31 Ekim 2011 Pazartesi

Bulut Bilişim Nedir?



Sanırım Bulut Bilişim fantastik adı ile kafaları karıştırıyor. Bu konuya kendimce bir açıklık getirmenin zamanının gelmiş olduğunu düşünüyorum.

Protokol kuralları, içine insanın girdiği her yerde kendini gösterir. İnternet'te de kurallar daha ilk zamanlarından beri bellidir. İnternet protokolüne, IP denir. Küçük bilgi kırıntıları gönderildikleri yerden hedeflerine ışık hızında ulaşırlar. Bu sayede İnternet verileri yerden, işletim sisteminden, programlardan bağımsız olarak özgürce varlıklarını sürdürebilirler. Bu ortam sanal alemde bir bulut ortamı ile sembolize edilir. 

İnternet'in ilk kullanılmaya başladığı yıllardan beri haberleşme bulutu olarak tanımlanmıştır.  Haberleşme bulutu içerisinde belgeler, mektuplar, ses, görüntü ve benzeri pek çok içerik barındıran bir mecradır. Dolayısıyla "bulut bilişim" her ne kadar günümüzde popüler olmuş bir sözcük gibi görünse de aslında geçtiğimiz yüzyıldan kalmadır.

Bulut bilişim sayesinde yerden (lokasyon) bağımsız, işletim sisteminden bağımsız, aygıttan bağımsız bir bilişim söz konusudur. Belgelerinizi artık yedeklemeniz veya yanınızda taşımanız gerekmez. Tek ihtiyacınız gerektikleri zaman İnternet'e erişip belgenize ulaşmaktır. Bunu, dizüstü bilgisayarınızla dropbox hizmetine yolladığınız bilginize, dünyanın öbür ucunda, ya da yan odada telefonunuz ya da tablet bilgisayarınızdan ulaşarak da deneyimleyebilirsiniz. Bir başka örnek vermek gerekirse yine dünyanın bir ucundaki şantiyenizdeki muhasebeciniz nerede bulundurulduğunu bilmediğiniz, bunu pek de önemsemediğiniz muhasebe yazılımı ve verilerine erişip bilgi girdiğinde de deneyimleme şansınız olur. Ama en yaygın olarak mail hizmetlerini örnek verebiliriz. Gmail, Hotmail, Yahoomail gibi yaygın kullanılan hizmetler bulut bilişimin en iyi örnekleridir.

Umarım bu yazı bulut bilişim hakkında oluşmuş olan mevcut farkındalık için bir katkı sağlar ;). 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...