Ana içeriğe atla

Bilimkurgu Filmlerde Şaşırdıklarım


Ne zaman bir bilimkurgu (Science Fiction) film seyretsem bazı detaylara takılıyorum. Geçen gün bir bilimkurgu daha seyrettim. Film bilimkurgu, konu ise bildiğiniz eski sömürgecilik yıllarını anlatan bir ana temaya sahip. İnsanlar gezegene gelip doğal kaynakları sömürüyorlar. Sen kalk bunca yolu gel, genetikte  son noktaya gel uzaylıların bile kopyasını üret, her türlü atmosfer şartlarında uçabilen araçlar yap, galaksiler arası gitmeyi becer, sonra gittiğin gezegende orta çağ kuralları işlet. Bu mu uygarlık?

Sadece bu film değil pek çok bilimkurgu filmde bazı şeyler beni şaşırtır.

Unutmadan bilimkurgu konusunda kesinlikle hiç bir şey söyleyemediğim ve o dönemde böylesi kült bir film yapabildikleri için kendilerine saygı duyduğum "Dünyayı Kurtaran Adam" filmi ekibini ayrı tutuyorum.


Bilimkurgu Dizi ve Filmlerde Şaşırdıklarım:
1) Bilim kurgu filmler ne kadar geleceği ya da yeni durumları anlatmaya çalışsa da aslında insanlık tarihinden konuları alıntılıyorlar (yeni bir takım konular bulanı az)
2) Olası akıllı yaşam şekilleri, nedense hep insansı (humonoid) Bildiğiniz insan vücudu, popüler vücut şekli boyutu, parmak sayısı (arada 3 parmak popüler) değişebiliyor.
3) Yaşam şekilleri anlaşılmaz bir biçimde birbirleri ile ilişkiye geçebiliyor (konuşuyor, aşık oluyor, savaşıyor vs.)
4) Tüm belalar ABD'yi buluyor. Tüm uzaylılar gene ABD'yi öncelikle ziyaret/istila ediyor. Gene dünya batsa kurtulan 5-10 kişi ABD'li oluyor.
5) Uzaylılar hep kötüler. Ya da dünyalılar kötü. İlla bir düşman var.

Bu liste uzatılabilir tabi ama uzun yazıları okumaktan sıkılanları düşünerek burada kesmek en iyisi.

Yorumlar

  1. Mütevazı bir madde de ben eklemek istedim.
    Yine hepsinde, yaratıklar bir biçimde beslenseler de posalarını tahliye talebi ısrarla es geçiliyor. Canlı sistit olacak ya da prostat ya da kolit ama yumurtanın kapıya dayanma sesini rol gereği de olsa bir türlü dışavurmuyor. Demek ki bu tür filmleri içevurumcu diye de adlandırabiliriz. Kanalizasyonları atıl kaldıkları varsayımından, kozmetik sanayi dibe vurmuş, Narlıdere marulları bilinmeyen bir bitki, yaşam mekanları ortalama 2 metrekare daha geniş...
    Konu böyle sünmeyi sürdürürse şaşırdıklaının arasına benim de girmeme şansım kalmıyor demektir.
    Sevgiyle... şaşırmayı sürdür.

    ahb

    YanıtlaSil
  2. Hepsinden ayrı tutacağını düşündüğüm bir bilim kurgu filmi var aslında. District 9 (Yasak Bölge 9) http://goo.gl/PIvB

    YanıtlaSil
  3. Birde bütün uzaylılar anadilleri gibi ingilizce konuşuyor :).(Bütün belaları ABD'yi bulması maddesine atfen)

    YanıtlaSil
  4. Ben X-Man filminden çıkarken filmi izleyen bir kızın yorumuna şaşırmıştım. "Amma saçma, böyle şeyler gerçekte olmaz ki?" :) Elbette olmaz onun için adı bilim kurgu..

