Ana içeriğe atla

Aydınlanma ve Biz


Dostum Berk Yüksel güzel bir yazı yayınlamış blogunda "Aydınlanma Nedir?" Okuyunca yazma isteği uyandırdı, ben de yazdım.

İnsan kendinin farkına vardığı andan itibaren uygarlık oluşturmaya başlamıştır. Geçmişteki imkansızlıklar bu süreci uzatmış, kimi zaman da yeniden başlamak gerekmiştir. İstilalar, bazen de doğa, uygarlığın ilerlemesini durdurmuştur. Aydınlanma da bu duraklama ve yeniden başlamalar yüzünden yamalı bohça gibi olmuştur.

Geldiğimiz uygarlık seviyesi halen aynı güçlerin tehdidi altındadır. Yani olası bir doğal felaket kalanlar için sil baştan bir hareket gerektirebilir. Yine küresel bir savaş çılgınlığı aynı şekilde uygarlığın ve bilgi birikiminin üzerine turp suyu sıkabilir. Gerçi küresel olmayan kavgalar da uygarlığı aşağı çekip durmuyor mu? Güç, zenginlik, enerji için harcadığımız çaba ile istesek tüm insanlığı çok daha iyi şartlarda yaşatabilir, bilimde kim bilir nerelere gelirdik. Oysa şimdi derdimiz başkasının zenginliği, ilerlemişliği ve oluşturacağı tehdit. Oysa dış uzaydan ayın yarısı kadar bir meteor gelip çarpsa ne gibi bir senaryo uygulayacağız belli değil. Olasılık düşük belki ama ona kafa yormak birbirini yemekten daha akıllıca olmaz mı?

İnsan doğası gereği yırtıcıdır. Hayatta kalmak ve uyum sağlamak için yırtıcı ve yok edici olmak doğal seçilim sonunda ayakta kalmak anlamına geldiği için bu genetik mirası taşıyan bizler de yırtıcıyız, kavgacıyız, katiliz! Çünkü güçlü olan, neslini geleceğe taşıyabiliyor. Yine uyum yeteneği fazla olan da genlerini gelecek nesillere aktarıyor. Şu genlerin dilini anlasak neler söyleyecekler bize kim bilir ;)

Peki aydınlanma bu sürecin neresinde? Kendini fark etmek ve evrenin bir köşesinde bir toz tanesinin üzerine yaşayan zerreden ibaret olduğunu anlamaya kadar uzanan ancak orada bitmeyen bir süreçten söz ediyoruz.

Aydınlanmak için bilmek, bilmek için öğrenmek, okumak ve araştırmak gerekiyor. Farkındalık geliştirmiş, pek çok görüşü, ideolojiyi, dogmayı, dinleri ve tabi ki insanı mümkün olduğunca anlamış bireylere Aydın diyoruz ama "Aydın" kelimesi sürecin tepesindekileri işaret etmiyor. Sadece sürecin göreli olarak ilerisindekileri belirtiyor. Göreli diyorum çünkü, ilerledikleri yolun doğru olduğuna ilişkin bir veri yok elimizde. Ama en azından bir arayış içindeler. Bu önemli.

Aydın olmak bir belirsizliği de bünyesinde taşıyor. Bilmek, öğrenmek şart. Ancak hiç bir seviye sizi bir zirveye ulaştıramıyor. Zirve belli değil ki oraya ulaşasınız.

Geriye kalan kendi farkındalık düzeyinizde bir yolu seçip, üzerinde ilerlemek. Kimi zaman bu yol dini ya da felsefi olabileceği gibi popüler kültür ögeleri de içeren bir yol olabilir. Evreni ve kendini anlamanın kolay olduğunu düşünmüyorsunuz öyle değil mi?

Anladıkça varılan yerlerde kısmen sevgi sizi kucaklarken kısmen nefret yol arkadaşınız olabilir. Ancak unutmamak gereken bir sonraki kapıda (aşamada) o güne kadar bildiğiniz ve kabullendiğiniz pek çok kavramın alt üst olabileceği ve belki de sizin o bilinç düzeyinde bunu makul bulabileceğinizdir.

