15 Haziran 2014 Pazar

Körler Ülkesinde Tek Gözlü Kral Olur(*)


Eğitim sistemimiz pek de iyi sayılmaz. Yıllarca üniversite için o kurs senin, bu benim dolaşıp duruyoruz. Okuldaki eğitim yeterli olmuyor, üstüne fazladan destek alıyoruz. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavına (YGS) giren öğrencilerden 3 te 1'i ya da daha fazlası matematikten 0 (SIFIR) alıyor.
Dilerseniz bu yazıyı izleyebilirsiniz.

Bu neyin göstergesi? Eğitim başarısı yarım yamalak mı? Eğitim alanların yarısı en azından matematik konusunda bir şey öğrenememiş. Matematik sorularının 5-6 tanesi basit toplama çıkarma işlemi ile çözülebilir.

Osmanlı'da II. Meşrutiyet döneminde Maarif Nazırı (Eğitim Bakanı) Emrullah efendinin şaka amacıyla söylediği “Şu mektepler olmasaydı maarifi ne güzel idare ederdim” sözü, eğitim alt kodlarımıza işlemiş olmalı. 8 yıllık temel eğitimin rövanşı gibi duran 4+4+4 sistemi eğitim konusunda kayıp bir nesil nedeni. Sizce bir nesil kaybetmek Türkiye'ye nelere mal olur?

Matematik sevilmeyen hatta bilinmeyen, düzgün öğretilmeyen bir ders olunca, biraz bilenler, "körler ülkesinde kral" olur. 

Devlette olsun, özel sektörde olsun, 6'şar aylık ücret artışı hesabını bile yapabilen pek yoktur! Diyelim ki, yıllık ücret artışı teklifi 6'şar aylık %3 + %3 olarak dillendirildi. Sizce toplam yıllık artış oranı ne olur? %6 diyenleri duyar gibiyim.

Yıllarca toplu iş sözleşmelerinde bu artışları hesapladım. Önemli hesaplardan biri, toplam zam maliyetini ortaya koyandır. Psikolojik olarak, 6 aylık zamlar yüksek enflasyonun etkisinde olan insanları rahatlatır. Bir başka avantajı da, gerçek artış oranının kolay anlaşılmamasıdır. 

İlk 6 ay %3, sonraki 6 ay %3 zammın gerçek toplam artış oranı %6 değildir! %4,5'dur. 
Hesabı basit: 100 liraya 3 lira zam yapın, 7. ay 103 liraya %3 daha zam yapın, 106,09. 
(103x6)+(106,09x6)=1254,54 
12 aylık ortalaması: 1254,54/12=104,55 yani ortalama zam %4,55
Ancak %3+%3 deyince sendikacılar dahil herkes %6 bulup, çıkarlar ortaya. 

Bundan kim sorumlu sizce? Düzgün Matematik eğitimi verilse, böyle olur mu? 4 işlem yapmayı beceremeyen bir nesil ile nereye varılabilir?

Şimdi gelin de, Matematiğin bilinçli olarak öğretilmediği fikrinden kendinizi kurtarın. Osman Hamdi beyin Kaplumbağa Terbiyecisi isimli tablosunu getirin gözünüzün önüne. Aslında kaplumbağa terbiyeciliği diye bir meslek hiç var olmamıştır. Dönemin, ülkenin geri kalmış şartlarında verilen ve kazanılan bir eğitim mücadelesinin ipuçlarını orada, yakın tarihimizde görebilirsiniz. Yeter ki bakmayı bilin! Tırnaklarla kazılarak kazanılmış bir mücadeleyi, göz göre göre kaybediyoruz.

Yıllarca öğretilmesine rağmen, düzgün yazılıp, okunamayan Türkçe ve İngilizce'den bahsetmedim bile. Yıllarca Türkçe dersi alıp mezun olduğunda, bir dilekçe yazmayı beceremeyen bireyler sizce eğitilmiş midir? Ya da yıllarca yabancı dil dersi alıp, mezun olduğunda iki kelimeyi bir araya getirip konuşamamak nasıl bir sonuçtur? Bey söyleyeyim. Berbat. Tek kelime ile berbat.

Türkiye'nin İnsan Kaynağı kaybı kimin işine yarar? Siz söyleyin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...