    YanıtlaSil
  5. Kendi formatımız ve nosyonumuz ile biçimlendirilen bilim kurguları artık kanıksar olduk..Bilmiyorlar ki(bildirmeni isterim), evrende kum tanesi kadan yıldız var ise, kum tanesi x gezegen = ...adedi kadar gezegen var demektir..Bizler sıra ile bu gezegenlere gideceğiz ve o gittiğimiz gezegende insan benzeri zeki bir canlının egemenliğinde yaşam olacak, o zeki canlı inek de olabilir; işte o inek bizlerin derisinden, gerisinden, etinden ve sütünden faydalanacak beynimizden deği, çünkü beynimizi gezgegende bırakmış olacağız..Anlayacağın kasaplardaki et biz olacağız..
    Bu bilim kurgu değil, lazkurgu..Selamlar

    YanıtlaSil
  6. Kendi formatımız ve nosyonumuz ile biçimlendirilen bilim kurguları artık kanıksar olduk..Bilmiyorlar ki(bildirmeni isterim), evrende kum tanesi kadan yıldız var ise, kum tanesi x gezegen = ...adedi kadar gezegen var demektir..Bizler sıra ile bu gezegenlere gideceğiz ve o gittiğimiz gezegende insan benzeri zeki bir canlının egemenliğinde yaşam olacak, o zeki canlı inek de olabilir; işte o inek bizlerin derisinden, gerisinden, etinden ve sütünden faydalanacak beynimizden deği, çünkü beynimizi gezgegende bırakmış olacağız..Anlayacağın kasaplardaki et biz olacağız..
    Bu bilim kurgu değil, lazkurgu..Selamlar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Köpük Baloncuk Nasıl Yapılır?

Köpük baloncuk yaparken deterjan ve su kullanıyorsanız muhtemelen baloncuklarınız hemen patlıyordur. Dayanıklı baloncuklar için çözeltinizin içine şeker ekleyin. Böyle olmaz! İlla tarif ver diyorsanız: 1/2 ölçü sıvı bulaşık deterjanı 2 ölçü su 2 çay kaşığı şeker (yetmezse daha çok koyun!) Bulabilirseniz şeker yerine gliserin de kullanabilirsiniz. Kolonya ve bir miktar aseton da katabilirsiniz çözeltinize.

Evde En Basit Şekilde Şarap Nasıl Yapılır? (Resimli)

Merhaba. Gurme bir arkadaşım var. Yaklaşık 4-5 senedir kendi tüketimi için şarap yapıyor. İlk yaptığı şarap, pek kolay içilemez olsa da, son yıllarda gerçekten lezzetli şaraplar üretiyor. Kendisine bu işi nasıl becerdiğini sordum ve ben de evde kendi şarabımı yapmayı geçtiğimiz yıl becerdim. Doğrusunu isterseniz ilk deneme için oldukça başarılıydı. Gurme arkadaşım, "yemeğe bile koymam senin yaptığın şarabı ama ilk deneme için güzel olmuş" dedi. Ben de bu sene de şansımı yeniden denemeye karar verdim. Hemen belirteyim, çeşitli kaynaklarda evde nasıl şarap yapabileceğinizi anlatan yazılar bulabilirsiniz ama doğrusunu isterseniz o kadar çok ince detaya ve tekniğe giriyorlar ki, anlaması ve yapması zorlaşıyor. Biraz örnek vereyim. 1- Özel ölçüm cihazları, 2- Oluşan karbondioksiti atmak için özel düzenekler, 3- Özel depolama çözümleri, 4- Fermantasyon başlatıcılar, 5- Fermantasyon durdurucular, 6- Alkol seviyesi ölçerler, 7- Kükürt ekleme ile koruma yöntemleri, 8- Öz

Basit Şarap Hava Kilidi Yapımı (Resimli)

Eğer evde kendi şarabınızı yapıyorsanız fermantasyon sırasında çıkan gazları dışarı atıp içeri hava girmesini önlemek önemlidir. Bunun için hava kilitleri kullanılır. Aşağıdaki videoda piyasada 12 liraya bulabileceğiniz bir hava kilidini görüyorsunuz. En iyisi böyle bir şey tavsiye ederim. Evde şarap yapma işini biraz büyüttüğünüzde hava kilitleriniz yetmeyebilir. Böyle ya da benzeri bir durumda, evde en basit şekilde nasıl şarap hava kilidi yapabiliriz? İşte bunu aşağıda anlatacağım. Malzemelerin tamamını yakınınızdaki hırdavatçıdan alabilirsiniz. Malzemeler: 1- Saydam ince hortum (Her hava kilidi için 1 metre kadar) 2- Matkap ucu (Saydam borunun içine girebilecek kalınlıkta bu uygulamada 6 mm idi) 3- Kısa plastik kelepçe 4- Matkap 5- Şişe kapağı Uygulama gayet basit. Dikkatlice kapağı delin. Açılan delikten zorlaya zorlaya hortumu geçirin. Sıkışık olmalı ki kaçak yapmasın. Resimdeki gibi hortumu toparlayıp, plastik kelepçe ile ayrılmasını engelley