31 Ocak 2013 Perşembe

İyi Bir İnsan Kaynakları Sitesi Nasıl Olmalı?


İş ve işçi aramak işin doğası gereğidir. Bunu en iyi şekilde yapmak veya aracı olmak için yola çıkmış pek çok kuruluş var. Özel iş bulma (istihdam) büroları, İnsan Kaynağı Siteleri, Yönetici düzeyinde kafa avcıları bu işten ekmek yerler.

Bir işi yaparken en iyisi olmak için çabalamak esastır. İhtiyaca cevap veremeyen kuruluşlar ve girişimler kaybolup gider.

Pek çok örneği olan İnsan Kaynağı Siteleri daha iyi nasıl hizmet verebilirler?

İş ve İşgücü ile ilgili ellerindeki büyük kaynağı en iyi şekilde kullanmak için başka neler yapılabilir?

İş arayanlar İçin:
Kimse muhteşem biçimde bir CV hazırlamayı tam anlamıyla beceremez. Bu işi basitleştirmek lazım.
- Başka sitelerden aktarım (import) yapılabilmeli.
- Hazır bir CV yüklendiğinde içeriği akıllı bir işlemden geçirilip sitede kişinin özellikleri otomatik oluşturulabilmeli.

Adaylara kişilik testlerini de içeren profil oluşturulmalı. Adayın eğilimler periyodik olarak sorularak, test edilerek güncellenmeli.

Site üyelerinin yetkinlik haritalarını çıkartıp bunu eğilimler ve iş tecrübesi ile eşleştirip uygun olup ama üyelerin aklına gelmemiş iş olanakları konusunda hatırlatmalar yapmalı.

Popüler sosyal medya, sosyal İK siteleri aracılıyla sisteme giriş sağlanmalı.

Sosyal Medya sitelerinden faydalanarak iş arayana profiline ekleyebileceği özellikler önerilmeli.

Mobil akıllı telefon ve diğer cihazlar için uygulamalar geliştirilmeli.

İş arayanlara ve çalışanlara profiline uygun bir pozisyon çıktığında anında ulaşılarak (mail, push sms, mobil uygulama gibi) dilerse açık işe başvurması sağlanmalı.

Özetle İK sitesi SÜPER KAFA AVCISI gibi olmalı ve devamlı olarak kayıtlı kullanıcılarını işlerle eşleştirmeli.

İşverenler İçin:
İşverenler genellikle bu işin profesyoneli olamadıklarından bildik hatalara çok düşerler. Dolayısıyla işçi mi arıyorlar, yoksa Süperman mi, arada kantarın topuzu kaçabilir. Böyle mantık ötesi hatalara düşmeleri aradıkları özellikte çalışan bulmalarında engel olabilir.

İşverenin kapasite, potansiyel, imkanlar gibi konularda çapının belirlenmesi için olabildiğince basit bir profil oluşturma ve güncelleme sistemi şarttır (Yani sektörün önemli - öncü firması diye başlayan tanıtımın için objektif verilerle doldurulmalı).

İşlerin ve onları yapmak için gerekli niteliklerin şablonları otomatik oluşturulmalı ve değişen şartlara göre otomatik güncellenmelidir.

İş ile ilgili ilan oluşturulurken bunun elle girilmesi yerine, işin gerekleri nedeniyle aranan yetkinlikler bir iki basit sorgulama sonucunda belirlenmeli ve ilan otomatik ve işverenin isteklerine uygun olarak oluşturulmalıdır.

İlan yayınlanır yayınlanmaz sistemden potansiyel adaylar seçilerek tarafların irtibatına imkan sağlanmalıdır.

İşveren veya temsilcisi öyle binlerce başvuru ve havuzdaki adayları incelemek, içinden çıkılmak filtre ayarları yapmak yerine sistem en uygun 5-7 adayı bulup iş için önermelidir.

Başarı oranlarında flört edecek birilerini eşleştiren sitelerden bile geri kalmak biraz ayıp olmuyor mu?