Son sözüm: Yolunuzda dostlarla ya da yalnız ilerleyebilirsiniz aydınlığa yaptığınız yürüyüşten hiç vazgeçmeyin!

Hamiş (not): Yolunuz bir tünel ise ileride gördüğünüz ışık, yaklaşmakta olan tren olabilir o nedenle aydınlık yolunda ilerlerken uyanık ve dikkatli olun.

Bu konuyu düşünürken kafamın içerisinde çalan müziği de paylaşayım tam olsun bari.

Sevgi yolunuzu aydınlatsın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Köpük Baloncuk Nasıl Yapılır?

Köpük baloncuk yaparken deterjan ve su kullanıyorsanız muhtemelen baloncuklarınız hemen patlıyordur. Dayanıklı baloncuklar için çözeltinizin içine şeker ekleyin. Böyle olmaz! İlla tarif ver diyorsanız: 1/2 ölçü sıvı bulaşık deterjanı 2 ölçü su 2 çay kaşığı şeker (yetmezse daha çok koyun!) Bulabilirseniz şeker yerine gliserin de kullanabilirsiniz. Kolonya ve bir miktar aseton da katabilirsiniz çözeltinize.

Evde En Basit Şekilde Şarap Nasıl Yapılır? (Resimli)

Merhaba. Gurme bir arkadaşım var. Yaklaşık 4-5 senedir kendi tüketimi için şarap yapıyor. İlk yaptığı şarap, pek kolay içilemez olsa da, son yıllarda gerçekten lezzetli şaraplar üretiyor. Kendisine bu işi nasıl becerdiğini sordum ve ben de evde kendi şarabımı yapmayı geçtiğimiz yıl becerdim. Doğrusunu isterseniz ilk deneme için oldukça başarılıydı. Gurme arkadaşım, "yemeğe bile koymam senin yaptığın şarabı ama ilk deneme için güzel olmuş" dedi. Ben de bu sene de şansımı yeniden denemeye karar verdim. Hemen belirteyim, çeşitli kaynaklarda evde nasıl şarap yapabileceğinizi anlatan yazılar bulabilirsiniz ama doğrusunu isterseniz o kadar çok ince detaya ve tekniğe giriyorlar ki, anlaması ve yapması zorlaşıyor. Biraz örnek vereyim. 1- Özel ölçüm cihazları, 2- Oluşan karbondioksiti atmak için özel düzenekler, 3- Özel depolama çözümleri, 4- Fermantasyon başlatıcılar, 5- Fermantasyon durdurucular, 6- Alkol seviyesi ölçerler, 7- Kükürt ekleme ile koruma yöntemleri, 8- Öz

İnternet Sitelerindeki Hesaplarımı Nasıl Silerim?

Yeni medya, alışveriş, müzik siteleri genellikle sizi tanımak isterler. Sitelerden yararlanmak, kimi zaman alışveriş yapabilmek için, pek çok kişisel bilginizi içeren veriyi girip, üye olmak iyi de, ya bir gün gelir de bu tür üyeliklerinizi silmek isterseniz ne ile karşılaşacağınızı biliyor musunuz? Blog girdisini  bu linkten  dinleyebilirsiniz . Merhaba, İnternet kullanıcıları neredeyse artık her türlü siteye üye olarak girmek zorunda. Verilen hizmet paralı ya da bedava olsun, siteler sizi üye olup, içeriklerinden öyle yararlanmaya zorluyorlar. Gazete siteleri bile sizi üye olmaya teşvik ediyorlar. Üye sayısı ve üyelerin neler yaptığını izlemek, bir hizmeti geliştirebilmek için işini bilenlere önemli veriler sağlar. Örneğin bir alışveriş sitesi, incelediğiniz ya da satın aldığınız ürünlere benzer ürünleri size önerebilir. Bunun için sizin siteye üye olmanız en kolay yollardan biridir. Kullanıcının yaptıklarını izlemek böylece kolaylaşır. Sosyal ağ siteleri de üye olmadan bi