8 Aralık 2012 Cumartesi

İnternet Neden Pahalı?


İnternet erişimi için ne yazık ki fazla alternatifimiz yok. TTNET, Superonline (Turkcell), Türksat, ve Mobil Operatörler.

Turkcell 250 Mb kotalı servisi 7-14 liraya veriyor. Dolayısıyla video izleme işini unutmanız gerekiyor. Olsa olsa mail trafiği ve sosyal medya erişiminde işe yarayabilir. 1-4-8 Gb da satılıyor tabi ama hem pahalı hem sınırlı işte.

TTNET deseniz, o da diğer bir tok satıcı. Fiyatlar, piyasada yeterli oyuncu olmadığından pahalı. Yavaş yavaş fiber-optik altyapıya geçiliyor ancak rekabet eksikliğinden yeterince hızlı değil.

Türksat fiyat ve hizmet konusunda oldukça mülayim. Oysa büyük oranda fiber-optik altyapıya sahip. Sanki görünmez bir el (serbest piyasa ile ilgili olarak anlatılan değil tabi) Türksat'ın daha ucuz ve yaygın hizmet verip piyasadaki fiyatları düşürüp kaliteyi artırmasını engelliyor gibi.

Superonline harala gürele yollara 15 santim genişliğinde 50-60 santim derinlikte yarıklar açıp kablo döşüyor ama doğrusunu isterseniz bu kadar altyapı yatırımından sonra ucuz İnternet hizmeti vereceklerini hiç düşünmüyorum.

Özetle oligopol piyasasında daha başka bir şey beklemek de doğru olmaz zaten.

 
Beklentilerden bahsetmişken bir de Vodafone'un İnternet Markası'na eleştiri getireyim. Vodafone internet altyapısını Turkcell gibi güçlendirmek adına Koçnet'den (Biri) servis sağlayıcısını satın almıştı. Şimdi ona bana göre komik bir isim de bulmuşlar. "Süper İnternet". Sanırım rakipleri Süperonline bilinçaltlarına o kadar işlemiş ki böyle bir marka yumurtlamışlar. Marka danışmanları yok mudur? Mesleki deformasyon mu, yoksa işletme körlüğü müdür bilemedim. :)) Daha beteri ÖZ-ZÜPERÖNLİNE olurdu ama akıllarına gelmedi sanırım. Neyse ki Turkcell Superonline kurumsal rengi olan kırmızıyı değiştirip kendi rengi maviye çevirmiş. Yoksa kafalar tam karışacaktı. Mobil modemlere ilk isim veren Turkcell (Vınn) marka yönetimi konusunda yakın rakibinden daha başarılı gibi görülüyor. Vodafone Shop'a gelip "Vınn" isteyen o kadar çok müşteri gördüm ki hiç sormayın.

Ufukta ucuz İnternet yok. Bir süre daha böyle devam edeceğiz. Birisi piyasanın yapısını değiştirene kadar pek bir şey olacağı yok. Rekabet Kurumu resen TTNET'i parçalayıp satsa hayalimin hiç gerçekleşmeyeceği de ortada zaten.

Pahalı ve hükümetlerin tehdidi altındaki İnternete devam.

Ek not: Bu yazıyı yazdıktan bir kaç gün sonra Turkcell aylık 93 liraya 15 GB kotalı VınnWifi'yi duyurdu. Ucuzlayacak derken daha pahalısı çıkması ayrı bir hoşluk.
Görsel mail ile gelen bu duyurudan alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...