14 Aralık 2010 Salı

Araba Camlarının Buhulanması


Araç camları özellikle soğuk günlerde ya da yağmur aniden bastırdığında buğulanır ya. Bunun nedeni aracınızın havalandırma sistemini dışarıdan hava almayacak durumda olmasıdır. Bir başka deyişle, aracınızın havalandırması içindeki havayı kapalı devre çevirip durmaktadır.

Böyle araçlar gördüğümde şaşırıyorum. Bu kendi üretmediğimiz bir teknolojiyi tam olarak kullanamadığımızı gösteren acı örneklerden biridir. Araçtaki yolcuların nefes almaları ile ortaya çıkan nem, soğuk camlara çarptığında yoğuşup sıvıya döndüğünden camlar içeriden buğulanmış olur.

Peki çözüm ne? Aracınızın dışarıdan hava alabilmesi için havalandırma tesisatında gerekli ayarı yapmanız. Eğer klimanız var ise bunu çalıştırmanız (garip gelebilir ama aracı soğutan sistem aynı zamanda içerideki nemi de alır).

Bir Türk için zor gelse de (buna ben de dahilim yanlış anlaşılmasın!) aracınızın kullanım klavuzunu okuyun.

Şimdi de, aracımı aldıktan 1,5 sene sonra fasılalı sileceği ayarlamayı ve 2 sene sonra uzaktan kumanda düğmelerine basılı tutunca camların kapanıp açılabildiğini keşfeden bendenizin böyle bir tavsiye verebilmesine şaşırdım. Olsun, bilgi paylaşarak çoğalır. Tabi okuyan olursa!

1 yorum:

  1. aslında camların neden buharlandığının teknik açıklaması şudur. http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=%C3%A7i%C4%9F%20noktas%C4%B1

    evlerimizdeki camlar da buharlanır. bunun için için nefese ihtiyaç yoktur çünkü havada her daim su buharı vardır. yoğuşma sıcaklığına indiği zaman da yoğuşur yani sıvı hale geçer. bunun için evlerde petekler her zaman pencere önüne konur çünkü amaç çiğ noktası sıcaklığını yükseltmek ve oradan su buharını def etmektir (ısınan hava yükselir). arabalar hakkında yeterli bilgim yok ama sanırım orada da süreç şöyle işliyor. araba camının altında yer alan klimadan cama doğru sıcak hava üfleniyor. bir nevi pencerelerimiz önünde bulunan petek gibi. böylece camın buharlaşması önlenmiş oluyor.

    YanıtlaSil

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...