Ne var olmayacak şeyler mi bunlar? Teknolojik gelişmişliğimiz bunu gerçekleştirmek için her türlü imkanı veriyor. Neden olmasın? (Siyah beyaz TV yıllarında 6 Milyon Dolarlık Adam dizisi vardı hatırladınız mı?)

Hülasa ve hamiş (İşin özü ve not):
Hantallaşmış, iş bulma konusunda neredeyse pek işe yaramayan İK siteleri oturup işlerine iyice odaklanmalı ve şu andakinden çok, daha iyi işler nasıl çıkartılır düşünmeliler. Atın artık gözünüzün önünü kapatan "işletme körlüğü" perdesini kardeşim!

29 Ocak 2013 Salı

Chrome OS


İşletim sistemleri bilgisayarların, akıllı cihazların, televizyonların bizler için bir şeyler yapmasını sağlayan önemli yazılımlar.

Bu konuda Microsoft'un yılardır süren bir hakimiyeti var. Bilgisayarlarımız hala Windows boyunduruğu altında çalışıyor. Akıllı telefonlar ise ios ve Android ile çoktan kurtuldular Microsoft hakimiyetinden.

Piyasada başka oyuncular da var. Mesela Apple yıllardır kendi kulvarında sağlam ama piyasanın hakimi olamadan ilerliyor. Linux ise sadece belli bir kitlenin kullandığı sağlam da olsa ticari olmadığı için piyasada yer edinemeyen bir işletim sistemi (ancak bu durum biraz olsun değişebilir). Chrome Os, kalbi Linux ile atan bir işletim sistemi.

Şimdi bu girişten sonra şunu düşünmenizi istiyorum. Bilgisayar ile ne yapıyorsunuz? Genellikle işlerinizi İnternet üzerinden hallediyorsanız giderek her türlü programın bu ağ üzerinden çalışabilir hale geldiği dikkatinizden kaçmıyordur sanırım.

Sanırım Chrome Os bu gidişat sürecek olursa akıllı bir yönde ilerliyor. Gelecekte bilgisayarlarımız Chrome Os ile çok daha hızlı bir şekilde çalışıp, her şeyi bulut üzerinde hallediverecek. Örneğin ofis uygulamaları, mühendislik, muhasebe tasarım programları, oyunlar hep bu şekilde cihazdan bağımsız kullanılabilecek (kısmen günümüzde oldu bile çoğu aslında).

Bütün bunlar olursa günün birinde Chrome Os piyasanın hakimi olacaktır.

Bakalım 2015 gibi masaüstü bilgisayarların işletim sistemleri de dönüşüp Google hakimiyetine girecek mi? Bana sorarsanız öyle olacak gibi ;)

22 Ocak 2013 Salı

Köpük Baloncuk Nasıl Yapılır?


Köpük baloncuk yaparken deterjan ve su kullanıyorsanız muhtemelen baloncuklarınız hemen patlıyordur.

Dayanıklı baloncuklar için çözeltinizin içine şeker ekleyin.

Böyle olmaz! İlla tarif ver diyorsanız:


1/2 ölçü sıvı bulaşık deterjanı
2 ölçü su
2 çay kaşığı şeker (yetmezse daha çok koyun!)

Bulabilirseniz şeker yerine gliserin de kullanabilirsiniz. Kolonya ve bir miktar aseton da katabilirsiniz çözeltinize.

21 Ocak 2013 Pazartesi

Codegen Qbix M71B1 Tablet Pc İncelemesi

Bu fırsattan istifade Onyo Powerpad 7" ile Karşılaştırma

Bimeks'den Onyo Powerpad 7" almıştık kızıma. 15 günü doldurmadan ekranda boydan boya siyah bir çizgi çıkınca servise yolladık. Ürün iadesi çıktı. Aynı ürünü değil de başka bir şey almayı düşündüm.

Bimeks sitesinden 1GB ana hafızalı 8 GB depo hafızalı bir ürün arayınca Codegen Qbix M71B1 çıktı karşıma. İki değer de ONYO tabletin iki katıydı.

Sonuç itibariyle gidip aldık.

Tablet Onyo'ya göre biraz daha kalın ancak ekran camı çok daha kaliteli hissi veriyor.

