Ana içeriğe atla

Kaldıraç Etkisi ve Garip Bir Girişimci ile Karşılaşmam


Devrim Demirel ile 1991'lere uzanan bir arkadaşlığımız var. Birlikte Yusuf Öztoprak ve Hakan Günel'ın PC Günlüğü Dergisi'nde yazıyorduk. Yıllar sonra 2008'de kendisiyle birlikte bir süre çalışma imkanı da buldum .

Devrim 2011 yılında Bilkent Üniversitesi Girişimcilik Kulübü (hayır, dövüş kulübü değiller!) davetlisi olarak bir konferans vermişti. Adı da "Kaldıraç Etkisi". Bu konferansın adından aynı isim bulan bu yeni kitapta, kimi yüz yüze, kimi ise Yeni Medya'dan tanıdığım pek çok İnternet Girişimcisinin deneyimleri yeralıyor. Kitabın bir web sitesi de var http://www.kaldiracetkisi.com/. Ayrıca Twitter'da @kaldiracetkisi hesabında paylaşılacak içerikler de derlenip bir e-kitaba dönüştürülecek.

Kitaba şöyle bir göz attım, en kısa süre içerisinde de okur bitiririm sanırım. Kitabın yayınlanmış olduğunu duyunca gidip yakındaki bir alışveriş merkezinin (365) içindeki D&R'dan aldım. Tamam ne var İnternet'ten alsam gecikecekti, onu bekleyemedim gittim aldım işte.

Bir "Girişimci" ile yaşadığım rastlantısal olay:

365 Alışveriş Merkezinin otoparkında tam aracıma binmiş gidiyordum ki, yanıma bir Clio park etti kornaya bastı, içerideki adam gülümseyip, bana bakıyor bir yandan da konuşuyor.

Açtım penceremi "birine benzettiniz galiba" dedim. Adam: -Yok ben arabanın servisinde (benim aracı gösterip) ustayım ondan el ettim. Deyince, inanılmaz zayıf hafızama küfrederek: "ha tamam merhaba nasılsın?" dedim. Arabasını gösterip "e bu araba ne peki? dedim (Aracı benimkinden farklı bir markaydı, e servis ustası neden başka marka araç alsın değil mi?). Bunları yazıyorum ama o anda hala olaya uyanmış değilim. Adam, "aracı dayımla Konya'dan aldık, yeni bu" dedi. Sonra "dur Konya'dan bal getirdim sana bir kutu vereyim" dedi. Ben, "yok istemem, sağol" falan demeye kalmadı. Adam, aracından çevik bir hareketle inip, arkaya geçti ve elinde bal renginde ama sanki yoğunluktan ve renkten sınıfta kalacak bir sıvı içeren plastik bir kapla yanıma geldi. Sanırım bana verip 30 - 40 lira isteyecekti ki "biz balımızı toptan Datça'dan getiriyoruz, hanım bu senin balı çocuklara yedirmez dedim." O zaman vazgeçti, bıraktı yakamı.

"İşe bak ya, bile bile lades diyordum" diye düşünerek oradan uzaklaştım.

Hasbelkader satış ekibi yönettim ama hiç böyle satıcı görmemiştim. Uyanığa bak sen! Bir de uyanık ve dikkatli geçinip telefonda arayan satıcıları 3-4 kelimede saf dışı bırakan benim gülünecek halime bakın! Uyanık ve dikkatli olmalı! Kimbilir, bal diye ne satacaktı adam bana :)) Gel de paronoyaklaşma bu ülkede.

Aklınızda olsun böyle bir satış tekniği türetmiş tipler kah bal, kah orijinal parfüm diyerek sizi de dolandırmaya çabalayabilir. Sanırım alışveriş merkezleri de bu tür kişilere karşı otoparklarını daha dikkatli korumalılar. Ne de olsa haksız rekabet. Alışveriş merkezinin içinde bal satmaya kalksanız katlanacağınız maliyeti düşünün ;).

Yaa işte böyle, az daha İnternet'in "Kaldıraç Etkisini" okuyayım derken, dolandırıcıların hedefi oluyordum. İşte bu da benim "girişim" öyküm :))

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Köpük Baloncuk Nasıl Yapılır?

Köpük baloncuk yaparken deterjan ve su kullanıyorsanız muhtemelen baloncuklarınız hemen patlıyordur. Dayanıklı baloncuklar için çözeltinizin içine şeker ekleyin. Böyle olmaz! İlla tarif ver diyorsanız: 1/2 ölçü sıvı bulaşık deterjanı 2 ölçü su 2 çay kaşığı şeker (yetmezse daha çok koyun!) Bulabilirseniz şeker yerine gliserin de kullanabilirsiniz. Kolonya ve bir miktar aseton da katabilirsiniz çözeltinize.

Evde En Basit Şekilde Şarap Nasıl Yapılır? (Resimli)

Merhaba. Gurme bir arkadaşım var. Yaklaşık 4-5 senedir kendi tüketimi için şarap yapıyor. İlk yaptığı şarap, pek kolay içilemez olsa da, son yıllarda gerçekten lezzetli şaraplar üretiyor. Kendisine bu işi nasıl becerdiğini sordum ve ben de evde kendi şarabımı yapmayı geçtiğimiz yıl becerdim. Doğrusunu isterseniz ilk deneme için oldukça başarılıydı. Gurme arkadaşım, "yemeğe bile koymam senin yaptığın şarabı ama ilk deneme için güzel olmuş" dedi. Ben de bu sene de şansımı yeniden denemeye karar verdim. Hemen belirteyim, çeşitli kaynaklarda evde nasıl şarap yapabileceğinizi anlatan yazılar bulabilirsiniz ama doğrusunu isterseniz o kadar çok ince detaya ve tekniğe giriyorlar ki, anlaması ve yapması zorlaşıyor. Biraz örnek vereyim. 1- Özel ölçüm cihazları, 2- Oluşan karbondioksiti atmak için özel düzenekler, 3- Özel depolama çözümleri, 4- Fermantasyon başlatıcılar, 5- Fermantasyon durdurucular, 6- Alkol seviyesi ölçerler, 7- Kükürt ekleme ile koruma yöntemleri, 8- Öz

İnternet Sitelerindeki Hesaplarımı Nasıl Silerim?

Yeni medya, alışveriş, müzik siteleri genellikle sizi tanımak isterler. Sitelerden yararlanmak, kimi zaman alışveriş yapabilmek için, pek çok kişisel bilginizi içeren veriyi girip, üye olmak iyi de, ya bir gün gelir de bu tür üyeliklerinizi silmek isterseniz ne ile karşılaşacağınızı biliyor musunuz? Blog girdisini  bu linkten  dinleyebilirsiniz . Merhaba, İnternet kullanıcıları neredeyse artık her türlü siteye üye olarak girmek zorunda. Verilen hizmet paralı ya da bedava olsun, siteler sizi üye olup, içeriklerinden öyle yararlanmaya zorluyorlar. Gazete siteleri bile sizi üye olmaya teşvik ediyorlar. Üye sayısı ve üyelerin neler yaptığını izlemek, bir hizmeti geliştirebilmek için işini bilenlere önemli veriler sağlar. Örneğin bir alışveriş sitesi, incelediğiniz ya da satın aldığınız ürünlere benzer ürünleri size önerebilir. Bunun için sizin siteye üye olmanız en kolay yollardan biridir. Kullanıcının yaptıklarını izlemek böylece kolaylaşır. Sosyal ağ siteleri de üye olmadan bi