20 Ekim 2011 Perşembe

Yandex Türkiye

(*)

Yandex, sıradan bir İnternet kullanıcısının anlayabileceği şekilde: Google alternatifi olarak tanıtılabilir.

Yandex'in Rusya, Ukrayna, ABD ve Türkiye'de ofisi bulunuyor. Yandex Rusya'da kurulmuş. Ukrayna ve en önemli rakibinin memleketi olan ABD'de ofislerinin olması anlaşılabilir. Ancak Türkiye'de neden ofis açtılar doğrusu bunu anlamakta güçlük çekiyorum.

Tamam Türkler Facebook deyince Dünya'ya parmak ısırtıyorlar belki ama herkesin açılış sayfası Google arama motoru. Bir adresi http://www.hurriyet.com.tr şeklinde yazmak yerine de her gün de gitseler Google'dan Hürriyet diye aratıp siteye giren dev bir kullanıcı kitlesi mevcut. "Yandex'i kullanır mıyız?" işte kocaman bir soru işareti. Gerçekten Türkiye'ye neden geldiklerini merak ediyorum!

Yandex Google hizmetlerini hemen hemen aynen veriyor. Henüz Türkiye açılışını yapalı 1 ay olmuştu ki dün Webrazzi etkinliğinde yaptıkları tanıtımla "Panaroma" (cadde ve sokak 360 derece görünümleri) ile trafik durumunu gösteren haritalar servislerini tanıttılar.


Doğrusunu isterseniz, 360 derece görünüm sağlayan özellik müthiş. Üşenmemiş Türkiye'de pek çok şehirde çokça fotoğraf çekmişler. Fotoğraflarda yüzler ve araç plakaları bulanıklaştırılıp okunmaz hale bile getirilmiş (taksilerin kapılarındaki yazılar unutulmuş bu arada :).

Trafik servisini ise anlık olarak vermesi ilginç. Ancak verileri nasıl elde ettiklerini çok merak ediyorum. Webrazzi etkinliğinde gelen bir soru üzerine, tanıtımı yapan Serhad Akkoç, anlık trafik bilgisini gps'li akıllı telefonlar aracılıyla aldıklarını belirtti.

Hemen mobil uygulamalarına baktım ama bir uygulama göremedim sitelerinde. Bu gün üzerinden 24 saat geçtikten sonra :) nihayet aklıma Android Market'e bakmak geldi. Gerçekten bir çok Yandex uygulaması var ama hiçbiri indirilemiyor ya da kurulamıyor, çünkü hiç biri Türkiye için yapılmamış.
Belki iPhone için bir şeyleri vardır ama bende de o yok.

Bu durumda kendi trafik ekipleri dolaşıyor olmalı trafikte ama bu da insana pek akılcı gelmiyor. Bu durumda verilen trafik bilgisi biraz sallama, biraz istatistiki olmalı ama anlık değil. Zaten bu gün eşim trafikte bulunduğu noktanın bir kazadan dolayı neredeyse kitlenmiş olduğunu söylediğinde Yandex haritalar sitesinde anında bunu görmeyince durumu biraz çakar gibi oldum. Kimbilir, belki yakında Android Markette bizim indirip kullanacağımız sürümler çıkar. Bu sayede gerçek zamanlı trafik izlenebilir.

Son söz. Alternatifler iyidir ama, kendi yaptığım iş açısından ucundan tutar gibi de olsa arama motoru işi yapan kaliteli bir şirkette çalışmış biri olarak söylüyorum, işleri zor doğrusu.

Not: Yazıyı yayınladıktan sonra Friendfeed'den Burak Diri'nin uyarısı üzerine http://harita.yandex.com.tr adresine Android Telefonumla girip uygulamayı indirip kurdum. İlk izlenimlerim olumlu. Yarın trafikte de deneme şansım olacak. Böylece anlık trafik bilgisine de katkıda bulunmayı umuyorum.

Ürün tanıtımını yapan Sayın Serhad Akkoç bana mail ile ulaşarak aşağıdaki açıklamayı yazmış aynen veriyorum: "Trafik konusunda kısaca bilgi şudur: Şu aşamada iş ortaklarımızdan gelen (Araç Takip Firmaları) GPS sinyalleri ile sistemi açmak ve belli bir seviyede tutmak için kullanılmaktadır. Asıl model ise akıllı telefonlarda (GPS) kurulacak Yandex.Haritalar uygulamasından "onaya bağlı" gelecek sinyallerdir...yani sistemi araç takip firmaları değil, mobil Yandex.Haritalar kullanıcıları besleyecektir."

Ben bu gün sistemi telefonumda kullanmaya başladım ve veri de gönderdim. Sistemin kullanıcılar tarafından desteklenip kullanılmasını diliyorum.
(*) Görsel http://company.yandex.com.tr/general_info/yandex_offices.xml adresinden alınmıştır.

4 yorum:

  1. Alternatifler iyi tabi fakat Google alternatif olmaya calismak cok akilcil degil... Facebook, Bing, Yahoo, AOL, ASK vs. bunu denediler ve sonuclarini goruyoruz. Eminim Yandex sadece Turkiyede user stats topliyor ve cok kisa zamanda Google vs. gibileri tarafindan +$ milyona satin alinma hayalleri kuruyordur :)

    YanıtlaSil
  2. Muhtemelen Alo Klime görmeecektir ama yine de not düşmekte fayda var. En azından Yazının ilk cümlesine karşılık olarak... Yandex Türkiye için Google alternatifi olabilir fakat bugün için Rusya' nın (ve bir çok eski Sovyet devletinin) Google' ı. Yani batı için Google neyse Kuzey Asya'da (Sanırım eski Sovyet devletleri demekten iyidir :) )Yandex odur. http://company.yandex.com.tr/general_info/history.xml

    YanıtlaSil
  3. Ben daha bugün yenice internet reklamlarından gördüm ve deneyeyim dedim. Bilmediğimden google alt yapısını mı kullanıyor diye bile düşündüm. Sonra bu yazıyı okuyunca farklı bir firma olduğunu anladım. Yani google hizmetlerinden pek geri kalır tarafı yok.

    YanıtlaSil
  4. Arkadaşlar Ben Rusyada Yaşıyorum. Web Ve Dizayn Hizmetleri ile Uğraşıyorum ve sadece kısa bir bilgi vermek istiyorum. ön yargılı olmak bizim kanımızda var. alıştıgımız için öyle geliyor ama
    acebook, Bing, Yahoo, AOL, ASK vs. gibi eski deneyenler ayrı yandex ayrı. yandex zaten dikkat ederseniz hedef tek türkiye. bu mantıkla yaklaşıyor. ayrıca o trafik servisi olayı moskova gibi bir şehirde herkez tarafından anlık olarak kullanılıyor ve cok faydalı oluyor. eminimki turkıyedede rusyada bulunan yandex özelliklerini kısa surede aktıflestırecek ve pıyasa payını yukselteceklerdır. çünkü yandex gercekten para kazanmayı düşünerek hareket etmiyor ve gereksiz olacak hiçbirşeye vakit kaybetmiyor

    YanıtlaSil

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...