İşlemcisi ONYO'ya göre 200Mhz daha hızlı. Ekran geçişleri daha seri. İşletim sistemi Android 4.04 (ICS).

Üzerinde HDMI çıkışı var. Buradan televizyona bağlamak mümkün. Mevcut USB kablosu üzerinden kablosuz mouse ve klavyeye de bağlarsanız dev ekranda bilgisayarınız oldu demektir.

Film seyredilebiliyor. İnternet hızınız yeterse HD Youtube videoları da sorunsuz, takılmadan oynuyor. Klavye ve mouse'u sorunsuz tanıyor. Fare hareket ettiğinde ekranda bir ok beliriyor. Dokunursanız kayboluyor.

Wi-Fi derseniz, biraz zayıf alıyor ancak bu önemli bir sorun teşkil etmiyor.

Sesli Google araması yapma özelliği çalışıyor. Onyo'da bu özellik yüklü değildi ve yüklemeye çalışınca Google Play'de bulamıyordunuz. Belki sistem güncellenirse düzelir.

Codegen Qbix M71B1'de Google Talk'da görüntülü görüşme yapmak için kameraya tıkladığınızda program kapanıyor.

Kendi hoparlörü küçük de olsa gayet güzel ses veriyor. Dolayısıyla piyasadaki bazı ürünlerden bu yönü ile de ayrılıyor.

Mikro usb bağlantısından kutudan çıkan usb ara kablo ile hafıza kartı ve usb ile çalışan diğer aygıtları bağlayabiliyorsunuz.

Bunlar dışında Codegen Qbix M71B1, Onyo'dan 100 TL daha pahalı. Bana sorarsanız bunun için pek değmez. Ama elimdeki hediye çekine dönüşmüş Onyo'yu değerlendirmek için başka şansım yoktu.

Mümkün olsa bir 50 lira daha verip çift çekirdekli bir tablet alırdım. Ancak kızım bu yeni tabletten gayet memnun görünüyordu.

Çok kısa süre içerisinde 2 hatta 4 çekirdekli tabletler saracak piyasayı. Dolayısıyla fiyatlarda bir düşme olmasını bekliyorum.

Ucuz tabletlerin en önemli sorunu yeni Android sürümlerini almak için çok debelenmeniz gerekmesi. En temizi adam gibi gidip Nexus 7 almak tabi ama onun da fiyatı 500 TL üzerindeydi. Aradaki farka değer miydi? Değerdi... :(

20 Ocak 2013 Pazar

Siyah Süpermen (Muhammed Ali)

Muhammed Ali maçları Türkiye saati ile sabaha karşı yayınlanırdı. Babamla kalkıp, battaniyeye sarılıp seyrederdik. O zamanlardan aklımda kalan bu şarkı var.

15 Ocak 2013 Salı

Evde Kolay Cappuccino Nasıl Yapılır


Eskiden kahve denince kavanozdan alıp sıcak suya karıştırdığımız kahve gelirdi akla. Kehve satan dükkanlar ile birlikte çoğunun adını bile doğru dürüst söyleyemediğimiz bir sürü çeşit kahve çıktı ortaya.

"Evde, iş yerinde basit bir şekilde cappuccino nasıl yapılır?" diyorsanız işte yolu.

Kahvenizi kupanıza koyun, isterseniz şekerini de ilave edip üzerinde süt için pay bırakıp sıcak suyu içine boca edin.

Yarısı kullanılmış 1 litrelik tetrapack içinde uzun ömürlü sütü ağzı kapalı olarak bolca çalkalanıp köpürtün. Bir bardağa dökerek değil, sadece kutuyu sıkarak köpük kısmını alın. Mikro dalga fırına koyup taşmadan ısıtın.

Önce bardağın içindeki sütü kupaya yavaşça dökün. Sonra ısınmış köpükleri bir kaşık yardımıyla kahvenizin üzerine alıp, biraz da üzerine kakao eklediniz mi, sizden keyiflisi yok!


Alternatif hazırlama önerisi (Aralık 2016).

