Ana içeriğe atla

Bulut Bilişim Nedir?



Sanırım Bulut Bilişim fantastik adı ile kafaları karıştırıyor. Bu konuya kendimce bir açıklık getirmenin zamanının gelmiş olduğunu düşünüyorum.

Protokol kuralları, içine insanın girdiği her yerde kendini gösterir. İnternet'te de kurallar daha ilk zamanlarından beri bellidir. İnternet protokolüne, IP denir. Küçük bilgi kırıntıları gönderildikleri yerden hedeflerine ışık hızında ulaşırlar. Bu sayede İnternet verileri yerden, işletim sisteminden, programlardan bağımsız olarak özgürce varlıklarını sürdürebilirler. Bu ortam sanal alemde bir bulut ortamı ile sembolize edilir. 

İnternet'in ilk kullanılmaya başladığı yıllardan beri haberleşme bulutu olarak tanımlanmıştır.  Haberleşme bulutu içerisinde belgeler, mektuplar, ses, görüntü ve benzeri pek çok içerik barındıran bir mecradır. Dolayısıyla "bulut bilişim" her ne kadar günümüzde popüler olmuş bir sözcük gibi görünse de aslında geçtiğimiz yüzyıldan kalmadır.

Bulut bilişim sayesinde yerden (lokasyon) bağımsız, işletim sisteminden bağımsız, aygıttan bağımsız bir bilişim söz konusudur. Belgelerinizi artık yedeklemeniz veya yanınızda taşımanız gerekmez. Tek ihtiyacınız gerektikleri zaman İnternet'e erişip belgenize ulaşmaktır. Bunu, dizüstü bilgisayarınızla dropbox hizmetine yolladığınız bilginize, dünyanın öbür ucunda, ya da yan odada telefonunuz ya da tablet bilgisayarınızdan ulaşarak da deneyimleyebilirsiniz. Bir başka örnek vermek gerekirse yine dünyanın bir ucundaki şantiyenizdeki muhasebeciniz nerede bulundurulduğunu bilmediğiniz, bunu pek de önemsemediğiniz muhasebe yazılımı ve verilerine erişip bilgi girdiğinde de deneyimleme şansınız olur. Ama en yaygın olarak mail hizmetlerini örnek verebiliriz. Gmail, Hotmail, Yahoomail gibi yaygın kullanılan hizmetler bulut bilişimin en iyi örnekleridir.

Umarım bu yazı bulut bilişim hakkında oluşmuş olan mevcut farkındalık için bir katkı sağlar ;). 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Köpük Baloncuk Nasıl Yapılır?

Köpük baloncuk yaparken deterjan ve su kullanıyorsanız muhtemelen baloncuklarınız hemen patlıyordur. Dayanıklı baloncuklar için çözeltinizin içine şeker ekleyin. Böyle olmaz! İlla tarif ver diyorsanız: 1/2 ölçü sıvı bulaşık deterjanı 2 ölçü su 2 çay kaşığı şeker (yetmezse daha çok koyun!) Bulabilirseniz şeker yerine gliserin de kullanabilirsiniz. Kolonya ve bir miktar aseton da katabilirsiniz çözeltinize.

Evde En Basit Şekilde Şarap Nasıl Yapılır? (Resimli)

Merhaba. Gurme bir arkadaşım var. Yaklaşık 4-5 senedir kendi tüketimi için şarap yapıyor. İlk yaptığı şarap, pek kolay içilemez olsa da, son yıllarda gerçekten lezzetli şaraplar üretiyor. Kendisine bu işi nasıl becerdiğini sordum ve ben de evde kendi şarabımı yapmayı geçtiğimiz yıl becerdim. Doğrusunu isterseniz ilk deneme için oldukça başarılıydı. Gurme arkadaşım, "yemeğe bile koymam senin yaptığın şarabı ama ilk deneme için güzel olmuş" dedi. Ben de bu sene de şansımı yeniden denemeye karar verdim. Hemen belirteyim, çeşitli kaynaklarda evde nasıl şarap yapabileceğinizi anlatan yazılar bulabilirsiniz ama doğrusunu isterseniz o kadar çok ince detaya ve tekniğe giriyorlar ki, anlaması ve yapması zorlaşıyor. Biraz örnek vereyim. 1- Özel ölçüm cihazları, 2- Oluşan karbondioksiti atmak için özel düzenekler, 3- Özel depolama çözümleri, 4- Fermantasyon başlatıcılar, 5- Fermantasyon durdurucular, 6- Alkol seviyesi ölçerler, 7- Kükürt ekleme ile koruma yöntemleri, 8- Öz

İnternet Sitelerindeki Hesaplarımı Nasıl Silerim?

Yeni medya, alışveriş, müzik siteleri genellikle sizi tanımak isterler. Sitelerden yararlanmak, kimi zaman alışveriş yapabilmek için, pek çok kişisel bilginizi içeren veriyi girip, üye olmak iyi de, ya bir gün gelir de bu tür üyeliklerinizi silmek isterseniz ne ile karşılaşacağınızı biliyor musunuz? Blog girdisini  bu linkten  dinleyebilirsiniz . Merhaba, İnternet kullanıcıları neredeyse artık her türlü siteye üye olarak girmek zorunda. Verilen hizmet paralı ya da bedava olsun, siteler sizi üye olup, içeriklerinden öyle yararlanmaya zorluyorlar. Gazete siteleri bile sizi üye olmaya teşvik ediyorlar. Üye sayısı ve üyelerin neler yaptığını izlemek, bir hizmeti geliştirebilmek için işini bilenlere önemli veriler sağlar. Örneğin bir alışveriş sitesi, incelediğiniz ya da satın aldığınız ürünlere benzer ürünleri size önerebilir. Bunun için sizin siteye üye olmanız en kolay yollardan biridir. Kullanıcının yaptıklarını izlemek böylece kolaylaşır. Sosyal ağ siteleri de üye olmadan bi