20 Şubat 2008 Çarşamba

Rüzgar Enerjisi Teknolojisi

Nükleer santral yapımı için 21 Şubat 2008'de firmalara yönelik davet ilanına çıkılıyor. Bakalım bu teknolojiden ne zaman faydalanmaya başlayacağız ve ülkemiz için iyi kötü ne tür etkileri olacak? Ancak alternatif enerji üretim tekniklerinden Rüzgardan enerji üretimi biraz es mi geçiliyor ne?
Rüzgar enerjisinin önemli avantajları var. Özellikle doğal dengeye önemli bir zarar vermemesi, atık ürün bırakmaması dikkat çekici. Türkiye'de neden bu teknoloji yeterli derecede kullanılmaz? Biz batılı ülkelerden daha mı akıllıyız da durmadan kömür, doğalgaz vs. tüketerek elektrik üreten otoprodüktör yatırımları yapıyoruz? Ya da nükleer reaktörler yapmak enerji sorunumuzu çözebilecek tek yol mudur? Yanlış anlaşılmasın, örneğin nükleer reaktör yapımı kaçınılmaz olabilir belki. Buna bir diyeceğim yok. Peki rüzgar esip dururken, biz de ardından bakmasak nasıl olur?
Mesela şu aşağıdaki fotoğrafa bir bakın.
Bu, dünyanın en büyük rüzgar gülü. Enercon E-126. Almanya 'da Emden yakınlarında Şubat 2008 başında inşaatı tamamlanmış. Büyüklüğünü anlatabilmek için rotor çapının 127 metre, türbini ayakta tutan yapının da 135 metre olduğunu belirteyim.
Peki bu dev tek başına ne kadar elektrik üretiyor dersiniz? Tam 5000 eve yetecek kadar. 7 megawatt'tan fazla! Yıllık olarak 20 million kilowatt saat.
Bu teknolojinin çok zor ve üretilmez olmadığı belli. Üstelik dönerlerken de ne kadar hoş görünüyorlar, İzmir Çeşme'deki rüzgar türbinlerini görenler bilir.
Bu tür temiz enerji üretme imkanlarını değerlendirmek sizce de akıllıca olmaz mı? Ne dersiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...