Ana içeriğe atla

Soma


Soma adını duyduğumuzda hani şu ilkokulda (40 yıl önce) öğrendiğimiz "Orda bir köy var uzakta, Gitmesek de, görmesek de o köy bizim köyümüzdür" tadında bir yerdi bizler için. Düne kadar!

Ne zaman ki içine kedi bile girmeden patlayan bir trafo yüzlerce canın yitip gitmesinden sorumlu dediler. İçim cız etti. Soma, iktidar partisini tercih edenlerin yarı yarıya olduğu bir yer. Yani gidenlerin muhtemelen yarısı da oylarını mevcut iktidara verdi. Statü korundu böylece. Ekmek parası için tehlikeli madenlere dalmak zorunda olanlar için bedeli büyük bir statü korunmuş mu oldu böylece?

Kaç kişi o madende hayatını kaybettiyse o sayıyı 5 ile çarpın. Hayır, üzülenler kaç kişi olacak diye hesap yaptırmak değil amacım. "Bakalım bir şeyleri değiştirmek için gereken "kritik kütle"ye yetecek kadar içi yanan insan olur mu?" diye.

Tüm Türkiye gerçekten yas tutuyor. Eminim başka birileri ise bu durumu bile nasıl avantaja dönüştüreceğinin toplum mühendisliğini yapıyor an itibariyle. Oysa bize toplum mühendisliği değil, bilimsel, çağdaş yöntemleri hayata geçirmek, tedbiri alıp öyle hareket etmek, ilerlemek lazım.

Güle güle cesur, çalışkan ve çaresiz Soma'lı vatandaşlarım. Üzülmeyin, çabuk unuturuz sizi....

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Köpük Baloncuk Nasıl Yapılır?

Köpük baloncuk yaparken deterjan ve su kullanıyorsanız muhtemelen baloncuklarınız hemen patlıyordur. Dayanıklı baloncuklar için çözeltinizin içine şeker ekleyin. Böyle olmaz! İlla tarif ver diyorsanız: 1/2 ölçü sıvı bulaşık deterjanı 2 ölçü su 2 çay kaşığı şeker (yetmezse daha çok koyun!) Bulabilirseniz şeker yerine gliserin de kullanabilirsiniz. Kolonya ve bir miktar aseton da katabilirsiniz çözeltinize.

Evde En Basit Şekilde Şarap Nasıl Yapılır? (Resimli)

Merhaba. Gurme bir arkadaşım var. Yaklaşık 4-5 senedir kendi tüketimi için şarap yapıyor. İlk yaptığı şarap, pek kolay içilemez olsa da, son yıllarda gerçekten lezzetli şaraplar üretiyor. Kendisine bu işi nasıl becerdiğini sordum ve ben de evde kendi şarabımı yapmayı geçtiğimiz yıl becerdim. Doğrusunu isterseniz ilk deneme için oldukça başarılıydı. Gurme arkadaşım, "yemeğe bile koymam senin yaptığın şarabı ama ilk deneme için güzel olmuş" dedi. Ben de bu sene de şansımı yeniden denemeye karar verdim. Hemen belirteyim, çeşitli kaynaklarda evde nasıl şarap yapabileceğinizi anlatan yazılar bulabilirsiniz ama doğrusunu isterseniz o kadar çok ince detaya ve tekniğe giriyorlar ki, anlaması ve yapması zorlaşıyor. Biraz örnek vereyim. 1- Özel ölçüm cihazları, 2- Oluşan karbondioksiti atmak için özel düzenekler, 3- Özel depolama çözümleri, 4- Fermantasyon başlatıcılar, 5- Fermantasyon durdurucular, 6- Alkol seviyesi ölçerler, 7- Kükürt ekleme ile koruma yöntemleri, 8- Öz

Basit Şarap Hava Kilidi Yapımı (Resimli)

Eğer evde kendi şarabınızı yapıyorsanız fermantasyon sırasında çıkan gazları dışarı atıp içeri hava girmesini önlemek önemlidir. Bunun için hava kilitleri kullanılır. Aşağıdaki videoda piyasada 12 liraya bulabileceğiniz bir hava kilidini görüyorsunuz. En iyisi böyle bir şey tavsiye ederim. Evde şarap yapma işini biraz büyüttüğünüzde hava kilitleriniz yetmeyebilir. Böyle ya da benzeri bir durumda, evde en basit şekilde nasıl şarap hava kilidi yapabiliriz? İşte bunu aşağıda anlatacağım. Malzemelerin tamamını yakınınızdaki hırdavatçıdan alabilirsiniz. Malzemeler: 1- Saydam ince hortum (Her hava kilidi için 1 metre kadar) 2- Matkap ucu (Saydam borunun içine girebilecek kalınlıkta bu uygulamada 6 mm idi) 3- Kısa plastik kelepçe 4- Matkap 5- Şişe kapağı Uygulama gayet basit. Dikkatlice kapağı delin. Açılan delikten zorlaya zorlaya hortumu geçirin. Sıkışık olmalı ki kaçak yapmasın. Resimdeki gibi hortumu toparlayıp, plastik kelepçe ile ayrılmasını engelley