9 Mayıs 2011 Pazartesi

Foursquare'den neden vazgeçtim?


Foursquare basit anlamda arkadaşlarınızla konum bilginizi paylaştığınız bir sistem.

Akıllı telefonlar GPS (küresel yer belirleme sistemi) desteği vermeye başladı başlayalı pek çok uygulama  konumunuzu istediğiniz kişilerin görmesine imkan sağlıyordu. Bunlar içinde Google Maps ile entegre çalışan Latitute ve şimdilerde Facebook'un "Places"i de var.

Aslında sistem amatör telsizcilerin zamanında geliştirmiş oldukları APRS'nin benzeri hatta aşırı esinlenilmişi! Dolayısıyla öyle ani bir "düşünsel sıçrama"yla falan bulunmuş bir şey değil.

Peki Foursquare'in en önemli özelliği ne? Sosyal medya ile bağlantılı olarak kullanabildiğiniz için Twitter ve Facebook takipcileriniz nerede olduğunuzu siz paylaştıkça görebiliyorlar. İsterseniz gittiğiniz yerin bir fotoğrafını ve yorumunuzu da girebiliyorsunuz tabi. "Peki ne oluyor?" derseniz kullanıcı açısından kazanılan "mayor"luklar (çok gittiğiniz yerin altın anahtarı sanal olarak sizin oluyor) ve "sanal gazoz kapağından madalyalar" (badge) dışında koca bir sıfır. Ben bir faydasını göremedim (zaten yaşıtım kimse de kullanmıyor :))).

Peki bunun yayımcısına ne faydası var? Milyonlarca kişi bu sistemi kullanıp, gittikleri yerleri işaretledikçe firmanın elinde, dünyanın her şehri hakkında dükkan-dükkan, bina-bina, POI (işe yarar yerler) listesi oluşuyor. Üstelik yerinizden bile kalkmadan. Oysa aynı işi sadece Türkiye için yapmaya çalışan Başarsoft'un ne kadar insan gücü kullandığı ve yatırım yaptığını düşünürseniz, tüm dünyada bu işi kullanıcılara bedavaya yaptırmanın ne kadar akıllıca olduğu ortaya çıkar.

İşin doğrusu, tüm bunların bilincinde olarak kullandığım sistemin aslında bana hiç bir faydasının olmadığı ve Turkcell'den 14 TL ödeyip aldığım 250 Mb kotalı aylık internet kullanım hakkını 20 günde tükettiği için soğudum. Telefonumdaki uygulamasını sildim gitti.

Üzgün müyüm? Hayır. Ankara'da TBMM ve Çankaya Köşkü'nün "Mayor"u olmak ve bunları elde tutmak için çabalamanın bana bir faydası oldu mu? Hayır.

Zaten sanal olarak sosyal olduğum Sosyal Medya'da diğer hizmetleri kullanmaya devam edeceğim ama Foursquare (tarayıcıda 4sq.com yazınca çıktığından adını da bir türlü yazamadığım) hizmetinden kurtuldum :)

İşte hikayem bu kadar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...