14 Ocak 2013 Pazartesi

Blogger için SEO Önerileri



Arama makineleri için yazılarınızın daha görülebilir ve bulunabilir olması son derece önemlidir. Bunu sağlamak için SEO yani Arama Makinesi Optimizasyonundan az da olsa anlamak gerekir. Arama makinesi optimizasyonunun önemi ve bloggerların bunu iyi kullanabilmesi için neler yapılabilir?
Merhaba,
Bloglar diğer deyişle günceler bir dönem ülkemizde çok yaygın olarak kullanılıyordu. Herkes biraz da moda yüzünden blog yazmaya başlamıştı. Sonra sosyal medya siteleri ve özellikle de mikro blog sitesi Twitter yüzünden ilgi azalıp geriye çok az blog kaldı.

Yine aynı dönemde Google arama ağırlığını azalttı blog sitelerinde. Bir kaç yıl geçti geçmedi Google yeniden blog sitelerine ağırlık vermeye başladı. Hatta sadece resim yayınlayan blog sitelerini bile bu değerlendirme sıralaması (PR - Page Rank) içerisine katmayı ihmal etmedi.

PR önemli olmakla birlikte milyonlarca siteyi 10 üzerinden değerlendirdiğinizde sağlıklı dağılım sağlamak için çok ça çalışmak gerekir tahmin edeceğiniz gibi. Yine doğal olarak bir sıralama grubunda çokça yığılma olması da kaçınılmazdır.

Örneğin PR 2 olan siteniz pekala günlük 200 ziyaret alırken içeriğinizi düzeltmeniz halinde ziyaretçi sayınız artacaktır.

Google arama algoritması beni aşar. Bir her yönü ile anlamam için yeterli veri yok. İki yeterli veri olsa bile algoritma son derece karışık olmalı o nedenle onu anlamaya çalışmak yerine falcılık yapmak daha anlamlı olacaktır ;)

Lafı daha da uzatmadan kendimce ne yapmalı, ne yapmamalı listemi vereyim.

Blog'da SEO için Ne yapmalı?
1- Aranan içerik oluşturmalı. İçeriğiniz birilerinin işine yaramalı (Nasıl yapılır?, ne giyilir?, ne yenir?, nereye-nasıl gidilir?, vb.).
2- İçeriğiniz özgün olmalı (Bir yerden alıntı yapıyorsanız bile bunu belirtin ve üzerine kendi görüşlerinizi  ekleyin).
3- Yazınızda görsel kullanın (mümkünse kendiniz oluşturun).

4- Sitenize adsense reklamları almak fena fikir değil (Google reklamlara tıklatmak için sitenize trafik yollayabilir. Bu tamamen benim görüşüm.)
5- Yazınızla ilgili etiketleri kullanın (doğru sözcüklerle etiketleme yazının bulunurluğunu artırır).
6- Sosyal Medya'dan faydalanın (Yazılarınızı orada arkadaşlarınıza duyurabilirsiniz. Okuyan sayınızı artırabileceğiniz gibi internette fazladan bir link arama makineleri için fena bir referans olmayabilir).
7- Sevdiğiniz başka bloglara link verin. (Hem belki onlar da aynısını sizin için yaparlar. Birbirine destek olmanın kimseye zararı olmaz).

8- Sık yazın. (Blogunuzun güncel olması ve içerdiği yazı sayısının artması daha fazla sözcük içermesi demektir. Bu da arama makinelerinde bulunurluğunu artırır.)
9- Tüm yumurtaları aynı sepete koymayın (Tematik ayrı bloglar oluşturabileceğiniz gibi sırf Instagram fotoğraflarınızdan oluşan bir Tumblr blogu da beklediğinizden çok ilgi çekebilir. İnanmazsanız http://burcakcubukcu.tumblr.com adresindeki bloğuma bakın PR'i 2 olmuş ben görünce inanamadım).
10- Mobil cihazlar için sitenizin bir sürümü olsun (Blogger kullanıyorsanız zaten otomatik var ama başka bir servis ya da yazılım kullanıyorsanız yapsanız iyi olur artık insanlar akıllı telefonlar ve tabletleri çok kullanıyor.)


