21 Şubat 2011 Pazartesi

Çakal Yöneticinin Mobbing Rehberi 3

Kötülerin de iyiler gibi zaman zaman desteğe ihtiyacı olur. İşte bu dizide, yakın çevremizde çok görülen kötülerden "Çakal Yönetici"lere yardımcı olacak konuları yazmaya çalışacağım.


Burada verdiğim örneklerin, daha önceki iş hayatımda birlikte çalıştığım yöneticiler ve onların yönetim şekilleri ile bir alakası yoktur! Yaşanmış olaylar ile benzerlikleri tamamen rastlantısaldır.

Mobbing işyerinde dikkati işten başka gereksiz konulara çektiği için verimliliği düşürür, iş tatminini azaltır, hayatta mutsuz, bunalımlı bir topluma giden yolda yürümemize neden olur. Mobbing yapmayın yapanları aranızda tutmayın!


Varan 3
"Hepimiz Profesyonel İnsanlarız"

Çakal yönetici mobbing yaparken "karda yürüyüp, iz bırakmamalıdır". İşte buna uygun bir örnek.

Kendinize devamlı dilinize dolayabileceğini bir söylem bulun!


Mesela: "Arkadaşlar, biz profesyonel insanlarız. Tabi ki daha iyi şartlarla bir başka iş bulursak değerlendirmeliyiz! Ben bile daha iyi bir imkan bulsam, bir dakika bile düşünmez giderim." gibi.

Bu genellikle belli bir kariyer basamağını aşamayan ancak bir yandan da kendisinden daha iyi seviyede olanları ya da kariyer basamağında daha üsttekilerin durumlarına imrenen bazı yöneticilerin yaklaşımlarına pek güzel uyar. Bu duygularını çalışma arkadaşlarına yansıtmak için mobingden daha iyi bir yöntem bulunabilir mi?

Bu söylediklerinize kendiniz bile inanıyor gibi görünmelisiniz. Ne kadar çok dilinize dolarsanız o kadar etkili olacaktır.

Elemanlarınız size bir kere inanırlarsa yavaş yavaş çeşitli nedenlerle başka bir iş arayışına girdiklerinde bunu gereğince gizli tutma hassasiyetini göstermeyeceklerdir. Ne de olsa "profesyoneliz" ya!

Böyle girişimleri olan birini duyduğunuzda derhal genişletilmiş personel toplantınızı yapıp herkesin önünde kendisini sadakatsizlik, firma kültürüne ters düşme, ahlaksızlık hatta ikiyüzlülükle itham edebilirsiniz.


Bu şekilde yeni bir mobbing kurbanınız olacaktır. Merak etmeyin, sizin kafanızda ve çevrenizdeki çalışanlarınız da kişisel bezdirme etkinlikleri ile üstlerine düşeni yapacaklardır.


Bu taktiğin tek kötülüğü unutulana kadar bir daha kimsenin profesyonellik zırvalarınıza inanmayacağıdır. Ancak siz bir süre sonra aynı masalları çalışanlarınıza anlatmaya devam edebilirsiniz. Bir şeyi 40 defa söylediniz mi inanırlar.

Not: Aslında amacım, kötülere destek olmak değil, Mobbing yöntemlerini göz önüne serip çalışanları bilgilendirmektir!

17 Şubat 2011 Perşembe

Çakal Yöneticinin Mobbing Rehberi 2


Kötülerin de iyiler gibi zaman zaman desteğe ihtiyacı olur. İşte bu dizide, yakın çevremizde çok görülen kötülerden "Çakal Yönetici"lere yardımcı olacak konuları yazmaya çalışacağım.

Burada verdiğim örneklerin, daha önceki iş hayatımda birlikte çalıştığım yöneticiler ve onların yönetim şekilleri ile bir alakası yoktur! Yaşanmış olaylar ile benzerlikleri tamamen rastlantısaldır.