Bir kavanozun içine biraz süt koyun, ağzı açıkken mikro dalga fırında kaynatın. Çıkartıp kavanozun kapağını sıkıca (yoksa dökülür etraf batar) kapatın ve hızlıca çalkalayın (kavanozu). Sonra oluşan köpüğü kahveniz için kullanın.


14 Ocak 2013 Pazartesi

Blogger için SEO Önerileri



Arama makineleri için yazılarınızın daha görülebilir ve bulunabilir olması son derece önemlidir. Bunu sağlamak için SEO yani Arama Makinesi Optimizasyonundan az da olsa anlamak gerekir. Arama makinesi optimizasyonunun önemi ve bloggerların bunu iyi kullanabilmesi için neler yapılabilir?
Merhaba,
Bloglar diğer deyişle günceler bir dönem ülkemizde çok yaygın olarak kullanılıyordu. Herkes biraz da moda yüzünden blog yazmaya başlamıştı. Sonra sosyal medya siteleri ve özellikle de mikro blog sitesi Twitter yüzünden ilgi azalıp geriye çok az blog kaldı.

Yine aynı dönemde Google arama ağırlığını azalttı blog sitelerinde. Bir kaç yıl geçti geçmedi Google yeniden blog sitelerine ağırlık vermeye başladı. Hatta sadece resim yayınlayan blog sitelerini bile bu değerlendirme sıralaması (PR - Page Rank) içerisine katmayı ihmal etmedi.

PR önemli olmakla birlikte milyonlarca siteyi 10 üzerinden değerlendirdiğinizde sağlıklı dağılım sağlamak için çok ça çalışmak gerekir tahmin edeceğiniz gibi. Yine doğal olarak bir sıralama grubunda çokça yığılma olması da kaçınılmazdır.

Örneğin PR 2 olan siteniz pekala günlük 200 ziyaret alırken içeriğinizi düzeltmeniz halinde ziyaretçi sayınız artacaktır.

Google arama algoritması beni aşar. Bir her yönü ile anlamam için yeterli veri yok. İki yeterli veri olsa bile algoritma son derece karışık olmalı o nedenle onu anlamaya çalışmak yerine falcılık yapmak daha anlamlı olacaktır ;)

Lafı daha da uzatmadan kendimce ne yapmalı, ne yapmamalı listemi vereyim.

Blog'da SEO için Ne yapmalı?
1- Aranan içerik oluşturmalı. İçeriğiniz birilerinin işine yaramalı (Nasıl yapılır?, ne giyilir?, ne yenir?, nereye-nasıl gidilir?, vb.).
2- İçeriğiniz özgün olmalı (Bir yerden alıntı yapıyorsanız bile bunu belirtin ve üzerine kendi görüşlerinizi  ekleyin).
3- Yazınızda görsel kullanın (mümkünse kendiniz oluşturun).

4- Sitenize adsense reklamları almak fena fikir değil (Google reklamlara tıklatmak için sitenize trafik yollayabilir. Bu tamamen benim görüşüm.)
5- Yazınızla ilgili etiketleri kullanın (doğru sözcüklerle etiketleme yazının bulunurluğunu artırır).
6- Sosyal Medya'dan faydalanın (Yazılarınızı orada arkadaşlarınıza duyurabilirsiniz. Okuyan sayınızı artırabileceğiniz gibi internette fazladan bir link arama makineleri için fena bir referans olmayabilir).
7- Sevdiğiniz başka bloglara link verin. (Hem belki onlar da aynısını sizin için yaparlar. Birbirine destek olmanın kimseye zararı olmaz).

8- Sık yazın. (Blogunuzun güncel olması ve içerdiği yazı sayısının artması daha fazla sözcük içermesi demektir. Bu da arama makinelerinde bulunurluğunu artırır.)
9- Tüm yumurtaları aynı sepete koymayın (Tematik ayrı bloglar oluşturabileceğiniz gibi sırf Instagram fotoğraflarınızdan oluşan bir Tumblr blogu da beklediğinizden çok ilgi çekebilir. İnanmazsanız http://burcakcubukcu.tumblr.com adresindeki bloğuma bakın PR'i 2 olmuş ben görünce inanamadım).
10- Mobil cihazlar için sitenizin bir sürümü olsun (Blogger kullanıyorsanız zaten otomatik var ama başka bir servis ya da yazılım kullanıyorsanız yapsanız iyi olur artık insanlar akıllı telefonlar ve tabletleri çok kullanıyor.)