Blog'da SEO için ne yapmamalı? 
1- Taklit ve kopya içerikten kaçının! (Arama makineleri kolayca aynı içeriğin aslını bulabilir. Sitenize sandbox cezası aldırtmayın)
2- SEO için iyi bile olsa otomatik sayfa yenileme yapmayın! (Sayfa izlenme sayınızı artırsa da okurlarınıza saygısızlıktır.)
3- SEO için iyi bile olsa bir yazıyı birden fazla parçaya bölmeyin! (Sayfa sayfa olunca okurunuz yazının devamı için diğer sayfaları tıklar ama ben böyle sayfalara girince saydırıyorum haberiniz olsun örnek: chip direkt tıklanma oranlarınız artabilir ama okur gözünde değeriniz soru işareti!)
4- SEO için bütün gücünüzü harcamayın! (Bunun yerine içeriğe emek verin karşılığını alırsınız)
5- SEO için "CİNLİK" peşinde koşmayın! (Çekirge bir zıplar iki zıplar sonunda Google bir güncellemesinde algoritmada gerekli düzeltmeyi yapar ve yeni cinlik bulmanız gerekir. İyisi mi, uzak durun.)

Not: yazıdaki bazı görseller +Sizin Siteniz adresinden alınmıştır. Teşekkürler +Mert Heper

13 yorum:

  1. değerli bilgiler var, oldukça güzel bir makale olmuş, ayrıca siteniz.org'un görsellerini kullanman da yüzümde güller açmasına sebep oldu :)) teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Lafı bile olmaz. Ben teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkürler. Yapmayın dediklerinizi yapmayı bilmediğim için yapmamakta zorlanmayacağım. Diğerlerine devam...

    YanıtlaSil
  4. çok güzel olmuş. Yapılması gereken şeyler hepsi ama yapan varmı acaba ?

    YanıtlaSil
  5. Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık seo nun doğru ve yanlış yönlerine değinerek yeni başlayanlara iyi bir kaynak oluşturmuşsunuz...

    YanıtlaSil
  6. Faydalı bilgiler için çok teşekkürler. Eline saglık.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,

    SEO işine hep uzak durdum neden bilmem şu okuduklarımla bir el atmam gerektiğine inandım ama bakıyorum da mobil sürüm haricindekilerin tamamını yapıyorum. www.gezijurnal.com sitem yine de istediğim hitleri alamıyorum. GÜnlük ortalama 80 tekil ziyaretçi. Nerede yanlış yapıyorum?

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,

    SEO işine hep uzak durdum neden bilmem şu okuduklarımla bir el atmam gerektiğine inandım ama bakıyorum da mobil sürüm haricindekilerin tamamını yapıyorum. www.gezijurnal.com sitem yine de istediğim hitleri alamıyorum. GÜnlük ortalama 80 tekil ziyaretçi. Nerede yanlış yapıyorum?

    YanıtlaSil
  9. www.gezijurnal.com blogumda bu dediklerinizin hepsini yapmışım mobil sürümü henüz yapmadım yolda ama ancak halen günlük 75 tekil ziyaretçiyi geçemiyorum. % 85'i yeni ziyaretçi ve page rank 2 yani hatam nerede acaba?

    YanıtlaSil
  10. içeriğin gerçekten aranan konular olması trafik çekiyor. Sosyal medya da faydalı. Ama sanırım Google'ı kendinize inandırdığınız anda şeytanın bacağını kırıyorsunuz. Bu nasıl oluyor? Google neden sizi kum kutusundan çıkartıp öne sürüyor bilmiyorum. Biliyorum diyene de şüphe ile yaklaşırım.

    YanıtlaSil

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...