Ana içeriğe atla

Sansürsüz İnternet

İnternet yasaklarına karşı 56 dernek ve oluşum geçtiğimiz Cumartesi günü İstanbul'da Taksim'de bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. 1000'e yakın gösterici tepkilerini ve dileklerini bu yürüyüş vasıtasıyla Türkiye'ye duyurdular.

Bu katılımcı sayısının çok üzerinde diğer illerden destekçilerinin olduğu yadsınamaz. Peki bu insanların derdi neydi? Neden sıradan insanlar sokaklara döküldü?

İnternet önemli bir parçamız haline geldi. Sayesinde kimi zaman yerel, kimi zaman tüm dünyayı kapsamak mümkün. İnternet 10 yılda pek çok şeyi değiştirdi. Ekonomik hayatı değiştirdi. Artık İnternet sayesinde para kazanabilen bir grup insan var. Ülkemizdekilerin sayısı ise düşünülenden fazla. Doğrudan İnternet'ten kazanmasa da dolaylı olarak haberleşmesinin büyük bölümünü onun aracılıyla gerçekleştiren pek çok şirket, hatta devlet kuruluşu var. Demek ki iletişim şeklimizi de değiştirdi.

Değişmeyen yasakçı zihniyet internet gibi özgür bir ortamı cendereye almaya kalktı. Son zamanlarda yaşananlar bunların bir uzantısı adeta.
 
Ülkemiz yürürlükteki ilgili yasa ile internette hoşa gitmeyen bir içerik söz konusu olduğunda ona erişimi engelliyor. Böylece sadece ülkemizden, o içeriğe ayarlarına dokunulmamış bilgisayarlar üzerinden erişmek mümkün olmuyor. Bu arada, dünyanın başka her yanından o içeriğe isteyen ulaşabiliyor. Yani sanal olarak, bir anlamda, internet kullanıcılarımızın kafaları kuma gömülüyor. Aynı karikatürlerdeki devekuşları gibi. İyi yanından bakarsak, ülkemizde orta halli bir kullanıcı bile istediği içeriğe erişmek için bilgisayarının ayarlarını değiştirebilecek seviyede ağdan anlar oldu. Ancak tabi ki bu içinde bulunulan durumun çarpıklığını değiştirmiyor. Kanun koyucunun bu duruma el atıp yapılan yanlışlığı düzeltmesi gerekiyor. Belki toplum olarak birinci önceliğimiz değil, ama bunun bir şekilde yapılması gerekiyor.

Tarihde İskenderiye kütüphanesi defalarca yakılmıştır. Bilgi güçtür. Güç ise onun dışında olanlar için tehdit unsuru. Yakmak ise o dönem için aslında tüm bilgi birikimini ortadan kaldırmıştır. İyi ya da kötü tüm içeriğin yok olmasının insanlık tarihi için ne kadar bir süre kaybına denk geldiğini hesaplamak güç.

Kitap yakmak ile internette bir siteye erişimi kesmenin birbirine benzeyen noktaları nedir?
Kitap yakarak, belli sayıda ve en fazla yakılan ülkedeki kadar içeriği yok edersiniz. İnternette yapılan engelleme de iyi, kötü demeden içeriğe erişimi zorlaştırmaktadır.

Birisinin sizin adınıza neyi görüp neyi göremeyeceğinize karar vermesi doğru değildir. Doğrusu, özgür iradeleriyle bunu bireylerin kendi kendilerine yapmasıdır. Ülkemizin düşünce seviyesi bunu gerçekleştirebilecek düzeydedir. Bizler iyiyi kötüden ayırabilecek bir mirasa sahip, kendi özgürlüğünü kazanmış bir ülkenin bireyleriyiz. Sanırım kendimiz için en iyisinin ne olduğuna karar verebiliriz.