Varan iki "Kaybet - Başkasını Suçla"

Diyelim şans eseri telefonunuzu kaybettiniz. Nasıl olsa şirketin malı, tutanak tutulup demirbaştan düşülür, yenisi alınır.

Bundan nasıl bir mobbing fırsatı geliştirebilirsiniz?

Zaten gözünüzün tutmadığı temizlik elemanına iyi bir ders vermek fena olmaz, öyle değil mi?


Sonraki gün yanınıza yöneticinizi çağırıp kaybolan malzemeyi söyleyip "bunu olsa olsa temizlikçi .... yürütmüştür" diye yönlendirip, temizlikçiyi ağlatana kadar sorgulamasını sağlayın.

Bir taşla iki kuş: Temizlikçi yöneticisinden nefret eder. Kaybolan üzerine fazla kafa yormak isteyen kalmaz.

Bulunamayan telefonun parasını toplamaya yeltenen yöneticinizi ve elemanları reddedip, "olan olmuş canım ne gerek var" diye konuyu kapatın.

Not: Aslında amacım, kötülere destek olmak değil, Mobbing yöntemlerini göz önüne serip çalışanları bilgilendirmektir!

16 Şubat 2011 Çarşamba

Microsoft ve Nokia İşbirliğinden Ne Çıkar?


Nokia ve Microsoft stratejik bir işbirliği anlaşması yaptılar. Bundan böyle, Nokia akıllı telefonlarda ve mobil ürünlerde Microsoft işletim sistemi kullanacak gibi görünüyor.

Nokia'nın Yönetim Kurulu Başkanı (CEO) Stephen Elop Eylül 2010'a kadar Microsoft'ta çalışıyordu. Nokia ise telefon pazarında uzun süreden beri kan kaybediyordu. Resistif dokunmatik ekranlı akıllı telefon ürünlerinde yaşanan başarısız satış grafikleri de eklenince 90'lı yıllardan beri pırıl pırıl parlayan Nokianın yıldızı epeyce bir sönükleşmişti. Bakalım bu son işbirliği sonucunda yıdız yeniden parıldayacak mı yoksa süper novaya dönüşüp etrafındaki pek çok şeyi de yutup yok mu edecek? 

Sosyal medya'da (Twitter) geçtiğimiz hafta bu konu ile ilgili ilginç yorumlar dikkat çekti. Şüphesiz en ilginci "İki hindiden bir kartal olmaz" şeklinde olanıydı.

Nokia uzun süreden beri Symbian işletim sistemli akıllı telefonları ile öne çıkmıştı. Finlandiya merkezli çok uluslu teknoloji şirketi Nokia 2 seneye yakın bir süredir piyasada rakipleri karşısında başarısız bir çızgide yoluna devam ediyordu. Özellikle uzakdoğu merkezli şirketler olan Samsung, LG son zamanlarda HTC karşısında pazarda çok gerilerde kalan Nokia'nın birşeyler yapması bekleniyordu ama Microsoft ile işbirliği anlaşması duyulunca yankıları pek de olumlu olmadı. CEO Stephen Elop'un çalışan sayısında indirime gidileceği konusundaki açıklamaları da işin tuzu biberi oldu.

Aslında her şey Apple firmasının akıllı bir telefon üretip pazarı alt üst etmesi ile başladı. Apple, iPhone ile aslında zaten bilinen ve kullanılan teknolojileri daha iyileştirip kullanıcılar için kolaylaşmış bir şekilde bir de çoğu bedava olan dev bir uygulama arşivinin eşliğinde pazara girmişti. Gerisi çorap söküğü gibi geldi. Milyonlarca iPhone satılırken, pazarda pek çok üretici buna karşı duruş aldılar. En önemlisi ise çok noktalı dokunma sağlayabilen kapasitif ekranların yaygınlaşması oldu.