Blog'da SEO için ne yapmamalı? 
1- Taklit ve kopya içerikten kaçının! (Arama makineleri kolayca aynı içeriğin aslını bulabilir. Sitenize sandbox cezası aldırtmayın)
2- SEO için iyi bile olsa otomatik sayfa yenileme yapmayın! (Sayfa izlenme sayınızı artırsa da okurlarınıza saygısızlıktır.)
3- SEO için iyi bile olsa bir yazıyı birden fazla parçaya bölmeyin! (Sayfa sayfa olunca okurunuz yazının devamı için diğer sayfaları tıklar ama ben böyle sayfalara girince saydırıyorum haberiniz olsun örnek: chip direkt tıklanma oranlarınız artabilir ama okur gözünde değeriniz soru işareti!)
4- SEO için bütün gücünüzü harcamayın! (Bunun yerine içeriğe emek verin karşılığını alırsınız)
5- SEO için "CİNLİK" peşinde koşmayın! (Çekirge bir zıplar iki zıplar sonunda Google bir güncellemesinde algoritmada gerekli düzeltmeyi yapar ve yeni cinlik bulmanız gerekir. İyisi mi, uzak durun.)

Not: yazıdaki bazı görseller +Sizin Siteniz adresinden alınmıştır. Teşekkürler +Mert Heper

2 Ocak 2013 Çarşamba

Android'de Çağrıların Otomatik Reddedilmesi


Android 4.xx sürümünde güzel bir özellik var. Blacklist (karaliste) programı kullanmadan telefon rehberinizde numarası olan kişilerin sizi aradıklarında devamlı olarak meşgul tonu almalarını sağlayacak bir özellik bu.

İstediğiniz kişiyi telefon rehberinizde bulun, sonra sağ üstteki üst üste üç noktaya tıklayın. "Sesli mesaja gelen tüm çağrlr" yazan kısma resimdeki gibi tik attığınızda sizi aradığı anda meşgul sinyali alacaktır. Şebekedeki ayarlarınıza göre dilerseniz mesaj servisinize de yönlendirebilirsiniz.

Güzel ve kullanışlı bir özellik. İngilizce kullananlar da aşağıdaki gibi ayarlarını düzenleyebilirler.


1 Ocak 2013 Salı

Çizgili Kağıt


Çocuklar ödev yaparken çizgisiz kağıdın altına koyup, üzerinde düzgün yazı yazabilmeleri için defalarca çizgili kağıt yapıp yazıcıdan bastırdım.

Doğal olarak bastırdığım çizgili kağıtlar günlük dağınıklığın arasında kayboldukça yeniden basmak gerekti. Bunun için de her seferinde bilgisayarda kaybolan çizgili kağıdı yeniden yaptım. İşin kolayı, bulabileceğim bir yere dosyayı yüklemekti. Bari olmuşken herkesin işine yarasın dedim. Buraya da indirmek için linkini koyuyorum.

Aşağıdaki linklere tıklayarak çizgili kağıtlardan işinize yarayacak olanı indirebilirsiniz.

Çizgili kağıt (Sadece 1 mm kalınlığında siyah çizgili)
Çizgili kağıt PDF!

Kırmızı satır başılı çizgili kağıt
Kırmızı satır başılı çizgili kağıt PDF!

------------------------------------------------------
Öykü Kitabım Google Play'de satılıyor!

 Oturup bir kitap yazdım. İçerisinde büyük bölümü bilim kurgu hikayeler var. Tek derdim okuma alışkanlığının düşük olduğu Günümüz Türkiye'sinde hikayelerin gözden kaçıp yok olmaları. Ben bu hikayelere şevkat gösterdim. Siz de okuyun beğeneceksiniz. Teşekkür ederim. Sevgiler. Burçak Çubukçu   

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...