29 Mayıs 2012 Salı

Ankara Hayvanat Bahçesi (Atatürk Orman Çiftliği)


Hafta sonu hadi çocukları hayvanat bahçesine götürelim dedik. Çıktık geldik. Park yeri çoktan dolmuş, üzerine kaldırımlar da arabalar tarafından işgal edilmişti. Zar zor bir yer bulup park ettik. 

Kapıya yaklaştık ki bilet gişeleri kapatılmış, kontuarlar açılmış. İçeri girince duruma vakıf olduk. Aklıma geçenlerde haberlerde dinlediğim Ankara Büyükşehir Belediyesinin bahçeyi aldığına ilişkin bilgi geldi. Durum anlaşıldı. İçerisi daha önce görmediğim kadar kalabalıktı. Bahçe genel olarak bakımlı ve temizdi. Her yer yemyeşil. Hayvanlar için aynı şeyi söylemek isterdim ancak pek öyle değil. Hayvanlar bakımsız, pislikten kürklerinin renleri görünmüyor. Genellikle de oldukça açtılar. Bu durum üzücü.


Bu köpekbalığı görünümlü binanın öyküsü biraz acı. Eğer zamanında bitirilebilseydi Türkiye'nin ilk içinde gezilebilen akvaryumu olacaktı. Ancak bildiğim kadarıyla belediye her fırsatta yapımını engelledi ve yapılamadı. Şimdi tadilata almışlar eski akvaryum binasını belki bu defa bitirirler. Ama zaten Aqua Vega'da daha büyüğü açıldı. 

Doğrusu hayvanat bahçesi ama yıllardır önüne ket vurula vurula içeride öyle fazla bir hayvan görmeyi beklemeyin.


Tek zürafaya bu kadar çok ziyaretçi olması şaşırtıcı.


Üç beş kuş çeşidi içerisinde filamingolar ilginç.

 Bu çocuk bahçesi Hayvanat Bahçesinin içinde. Ben de 35-40 yıl önce aynı oyuncaklarla oynardım. Sanırım yakında bunları söküp daha modernlerini koyarlar. Ancak, anı olsun diye çocukken tepesine korka korka çıktığım oyuncak eski bir dost gibi burada kalsın bari.


Çocuk bahçesindeki bu garip merdivenlerin bir zamanlar burada ziyaretçileri dolaştıran filin sırtına çıkış için kullanılan merdivenler olduğunu bilen fazla kişi yoktur sanırım. 

Son sakini yıllar önce ölmüş olan fil barınağı öksüz kalmış. Bakalım Büyükşehir Belediyesi yeni hayvanlar mı getirecek, yoksa kalanların bakımsızlıktan birer birer terk-i diyar edişlerini mi öğreneceğiz.

Bilet gişesi, olmuş size zabıta karakolu. Personel harici oturmak yasak. Pazar günü olduğundan personel yok böylece oturan personeli göremedik. Sağ tarafta oturan personel değildi o nedenle kendisini fazla görüntülemedim. Ne mutlu bize.

Yıllardır, yok sit alanı (ki kısmen doğru, çevre tümülüs dolu), yok kıl, tüy diye bahçeye hemen hemen hiç bir ek yapılamamıştı. Yunus balıkları için başlanan havuz da yıllardır öyle orada durup duruyor.

 Üç beş kuruş alsaydınız da bari içerisinde daha çok hayvan olan bir bahçeyi ziyaret edebilseydi insanlar.


Siz de, "ne varmış, bir bakalım" diye düşünüyorsanız Ankara Hayvanat (hayvanlar demek) Bahçesi ziyaret saatleri 08.30 - 19.30.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...