Geçtiğimiz günlerde 17 Temmuz 2010'da İstanbul Taksim'de saat 17:00'de yapılan protesto yürüyüşü İnternet engellemelerine karşı sokağa çıkan ilk tepki olarak yorumlanabilir. 1000'den fazla göstericinin düzeyli ve kararlı istekleri ilk defa sokaklarda yankı buldu. İnternet kullanıcılarının tepkilerinin sanal olmadığı böylece görülmüş oldu. Genci yaşlısı ile isteklerini dile getiren bu topluluğa kulak verilmeli. 

Engelsiz bir İnternet deneyimi yaşamak dileğiyle.
 
Bu yazıda büyük oranda Biltekhaber.com sitesinde yayınlanan yazımın içeriği kullanılmıştır.
Görsel http://www.ayan.org'dan alınmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Köpük Baloncuk Nasıl Yapılır?

Köpük baloncuk yaparken deterjan ve su kullanıyorsanız muhtemelen baloncuklarınız hemen patlıyordur. Dayanıklı baloncuklar için çözeltinizin içine şeker ekleyin. Böyle olmaz! İlla tarif ver diyorsanız: 1/2 ölçü sıvı bulaşık deterjanı 2 ölçü su 2 çay kaşığı şeker (yetmezse daha çok koyun!) Bulabilirseniz şeker yerine gliserin de kullanabilirsiniz. Kolonya ve bir miktar aseton da katabilirsiniz çözeltinize.

Evde En Basit Şekilde Şarap Nasıl Yapılır? (Resimli)

Merhaba. Gurme bir arkadaşım var. Yaklaşık 4-5 senedir kendi tüketimi için şarap yapıyor. İlk yaptığı şarap, pek kolay içilemez olsa da, son yıllarda gerçekten lezzetli şaraplar üretiyor. Kendisine bu işi nasıl becerdiğini sordum ve ben de evde kendi şarabımı yapmayı geçtiğimiz yıl becerdim. Doğrusunu isterseniz ilk deneme için oldukça başarılıydı. Gurme arkadaşım, "yemeğe bile koymam senin yaptığın şarabı ama ilk deneme için güzel olmuş" dedi. Ben de bu sene de şansımı yeniden denemeye karar verdim. Hemen belirteyim, çeşitli kaynaklarda evde nasıl şarap yapabileceğinizi anlatan yazılar bulabilirsiniz ama doğrusunu isterseniz o kadar çok ince detaya ve tekniğe giriyorlar ki, anlaması ve yapması zorlaşıyor. Biraz örnek vereyim. 1- Özel ölçüm cihazları, 2- Oluşan karbondioksiti atmak için özel düzenekler, 3- Özel depolama çözümleri, 4- Fermantasyon başlatıcılar, 5- Fermantasyon durdurucular, 6- Alkol seviyesi ölçerler, 7- Kükürt ekleme ile koruma yöntemleri, 8- Öz

İnternet Sitelerindeki Hesaplarımı Nasıl Silerim?

Yeni medya, alışveriş, müzik siteleri genellikle sizi tanımak isterler. Sitelerden yararlanmak, kimi zaman alışveriş yapabilmek için, pek çok kişisel bilginizi içeren veriyi girip, üye olmak iyi de, ya bir gün gelir de bu tür üyeliklerinizi silmek isterseniz ne ile karşılaşacağınızı biliyor musunuz? Blog girdisini  bu linkten  dinleyebilirsiniz . Merhaba, İnternet kullanıcıları neredeyse artık her türlü siteye üye olarak girmek zorunda. Verilen hizmet paralı ya da bedava olsun, siteler sizi üye olup, içeriklerinden öyle yararlanmaya zorluyorlar. Gazete siteleri bile sizi üye olmaya teşvik ediyorlar. Üye sayısı ve üyelerin neler yaptığını izlemek, bir hizmeti geliştirebilmek için işini bilenlere önemli veriler sağlar. Örneğin bir alışveriş sitesi, incelediğiniz ya da satın aldığınız ürünlere benzer ürünleri size önerebilir. Bunun için sizin siteye üye olmanız en kolay yollardan biridir. Kullanıcının yaptıklarını izlemek böylece kolaylaşır. Sosyal ağ siteleri de üye olmadan bi