Ardından Google tarafından desteklenen işletim sistemi Android sahneye çıktı. Tıpkı Nokia'nın kullandığı Symbian gibi özünü Linux işletim sisteminden alan Android fırsatı gören pek çok üretici tarafından akıllı telefonlarda kullanılmaya başladı. Özetle Android, iPhone işletim sistemi olan iOS karşısında yükselen bir grafik izlerken Nokia ısrarla bu duruma karşı bir şeyler yapmadı.

Microsoft mobil cihazlarda işletim sistemi olarak kullandığı Windows CE gelişmişi Windows Mobile 7 ile yakın zamanda pek de parlak olmayan bir çıkış yaptı. Bu da bulunsun, diyen pek çok akıllı telefon üreticisi biraz da gelişmeleri görme amacıyla Windows Mobil 7 işletim sistemini içeren telefon modellerini piyasaya sundular. Hatta bazı üreticiler birden fazla işletim sistemi (WM 7 ve Android) ile açılıp kullanılabilen akıllı telefonlar bile ürettiler. Daha bu çabalar sonuçlanmadan Nokia'nın Microsoft ile anlaşmasının haberi gelince yapılan yorumlar da ister istemez olumsuz ifadeler içerdi.

Finlandiya gazetelerinin ileri sürdüğü gibi bu anlaşma "sonun başlangıcı" mıdır bilmem ama son iki yıldan beri Nokia'nın hantal yaklaşımları pazarda ciddi bir pay kaybı olarak firmaya geri dönmüştü. Bence bundan sonra da Nokia Windows Mobile işletim sistemi ile ciddi bir kazanım sağlayamaz. Yazının başında değindiğim gibi eskiden parlayan Avrupa'nın parlak yıldızı, içine çökerek bir süper novaya dönüşüp Microsoft'u bile yanında mutlak hiçlik noktasına çekebilir.

Bakalım zaman neler göstecek?

11 Şubat 2011 Cuma

Çakal Yöneticinin Mobbing Rehberi 1

Kötülerin de iyiler gibi zaman zaman desteğe ihtiyacı olur. İşte bu dizide, yakın çevremizde çok görülen kötülerden "Çakal Yönetici"lere yardımcı olacak konuları yazmaya çalışacağım.

Burada verdiğim örneklerin, daha önceki iş hayatımda birlikte çalıştığım yöneticiler ve onların yönetim şekilleri ile bir alakası yoktur! Yaşanmış olaylar ile benzerlikleri tamamen rastlantısaldır.

Varan bir "Yükselt Yok Et"

Kıl olduğunuz elemanı yükseltin. Ne bileyim, mesela elemanı "zottirik işlerden sorumlu genel müdür yardımcısı" yapın. Sonra kendisi için olmadık, çetrefilli işler çıkarın. İş üzerine iş verin. Sorumluluk alan eleman altında kalıp işleri yapamayınca, iki ay sonra yanınıza çağırıp "kusura bakma, görevini yerine getiremiyorsun" deyip kıçına tekmeyi vurun.
Not: Aslında amacım, kötülere destek olmak değil, Mobbing yöntemlerini göz önüne serip çalışanları bilgilendirmektir!

6 Şubat 2011 Pazar

Barış Ünver'in Büyük Ayıbı!

Barış Ünver http://beyn.org adresindeki blogunda kafasındakileri yazıya döküp yayınlıyor. 5 seneden beri sabah kalktığı andan akşam yatana kadar yaptıklarını günlüğünde anlatıyor.

Arada fikirlerini siyasi görüşlerini de yansıtıyor ister istemez. İşte yazdıklarından biri "dijital takibe" takılınca başı da belaya girmiş. Sayın Başbakanımız onu mahkemeye vermiş.

Barış! Sen ne yaptın? Hiç fikir hele hele siyasi olanlar yazılıp milyonların erişimine açılır mı?

Barış'ın fikirlerini ifade etmesini ve bunu özgürce yapmasını tüm fikirlerine katılmasam bile destekliyorum.

Beyinler özgür kalmalı!

Umarım, Türk Adaleti gereğini yapar Beyn'i beraat ettirir.

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...