25 Temmuz 2010 Pazar

35 $'a Bilgisayar Olur mu?

Apple'ın iPad ile yaptığı çıkış nedeniyle bir anda dikkatler tablet bilgisayarlara yeniden yöneldi. Milyonları geçen satışlar, üreticilerin iştahlarını kabartmış olacak ki bir süredir neredeyse her hafta yeni tablet PC'ler satılmaya başlanıyor. Henüz ülkemize gelmemiş olsalar da pıtrak gibi çıkıveren bu tablet pc'ler, bir süre sonra makul fiyatlarla tablet pc kullanabileceğimizin bir belirtisi.

Çinli üreticilerin 100 dolar gibi bedellerle sattıkları bu bilgisayarlar genellikle Android işletim sistemli. Ancak işletim sistemlerinin göreli olarak eski olması bir dezavantaj. Android 1,6 veya 1,7 ile pazarlanan bu cihazlar ile işletim sisteminin yeni geliştirilmiş versiyonunun yeterli hızda çalışamaması gibi bir sorun yaşanabilir. Gene de fiyatları ile kolay ulaşılabilir gibi duruyorlar.

iPad'lar iyi, güzel de, 400-500 USD civarında olan fiyatları ile gelişmekte olan ekonomilerde kolayca alınıp kullanılabilir değiller. Migros tarafından geçtiğimiz haftalarda ülkemize getirilen 3G'li iPad'ların da 2500 TL civarında satıldığı düşünülürse bizim ülkemizde de kolay kolay alınıp kullanılamayacak olduğu aşikar.

Hindistan'dan, 35 USD fiyatla satılacağı bildirilen tablet bilgisayar hızla geliştiriliyormuş diye haber alınca biraz heyecanlanmadım dersem yalan olur.

Hintliler bu tür sansasyonel haberlerle daha geçtiğimiz yıl bilişim meraklılarının ilgisini çekmeyi başarmışlar (10 dolarlık bilgisayar) ancak daha sonra haberler boş çıkmıştı. Ancak bu sefer Hindistan İnsan Kaynakları Geliştirilmesinden sorumlu bakanı Shri Kapil Sibal açıklama yaptığından inandırıcılığı fazla bir haber gibi duruyor.


Tablet PC'nin büyük ihtimalle 2 GB depo alanı, kablosuz ve kablolu ağlara bağlanabilirliği, kamerası, 7 inchlik dokunmatik bir ekranı, ARM ailesinden bir işlemcisi ve Android İşletim Sistemi (Google tarafından taşınabilir bilgisarlar ve akıllı telefonlar için geliştirilen Linux bazlı işletim sistemi) olacak. Online flash videoları gösterebilecek olan cihazın Java desteği de bulunacak.

Tanıtımlar sırasında gösterilen iki farklı prototipe bakılırsa ortada henüz kesin çizgilerle belirlenmiş bir ürün yok. Doğrusunu isterseniz benzeri özelliklere sahip tablet bilgisayarlar halihazırda Çin'de üretilip 100 USD civarı bedelle satılıyor. Bakalım Hindistan bu cihazları 10-20 USD maliyetle üretip 35 USD bedelle satabilecek mi?


Umarım bu defa Uzakdoğudan gelen bu güzel haber boş çıkmaz!

Bu fiyatla alıp, ilköğretim öğrencilerine dağıtılan kitapları içerisine yükleyip çocuklara versek, yapılacak olan tasarrufu ve kesilmekten kurtulacak ağaçları bir düşünün!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...