Ana içeriğe atla

Foursquare'den neden vazgeçtim?


Foursquare basit anlamda arkadaşlarınızla konum bilginizi paylaştığınız bir sistem.

Akıllı telefonlar GPS (küresel yer belirleme sistemi) desteği vermeye başladı başlayalı pek çok uygulama  konumunuzu istediğiniz kişilerin görmesine imkan sağlıyordu. Bunlar içinde Google Maps ile entegre çalışan Latitute ve şimdilerde Facebook'un "Places"i de var.

Aslında sistem amatör telsizcilerin zamanında geliştirmiş oldukları APRS'nin benzeri hatta aşırı esinlenilmişi! Dolayısıyla öyle ani bir "düşünsel sıçrama"yla falan bulunmuş bir şey değil.

Peki Foursquare'in en önemli özelliği ne? Sosyal medya ile bağlantılı olarak kullanabildiğiniz için Twitter ve Facebook takipcileriniz nerede olduğunuzu siz paylaştıkça görebiliyorlar. İsterseniz gittiğiniz yerin bir fotoğrafını ve yorumunuzu da girebiliyorsunuz tabi. "Peki ne oluyor?" derseniz kullanıcı açısından kazanılan "mayor"luklar (çok gittiğiniz yerin altın anahtarı sanal olarak sizin oluyor) ve "sanal gazoz kapağından madalyalar" (badge) dışında koca bir sıfır. Ben bir faydasını göremedim (zaten yaşıtım kimse de kullanmıyor :))).

Peki bunun yayımcısına ne faydası var? Milyonlarca kişi bu sistemi kullanıp, gittikleri yerleri işaretledikçe firmanın elinde, dünyanın her şehri hakkında dükkan-dükkan, bina-bina, POI (işe yarar yerler) listesi oluşuyor. Üstelik yerinizden bile kalkmadan. Oysa aynı işi sadece Türkiye için yapmaya çalışan Başarsoft'un ne kadar insan gücü kullandığı ve yatırım yaptığını düşünürseniz, tüm dünyada bu işi kullanıcılara bedavaya yaptırmanın ne kadar akıllıca olduğu ortaya çıkar.

İşin doğrusu, tüm bunların bilincinde olarak kullandığım sistemin aslında bana hiç bir faydasının olmadığı ve Turkcell'den 14 TL ödeyip aldığım 250 Mb kotalı aylık internet kullanım hakkını 20 günde tükettiği için soğudum. Telefonumdaki uygulamasını sildim gitti.

Üzgün müyüm? Hayır. Ankara'da TBMM ve Çankaya Köşkü'nün "Mayor"u olmak ve bunları elde tutmak için çabalamanın bana bir faydası oldu mu? Hayır.

Zaten sanal olarak sosyal olduğum Sosyal Medya'da diğer hizmetleri kullanmaya devam edeceğim ama Foursquare (tarayıcıda 4sq.com yazınca çıktığından adını da bir türlü yazamadığım) hizmetinden kurtuldum :)

İşte hikayem bu kadar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Köpük Baloncuk Nasıl Yapılır?

Köpük baloncuk yaparken deterjan ve su kullanıyorsanız muhtemelen baloncuklarınız hemen patlıyordur. Dayanıklı baloncuklar için çözeltinizin içine şeker ekleyin. Böyle olmaz! İlla tarif ver diyorsanız: 1/2 ölçü sıvı bulaşık deterjanı 2 ölçü su 2 çay kaşığı şeker (yetmezse daha çok koyun!) Bulabilirseniz şeker yerine gliserin de kullanabilirsiniz. Kolonya ve bir miktar aseton da katabilirsiniz çözeltinize.

Evde En Basit Şekilde Şarap Nasıl Yapılır? (Resimli)

Merhaba. Gurme bir arkadaşım var. Yaklaşık 4-5 senedir kendi tüketimi için şarap yapıyor. İlk yaptığı şarap, pek kolay içilemez olsa da, son yıllarda gerçekten lezzetli şaraplar üretiyor. Kendisine bu işi nasıl becerdiğini sordum ve ben de evde kendi şarabımı yapmayı geçtiğimiz yıl becerdim. Doğrusunu isterseniz ilk deneme için oldukça başarılıydı. Gurme arkadaşım, "yemeğe bile koymam senin yaptığın şarabı ama ilk deneme için güzel olmuş" dedi. Ben de bu sene de şansımı yeniden denemeye karar verdim. Hemen belirteyim, çeşitli kaynaklarda evde nasıl şarap yapabileceğinizi anlatan yazılar bulabilirsiniz ama doğrusunu isterseniz o kadar çok ince detaya ve tekniğe giriyorlar ki, anlaması ve yapması zorlaşıyor. Biraz örnek vereyim. 1- Özel ölçüm cihazları, 2- Oluşan karbondioksiti atmak için özel düzenekler, 3- Özel depolama çözümleri, 4- Fermantasyon başlatıcılar, 5- Fermantasyon durdurucular, 6- Alkol seviyesi ölçerler, 7- Kükürt ekleme ile koruma yöntemleri, 8- Öz

İnternet Sitelerindeki Hesaplarımı Nasıl Silerim?

Yeni medya, alışveriş, müzik siteleri genellikle sizi tanımak isterler. Sitelerden yararlanmak, kimi zaman alışveriş yapabilmek için, pek çok kişisel bilginizi içeren veriyi girip, üye olmak iyi de, ya bir gün gelir de bu tür üyeliklerinizi silmek isterseniz ne ile karşılaşacağınızı biliyor musunuz? Blog girdisini  bu linkten  dinleyebilirsiniz . Merhaba, İnternet kullanıcıları neredeyse artık her türlü siteye üye olarak girmek zorunda. Verilen hizmet paralı ya da bedava olsun, siteler sizi üye olup, içeriklerinden öyle yararlanmaya zorluyorlar. Gazete siteleri bile sizi üye olmaya teşvik ediyorlar. Üye sayısı ve üyelerin neler yaptığını izlemek, bir hizmeti geliştirebilmek için işini bilenlere önemli veriler sağlar. Örneğin bir alışveriş sitesi, incelediğiniz ya da satın aldığınız ürünlere benzer ürünleri size önerebilir. Bunun için sizin siteye üye olmanız en kolay yollardan biridir. Kullanıcının yaptıklarını izlemek böylece kolaylaşır. Sosyal ağ siteleri de üye olmadan bi