Gurme bir arkadaşım var. Yaklaşık 4-5 senedir kendi tüketimi için şarap yapıyor. İlk yaptığı şarap, pek kolay içilemez olsa da, son yıllarda gerçekten lezzetli şaraplar üretiyor. Kendisine bu işi nasıl becerdiğini sordum ve ben de evde kendi şarabımı yapmayı geçtiğimiz yıl becerdim. Doğrusunu isterseniz ilk deneme için oldukça başarılıydı. Gurme arkadaşım, "yemeğe bile koymam senin yaptığın şarabı ama ilk deneme için güzel olmuş" dedi. Ben de bu sene de şansımı yeniden denemeye karar verdim. Hemen belirteyim, çeşitli kaynaklarda evde nasıl şarap yapabileceğinizi anlatan yazılar bulabilirsiniz ama doğrusunu isterseniz o kadar çok ince detaya ve tekniğe giriyorlar ki, anlaması ve yapması zorlaşıyor. Biraz örnek vereyim. 1- Özel ölçüm cihazları, 2- Oluşan karbondioksiti atmak için özel düzenekler, 3- Özel depolama çözümleri, 4- Fermantasyon başlatıcılar, 5- Fermantasyon durdurucular, 6- Alkol seviyesi ölçerler, 7- Kükürt ekleme ile koruma yöntemleri, 8- Öz

İnternet Sitelerindeki Hesaplarımı Nasıl Silerim?

Yeni medya, alışveriş, müzik siteleri genellikle sizi tanımak isterler. Sitelerden yararlanmak, kimi zaman alışveriş yapabilmek için, pek çok kişisel bilginizi içeren veriyi girip, üye olmak iyi de, ya bir gün gelir de bu tür üyeliklerinizi silmek isterseniz ne ile karşılaşacağınızı biliyor musunuz? Blog girdisini  bu linkten  dinleyebilirsiniz . Merhaba, İnternet kullanıcıları neredeyse artık her türlü siteye üye olarak girmek zorunda. Verilen hizmet paralı ya da bedava olsun, siteler sizi üye olup, içeriklerinden öyle yararlanmaya zorluyorlar. Gazete siteleri bile sizi üye olmaya teşvik ediyorlar. Üye sayısı ve üyelerin neler yaptığını izlemek, bir hizmeti geliştirebilmek için işini bilenlere önemli veriler sağlar. Örneğin bir alışveriş sitesi, incelediğiniz ya da satın aldığınız ürünlere benzer ürünleri size önerebilir. Bunun için sizin siteye üye olmanız en kolay yollardan biridir. Kullanıcının yaptıklarını izlemek böylece kolaylaşır. Sosyal ağ siteleri de üye olmadan bi