29 Nisan 2024 Pazartesi

Ey Eurovision Sen Kimsin?

Yapay zeka, hayatımızın birçok alanına girmeye devam ediyor. Ben de bir süredir blog yazılarımı YouTube'a aktarıyorum. Neyse ki, 10 yıl önce 6 yıl gönüllü olarak çalıştığım İnternet radyosu RadyoM için hazırladığım ses kayıtları bu konuda bana yardımcı oldu. Biraz video düzenleme ile uğraşanlar bilir, YouTube için video hazırlamak kolay bir iş değildir. Özellikle telifsiz stok resim ve video bulmak ve bunları bir araya getirmek oldukça külfetlidir.

Ancak bu sorunun çözümü var! Çin'in TikTok firmasının da sahibi olan ByteDance tarafından geliştirilen CapCut, video düzenlemeyi oldukça kolaylaştırıyor. Kendi resimlerinizi ve videolarınızı veya dışarıdan bulduğunuz içerikleri kullanarak videolar oluşturabilirsiniz. Uygulamanın içinden telifsiz içerikler de arayabilir ve videonuza ekleyebilirsiniz. Hatta yapay zeka ile istediğiniz görselleri de oluşturabilirsiniz. CapCut, 4K görüntü çözünürlüğüne kadar videolar oluşturmanıza imkan tanır.

Suno ise oldukça ilgi çekici bir yapay zeka şarkı oluşturma uygulaması. İlk denemelerimde acayip acayip şarkılar ortaya çıkardım. Bir veya iki kelime girerek nasıl bir şarkı istediğinizi belirtebilir, yapay zekanın sizin için bir şarkı bestelemesini sağlayabilirsiniz. Dilerseniz tür için detaylı bir tanımlama yaparak dünyanın farklı yerlerinden popüler türlerden birine uygun bir şarkı da oluşturabilirsiniz. Ayrıca şarkı sözlerini de kendiniz yazabilirsiniz.

Ben bu uygulamayı kullanarak apartmanımız için bile bir şarkı oluşturdum. Daha sonra kuzenimin latin dansları ile ilgili dans okulu için Küba Salsası tarzında bir şarkı denemek istedim. Her iki deneyim de oldukça ilgi çekiciydi.

Bir yerde Eurovision'a yıllardır katılmadığımızı okuduğumda aklıma gelen "Eyy Eurovision Sen Kimsin?" sorusundan hareketle bir şarkı sözü yazdım.  

Eyyy Eurovision! Sen kimsin ya!

Kendine gel yoksa Bir dakikada severim..

O yarışmaya dalarım. Ödülü kaparım

Eyyy Eurovision

Sen kimsin?

--

Yıllardır aynı hikaye

Aynı şovlar

Aceleyle seçilir

Sonra bize emanet edilir

Bizim müziğimiz burada anlam bulmaz

Eurovision

Sen sadece bir aldatmacasın

--

Eyyy Eurovision

Sen kimsin?

Kimsin

Kimsin

Sen kimsin?

-----------------------------

Suno'ya bu sözleri Hard Rock türünde bir şarkıya çevir dedim. Sonucu aşağıdaki linkte:

https://suno.com/song/1f1af174-2e3f-4609-8f49-6d96a06e7562

Yaptığım şarkı kafama fazlasıyla takıldı. Arabada da dinledim. Baktım olacak gibi değil, bir müzik videosu yapıp Youtube'a yükledim (malum, günümüzde videosu olmayan şarkı meşhur olamıyor). Artık rahatça arabada Youtube Music üzerinden dinleyebiliyordum. Ancak ses seviyesinin düşük olduğunu fark ettim. Sonra Suno ile yaptığım 2 dakikalık parçanın uzatılabildiğini keşfettim. Suno'da uzat komutunu verdim. Çıkan uzatma kısmını bilgisayarıma indirince, mp3 formatındaki dosyanın başına parçanın 2 dakikalık kısmını da eklemiş olduğunu gördüm. Tek sorun uzatılmış kısım 1. dakikasının sonunda yarıda kesiliyordu. Audacity kullanarak yarım kalan parçayı şarkının içindeki bir bölümden tamamladım. Ses seviyelerini yükselttim. Elimde 3:13'luk harika bir şarkı oldu. Suno bu şarkıları sosyal medya'da paylaşmanıza bir şey demiyor. Suno'un web sitesinde yapılan açıklamada hizmetimize abone olmadan şarkıları Youtube gibi ticari ortamlara koymayın diyordu. Ben de zaten daha verimli yararlanabilmek için ilk müzik videosunu yayınlamadan önce Suno'ya abone olmuştum. Oturup, CapCut ile bu defa çok daha hareketli içerikler kullanarak müzik videosunu yeniden yaptım. Video oluştururken henüz geliştirme aşamasında olan yapay zeka ile hareketli görüntü oluşturma sitesi haiper.ai çok yardımcım oldu.

Video oluşturmak için kullandığım CapCut.

https://www.capcut.com

Videodaki hareketsiz resimleri de CapCut içindeki yazıdan resim oluşturma yapay zekası ile yaptım.

Video içerisindeki kısa klipleri ise https://haiper.ai/ ile oluşturdum.

İşte böylece bu video klip ortaya çıktı.

Dikkat! Telif hakkına sahip olmak ve bu müziği burada yayınlayabilmek için suno.com'da abone olmak gerekiyordu. Ben de abone oldum.

Sonuç olarak aşağıdaki müzik videosu ortaya çıktı.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ey Eurovision Sen Kimsin?

Yapay zeka, hayatımızın birçok alanına girmeye devam ediyor. Ben de bir süredir blog yazılarımı YouTube'a aktarıyorum. Neyse ki, 10 yıl ...