22 Şubat 2013 Cuma

Aşkın Sorumlusu Beyindir


İnsanlık tarihi boyunca organlar ve olaylar ile ilişkileri söz konusu olduğunda en şanssızı şüphesiz kalptir. İşin kötü yanı bu işlere hala kalp bakıyor sanılıyor.

imaj http://farm3.staticflickr.com/2319/2497978686_675f4a600a.jpg adresinden alınmıştır.

Bu iş nasıl başladı, neden insanlar kalp'i aşk'dan ve ulvi duygulardan sorumlu tuttular? Bir kere yaftalandın mı, gel de bundan kurtul.

Yüzyıllardır kalbin bir pompa olduğu ve vücut için gereken kan dolaşımının en önemli unsuru olduğunu biliyoruz. Daha ilkokulda bile organlarımızı ve fonksiyonlarını öğreniyoruz. Aşk da dahil tüm düşünsel etkinliklerimizin sorumlusu beyin! Ancak iş amatörce bir resimle aşkımızı ifade etmeye gelince hemen bir kalp çizip baş harfleri de içine oturttuk mu oldu size duygularımızın dışa vurumu.

Beni şaşırtan asıl konu; çok daha iyi namzet organlar varken aşktan sorumlu olarak kalbi görmek :)) Popüler kültür işi nerelere getirmiş gerçekten ilginç.

Resim http://www.uncp.edu/home/rwb/lecture_ancient_civ.htm adresinden alınmıştır.

Eski Mısır Tanrılarından Anubis'in elindeki terazinin bir kefesinde ölümün ötesine geçen bir kişinin kalbini diğerinde ise bir kuş tüyünü tartıp, bu kişinin günahlarının ağırlığını saptamaya çalıştığı papirüs görselini hatırlarsınız sanırım. Böylece sadece güncel olanlarda değil, eski inanç sistemlerinde de her şeyden kalbin sorumlu tutulduğunu görebilirsiniz.

Sadece insanların değil, tanrıların yanlış bilmesi garip değil mi kendi yarattıkları organların fonksiyonlarını?

Hayatın anlamını ve nedenini sorgularken, insanlık tarihi için kalbin sorumlu tutulduğu kavramları talihsiz bir çuvallama olarak görüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...