Ana içeriğe atla

Körler Ülkesinde Tek Gözlü Kral Olur(*)


Eğitim sistemimiz pek de iyi sayılmaz. Yıllarca üniversite için o kurs senin, bu benim dolaşıp duruyoruz. Okuldaki eğitim yeterli olmuyor, üstüne fazladan destek alıyoruz. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavına (YGS) giren öğrencilerden 3 te 1'i ya da daha fazlası matematikten 0 (SIFIR) alıyor.

Bu neyin göstergesi? Eğitim başarısı yarım yamalak mı? Eğitim alanların yarısı en azından matematik konusunda bir şey öğrenememiş. Matematik sorularının 5-6 tanesi basit toplama çıkarma işlemi ile çözülebilir.

Osmanlı'da II. Meşrutiyet döneminde Maarif Nazırı (Eğitim Bakanı) Emrullah efendinin şaka amacıyla söylediği “Şu mektepler olmasaydı maarifi ne güzel idare ederdim” sözü, eğitim alt kodlarımıza işlemiş olmalı. 8 yıllık temel eğitimin rövanşı gibi duran 4+4+4 sistemi eğitim konusunda kayıp bir nesil nedeni. Sizce bir nesil kaybetmek Türkiye'ye nelere mal olur?

Matematik sevilmeyen hatta bilinmeyen, düzgün öğretilmeyen bir ders olunca, biraz bilenler, "körler ülkesinde kral" olur. 

Devlette olsun, özel sektörde olsun, 6'şar aylık ücret artışı hesabını bile yapabilen pek yoktur! Diyelim ki, yıllık ücret artışı teklifi 6'şar aylık %3 + %3 olarak dillendirildi. Sizce toplam yıllık artış oranı ne olur? %6 diyenleri duyar gibiyim.

Yıllarca toplu iş sözleşmelerinde bu artışları hesapladım. Önemli hesaplardan biri, toplam zam maliyetini ortaya koyandır. Psikolojik olarak, 6 aylık zamlar yüksek enflasyonun etkisinde olan insanları rahatlatır. Bir başka avantajı da, gerçek artış oranının kolay anlaşılmamasıdır. 

İlk 6 ay %3, sonraki 6 ay %3 zammın gerçek toplam artış oranı %6 değildir! %4,5'dur. 
Hesabı basit: 100 liraya 3 lira zam yapın, 7. ay 103 liraya %3 daha zam yapın, 106,09. 
(103x6)+(106,09x6)=1254,54 
12 aylık ortalaması: 1254,54/12=104,55 yani ortalama zam %4,55
Ancak %3+%3 deyince sendikacılar dahil herkes %6 bulup, çıkarlar ortaya. 

Bundan kim sorumlu sizce? Düzgün Matematik eğitimi verilse, böyle olur mu? 4 işlem yapmayı beceremeyen bir nesil ile nereye varılabilir?

Simdi gelin de, Matematiğin bilinçli olarak öğretilmediği fikrinden kendinizi kurtarın. Osman Hamdi beyin Kaplumbağa Terbiyecisi isimli tablosunu getirin gözünüzün önüne. Aslında kaplumbağa terbiyeciliği diye bir meslek hiç var olmamıştır. Dönemin, ülkenin geri kalmış şartlarında verilen ve kazanılan bir eğitim mücadelesinin ipuçlarını orada, yakın tarihimizde görebilirsiniz. Yeter ki bakmayı bilin! Tırnaklarla kazılarak kazanılmış bir mücadeleyi, göz göre göre kaybediyoruz.

Yıllarca öğretilmesine rağmen, düzgün yazılıp, okunamayan Türkçe ve İngilizce'den bahsetmedim bile. Yıllarca Türkçe dersi alıp mezun olduğunda, bir dilekçe yazmayı beceremeyen bireyler sizce eğitilmiş midir? Ya da yıllarca yabancı dil dersi alıp, mezun olduğunda iki kelimeyi bir araya getirip konuşamamak nasıl bir sonuçtur? Bey söyleyeyim. Berbat. Tek kelime ile berbat.

Türkiye'nin İnsan Kaynağı kaybı kimin işine yarar? Siz söyleyin!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Köpük Baloncuk Nasıl Yapılır?

Köpük baloncuk yaparken deterjan ve su kullanıyorsanız muhtemelen baloncuklarınız hemen patlıyordur. Dayanıklı baloncuklar için çözeltinizin içine şeker ekleyin. Böyle olmaz! İlla tarif ver diyorsanız: 1/2 ölçü sıvı bulaşık deterjanı 2 ölçü su 2 çay kaşığı şeker (yetmezse daha çok koyun!) Bulabilirseniz şeker yerine gliserin de kullanabilirsiniz. Kolonya ve bir miktar aseton da katabilirsiniz çözeltinize.

Evde En Basit Şekilde Şarap Nasıl Yapılır? (Resimli)

Merhaba. Gurme bir arkadaşım var. Yaklaşık 4-5 senedir kendi tüketimi için şarap yapıyor. İlk yaptığı şarap, pek kolay içilemez olsa da, son yıllarda gerçekten lezzetli şaraplar üretiyor. Kendisine bu işi nasıl becerdiğini sordum ve ben de evde kendi şarabımı yapmayı geçtiğimiz yıl becerdim. Doğrusunu isterseniz ilk deneme için oldukça başarılıydı. Gurme arkadaşım, "yemeğe bile koymam senin yaptığın şarabı ama ilk deneme için güzel olmuş" dedi. Ben de bu sene de şansımı yeniden denemeye karar verdim. Hemen belirteyim, çeşitli kaynaklarda evde nasıl şarap yapabileceğinizi anlatan yazılar bulabilirsiniz ama doğrusunu isterseniz o kadar çok ince detaya ve tekniğe giriyorlar ki, anlaması ve yapması zorlaşıyor. Biraz örnek vereyim. 1- Özel ölçüm cihazları, 2- Oluşan karbondioksiti atmak için özel düzenekler, 3- Özel depolama çözümleri, 4- Fermantasyon başlatıcılar, 5- Fermantasyon durdurucular, 6- Alkol seviyesi ölçerler, 7- Kükürt ekleme ile koruma yöntemleri, 8- Öz

İnternet Sitelerindeki Hesaplarımı Nasıl Silerim?

Yeni medya, alışveriş, müzik siteleri genellikle sizi tanımak isterler. Sitelerden yararlanmak, kimi zaman alışveriş yapabilmek için, pek çok kişisel bilginizi içeren veriyi girip, üye olmak iyi de, ya bir gün gelir de bu tür üyeliklerinizi silmek isterseniz ne ile karşılaşacağınızı biliyor musunuz? Blog girdisini  bu linkten  dinleyebilirsiniz . Merhaba, İnternet kullanıcıları neredeyse artık her türlü siteye üye olarak girmek zorunda. Verilen hizmet paralı ya da bedava olsun, siteler sizi üye olup, içeriklerinden öyle yararlanmaya zorluyorlar. Gazete siteleri bile sizi üye olmaya teşvik ediyorlar. Üye sayısı ve üyelerin neler yaptığını izlemek, bir hizmeti geliştirebilmek için işini bilenlere önemli veriler sağlar. Örneğin bir alışveriş sitesi, incelediğiniz ya da satın aldığınız ürünlere benzer ürünleri size önerebilir. Bunun için sizin siteye üye olmanız en kolay yollardan biridir. Kullanıcının yaptıklarını izlemek böylece kolaylaşır. Sosyal ağ siteleri de üye olmadan bi