Ana içeriğe atla

Android Güncellemeleri Neden Geç Olur?


Android işletim sistemi planlanırken olabildiğince çok üretici işin içerisine dahil olsun, fazlaca ürün üretilmesi hedeflenmiş olacak ki Apple yerine, Microsoft'un iş modeli benimsenmiştir.

Şöyle ki: Apple piyasaya sürmeden önce telefonunu ve içerisindeki işletim sistemini beraber geliştirir. Kimsenin burnunu ürüne sokmasına da izin vermez. Böylece ortaya güncellenmesi gereken 5- 6 adet  telefon kalır. Güncelleme hazır olduğunda geriye doğru tüm telefonlar için uyumluluk sorunları da halledilmiştir. Böylece neredeyse tüm telefonlar aynı anda güncellemeyi alır.

Android'li cihazlara gelince: Geçtiğimiz yıl yayınlanan bir yazıda, geçen yıl 4000 civarında cihaz modeli olduğu tespit edilmişti. Şimdilerde 4500 değişik model olmuştur sanırım.
Görsel Tech Crunch sitesinden alınmıştır.

Bu kadar cihaz olunca güncelleme yapmak zor kimi zaman imkansız hale geliverir. Örneğin aldığımız ucuz (140 TL) bedelli 7 inchlik bir Android işletim sistemli tablet hiç bir zaman güncelleme gelmeyebilir.

Aynı şekilde HTC, Samsung gibi üreticilerin bile göreli olarak ucuz ve eski modelleri güncelleme alamazlar.

Peki neden?

Öncelikle yeni bir sürüm yayınlandığında üreticiler kullandıkları elektronik parçaların üreticilerin yeni sürüme uygun sürücüleri almaları gerekir. Bunun 1, 2 ayı bulduğu olur. Ardından yeni sürümün yeni sürücüler ile o modele uygun olarak çalışacak şekilde derlenip test edilmesi lazımdır. Ardından üreticinin bu modele has kullanıcı ara yüzü de uygun hale getirilip güncellemeye adapte edilir.

Uzun, zahmetli, üstelik de para kazandırmayan bir uğraş. Bu yönü ile üretici yeni modellere mi güç harcasın, yoksa eski modellere mi destek versin ikileminde kalmaktadır. Tabi bir süre sonra yeni ve para kazandıran modeller ile uğraşıp "tekkeyi devam ettirmek" ağır basmaktadır ister istemez.

Operatörlerin sattıkları telefonlar. Bunlarda bir de operatöre uygun hale getirilmiş eklentiler ve özel ayarlar söz konusu olmaktadır. Düşünsenize, markası bile farklı bir sistem için bir de bu tür ıvır zıvırı düzeltmek üretici için nasıl bir yüktür?

Sonuç itibariyle, eskisinden daha iyi optimize edilmiş ve daha iyi çalışan bir yazılım güncellemesini almak Android için uzayıp giden bir acılı süreç haline gelmektedir.

Bunu önlemek için Google elinden geleni yapsa da sistemi değiştirmeden önemli bir ilerleme yapmak güçtür. Örneğin ana sürüme bir şekilde mevcut tüm parça üreticilerinin sürücüleri katılabilir belki ama bu da ana sürümün boyutunu anormal derecede büyüten bir sonuç doğurur.

Yine de bir şekilde Google tarafından bir şekilde çözülmesi gereken en önemli sorunlardan biri bu güncelleme gecikmeleridir.

Çözüm ne? En basitçe Google tarafından ürettirilen cihazlardan alabilirsiniz (Nexus serisi) böylece yaşlanmadan yeni sürümler öncelikle sizin cihazınıza ulaşır.

Bir diğer yöntem de üreticiden bağımsız hale gelerek Cyanogenmod (tüm cihazlara uyumlu değil!) gibi bağımsız girişimlerin ürünü olan romları cihazınıza yüklemektir ki her türlü garantiye "elvada" demenizi gerektirebilir. Ama bir yöntemdir tabi.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Köpük Baloncuk Nasıl Yapılır?

Köpük baloncuk yaparken deterjan ve su kullanıyorsanız muhtemelen baloncuklarınız hemen patlıyordur. Dayanıklı baloncuklar için çözeltinizin içine şeker ekleyin. Böyle olmaz! İlla tarif ver diyorsanız: 1/2 ölçü sıvı bulaşık deterjanı 2 ölçü su 2 çay kaşığı şeker (yetmezse daha çok koyun!) Bulabilirseniz şeker yerine gliserin de kullanabilirsiniz. Kolonya ve bir miktar aseton da katabilirsiniz çözeltinize.

Evde En Basit Şekilde Şarap Nasıl Yapılır? (Resimli)

Merhaba. Gurme bir arkadaşım var. Yaklaşık 4-5 senedir kendi tüketimi için şarap yapıyor. İlk yaptığı şarap, pek kolay içilemez olsa da, son yıllarda gerçekten lezzetli şaraplar üretiyor. Kendisine bu işi nasıl becerdiğini sordum ve ben de evde kendi şarabımı yapmayı geçtiğimiz yıl becerdim. Doğrusunu isterseniz ilk deneme için oldukça başarılıydı. Gurme arkadaşım, "yemeğe bile koymam senin yaptığın şarabı ama ilk deneme için güzel olmuş" dedi. Ben de bu sene de şansımı yeniden denemeye karar verdim. Hemen belirteyim, çeşitli kaynaklarda evde nasıl şarap yapabileceğinizi anlatan yazılar bulabilirsiniz ama doğrusunu isterseniz o kadar çok ince detaya ve tekniğe giriyorlar ki, anlaması ve yapması zorlaşıyor. Biraz örnek vereyim. 1- Özel ölçüm cihazları, 2- Oluşan karbondioksiti atmak için özel düzenekler, 3- Özel depolama çözümleri, 4- Fermantasyon başlatıcılar, 5- Fermantasyon durdurucular, 6- Alkol seviyesi ölçerler, 7- Kükürt ekleme ile koruma yöntemleri, 8- Öz

Basit Şarap Hava Kilidi Yapımı (Resimli)

Eğer evde kendi şarabınızı yapıyorsanız fermantasyon sırasında çıkan gazları dışarı atıp içeri hava girmesini önlemek önemlidir. Bunun için hava kilitleri kullanılır. Aşağıdaki videoda piyasada 12 liraya bulabileceğiniz bir hava kilidini görüyorsunuz. En iyisi böyle bir şey tavsiye ederim. Evde şarap yapma işini biraz büyüttüğünüzde hava kilitleriniz yetmeyebilir. Böyle ya da benzeri bir durumda, evde en basit şekilde nasıl şarap hava kilidi yapabiliriz? İşte bunu aşağıda anlatacağım. Malzemelerin tamamını yakınınızdaki hırdavatçıdan alabilirsiniz. Malzemeler: 1- Saydam ince hortum (Her hava kilidi için 1 metre kadar) 2- Matkap ucu (Saydam borunun içine girebilecek kalınlıkta bu uygulamada 6 mm idi) 3- Kısa plastik kelepçe 4- Matkap 5- Şişe kapağı Uygulama gayet basit. Dikkatlice kapağı delin. Açılan delikten zorlaya zorlaya hortumu geçirin. Sıkışık olmalı ki kaçak yapmasın. Resimdeki gibi hortumu toparlayıp, plastik kelepçe ile ayrılmasını engelley