Ana içeriğe atla

Kötü Olma - Google Sloganı!


Sabah 5.50 gibi garip bir rüyanın verdiği sıkıntıyla uyandım. Rüyamda bir apartman içerisinde daire kapılarının  çevresinde dolanıyordum. Kapıların sağ alt tarafında ekranlar vardı. Her nasılsa, ünlü bir tiyatro oyuncusunun kapısının yanındaki ekranın üzerinde kocaman "MARKSİST" yazıyordu. Farkettim ki bu yazı bir etiket bulutunun en büyük etiketi ve Google sayfasının üzerinde yer alıyor. "İşe bak, artık kapının yanına yazıyorlar insanın düşüncelerini" diye düşünüp şaştım.

Böyle garip bir rüya sonrasında uyuyamadım ve televizyonu açtım. Ekranda Natgeo ve Google belgeseli yayınlanıyor. Bir an hala uyuyor muyum acaba diye düşündüm ama değil. Hakikaten belgeselde Google'dan bahsediyorlar. Biraz eski ama oldukça bilgilendiriciydi.


"Rastlantının bu kadarı mı olur?" derken Google'ın daha önce duymadığım bir mottosunu dile getirdiler. Meğersem Google'ın resmi olmayan sloganı Don't Be Evil (kötü olma) imiş.


Google dünya'nın bilgisini 3 düzine veri tarlasında saklıyormuş. Düşünsenize İnternet içeriği ve fazlası veriye aç dünyanın neyi nerede bulacağının anahtarı Google. Neredeyse veri konusunda rakipsiz.

Arama ve reklam konusunda bir dev. Ancak ne yaptıysa bir türlü sosyal medya konusunda dikiş tutturamayan bir dev aynı zamanda. Demek ki, sosyal medya söz konusu olunca çılgın algoritmalar yeterli olamıyor.  G+ deseniz birbirini tanımayan insanların kalabalığı tanımlaması çok iyi uyar bana göre ki sosyal olmaktan ancak bu kadar uzak olunabilir. Kim bilir, belki de bu durum şimdilik böyledir.

9/11 sonrası çıkartılan yasalarla istendiğinde elindeki her türlü bilgiyi devlete vermek zorunda olan, dünyanın bilgisine sahip dev ve karşısında bilgiye (istihbarat) aç devletler. Sanırım teknolojik dünyanın önündeki en büyük sorunlardan biri bu olsa gerek. Google kendisine devletten gelen bilgi taleplerini yanıtlıyor ancak bunların istatistikleri konusunda suskun. Tamam bu makaleye göre o kadar da suskun değil! ;) En azından istatistiki olarak. Ocak - Temmuz 2012 tarihleri arasında Amerikan Devleti yetkilileri 35 bin hesap hakkında bilgi talep etmiş ve bu talep sayıları giderek artıyormuş!

Google'ın artık Türkiye'de de bir ofisi var. Geçtiğimiz yıllarda "vergi vermiyorlar, bir temsilcilikleri bile yok" diye site erişimleri kapatılan Google temsilciliğini açtığından beri ne bir sitesinin erişimi kapatıldı, ne de "vergi vermiyorlar" diye bir şey duyuyoruz artık! Google elindeki bilgiyi (e-postalar, webdeki bilgiler, sosyal medya paylaşımlar vs.) akıtsa daha ne isterler sizce? Bilgi güçtür!

Günümüz dünyasında gel de "kötü olma" be Google! :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Köpük Baloncuk Nasıl Yapılır?

Köpük baloncuk yaparken deterjan ve su kullanıyorsanız muhtemelen baloncuklarınız hemen patlıyordur. Dayanıklı baloncuklar için çözeltinizin içine şeker ekleyin. Böyle olmaz! İlla tarif ver diyorsanız: 1/2 ölçü sıvı bulaşık deterjanı 2 ölçü su 2 çay kaşığı şeker (yetmezse daha çok koyun!) Bulabilirseniz şeker yerine gliserin de kullanabilirsiniz. Kolonya ve bir miktar aseton da katabilirsiniz çözeltinize.

Evde En Basit Şekilde Şarap Nasıl Yapılır? (Resimli)

Merhaba. Gurme bir arkadaşım var. Yaklaşık 4-5 senedir kendi tüketimi için şarap yapıyor. İlk yaptığı şarap, pek kolay içilemez olsa da, son yıllarda gerçekten lezzetli şaraplar üretiyor. Kendisine bu işi nasıl becerdiğini sordum ve ben de evde kendi şarabımı yapmayı geçtiğimiz yıl becerdim. Doğrusunu isterseniz ilk deneme için oldukça başarılıydı. Gurme arkadaşım, "yemeğe bile koymam senin yaptığın şarabı ama ilk deneme için güzel olmuş" dedi. Ben de bu sene de şansımı yeniden denemeye karar verdim. Hemen belirteyim, çeşitli kaynaklarda evde nasıl şarap yapabileceğinizi anlatan yazılar bulabilirsiniz ama doğrusunu isterseniz o kadar çok ince detaya ve tekniğe giriyorlar ki, anlaması ve yapması zorlaşıyor. Biraz örnek vereyim. 1- Özel ölçüm cihazları, 2- Oluşan karbondioksiti atmak için özel düzenekler, 3- Özel depolama çözümleri, 4- Fermantasyon başlatıcılar, 5- Fermantasyon durdurucular, 6- Alkol seviyesi ölçerler, 7- Kükürt ekleme ile koruma yöntemleri, 8- Öz

Basit Şarap Hava Kilidi Yapımı (Resimli)

Eğer evde kendi şarabınızı yapıyorsanız fermantasyon sırasında çıkan gazları dışarı atıp içeri hava girmesini önlemek önemlidir. Bunun için hava kilitleri kullanılır. Aşağıdaki videoda piyasada 12 liraya bulabileceğiniz bir hava kilidini görüyorsunuz. En iyisi böyle bir şey tavsiye ederim. Evde şarap yapma işini biraz büyüttüğünüzde hava kilitleriniz yetmeyebilir. Böyle ya da benzeri bir durumda, evde en basit şekilde nasıl şarap hava kilidi yapabiliriz? İşte bunu aşağıda anlatacağım. Malzemelerin tamamını yakınınızdaki hırdavatçıdan alabilirsiniz. Malzemeler: 1- Saydam ince hortum (Her hava kilidi için 1 metre kadar) 2- Matkap ucu (Saydam borunun içine girebilecek kalınlıkta bu uygulamada 6 mm idi) 3- Kısa plastik kelepçe 4- Matkap 5- Şişe kapağı Uygulama gayet basit. Dikkatlice kapağı delin. Açılan delikten zorlaya zorlaya hortumu geçirin. Sıkışık olmalı ki kaçak yapmasın. Resimdeki gibi hortumu toparlayıp, plastik kelepçe ile ayrılmasını engelley