30 Mayıs 2010 Pazar

MOBESE Kameraları Her Yerde

Telekom Direkleri Kaldırımları Ele Geçiriyor başlıklı yazımda Ankara'nın her yerinde dikilmeye başlanan direklerden söz etmiştim. Yazının yorumunda belirttiğim gibi bu direkler MOBESE sistemi için dikilmişler. Şimdi yavaş yavaş üzerlerine donanımları yerleştiriliyor.

Bahçelievler 7. Caddede neredeyse her 25 metrede bir direk dikilecek yerler hazırlanmış. Bu direklerdeki kameralardan bir ikisini nete de bağlasalar da gidemeyenler bu vesile ile caddede neler olup bittiğini görebilse iyi olmaz mı? ;)


Gülümseyin ve el sallayın, MOBESE'desiniz!

24 Mayıs 2010 Pazartesi

Pisa Kulesinde Pizza Yenir mi?

Tadım Pizza'yı Üniversite yıllarımdan beri bilir ve severek orada yemek yerim. Bu keyfimi eşimle ve çocuklarımla da paylaşıyoruz. Ailecek geçenlerde Tadım Pizza'ya bir ziyaret daha yaptık. Sevdiğimiz ortamda güzel bir yemek yedik. Çocuklara da birer balon verdiler. Evde az önce bu balonlardan biri gözüme ilişti ve fotoğrafını çektim.

Yıllardır gördükçe aklıma takılan, İtalya'nın meşhur yatık kulesinin resmi pizza yazısında "i" harfinin yerini almış. Malum kule, "Pisa Kulesi" olarak da bilindiğinden sanırım bu logo tasarlandığı sırada çağrışım yapmış. İşte biraz alakasız ama ses benzeşimi mi desem bilemiyorum, ne zaman görsem şaşırırım bu logoyu.

Hatta bir defasında o taraflara gittiğimde sırf "İtalik" düzende duran yazıyı adam etmek, kuleyi düzeltmek için elimden geleni yaptım ama çabalarımın pek bir faydası olmadı sanıyorum. Aşağıda bu çabamın kanıtı yer alıyor.




Şaşırdıklarım dizisi aldı başını gidiyor. Ben de ne kadar çok şeye şaşırdığıma şaşırıyorum ya neyse.

21 Mayıs 2010 Cuma

Alışveriş Merkezinden Mall'a

Alışveriş Merkezi kavramı oturmuşken çok lazımmış gibi bunun Amerika'daki şekli olan "Mall"ı her bir yere iliştirmek pek bir tercih edilir oldu da, ona şaşırıyorum.

Örnekleri Ankara'dan vereyim: Ankamall, Malltepe, son olarak da Karum'un önüne diktikleri totemlerin üzerine Mall yazmışlar.
 Bu ad birleştirmeleri ve göndermeler çok da gerekli bir şey değil. Siz ne düşünüyorsunuz?

17 Mayıs 2010 Pazartesi

Bilimkurgu Filmlerde Şaşırdıklarım


Ne zaman bir bilimkurgu (Science Fiction) film seyretsem bazı detaylara takılıyorum. Geçen gün bir bilimkurgu daha seyrettim. Film bilimkurgu, konu ise bildiğiniz eski sömürgecilik yıllarını anlatan bir ana temaya sahip. İnsanlar gezegene gelip doğal kaynakları sömürüyorlar. Sen kalk bunca yolu gel, genetikte  son noktaya gel uzaylıların bile kopyasını üret, her türlü atmosfer şartlarında uçabilen araçlar yap, galaksiler arası gitmeyi becer, sonra gittiğin gezegende orta çağ kuralları işlet. Bu mu uygarlık?

Sadece bu film değil pek çok bilimkurgu filmde bazı şeyler beni şaşırtır.

Unutmadan bilimkurgu konusunda kesinlikle hiç bir şey söyleyemediğim ve o dönemde böylesi kült bir film yapabildikleri için kendilerine saygı duyduğum "Dünyayı Kurtaran Adam" filmi ekibini ayrı tutuyorum.


Bilimkurgu Dizi ve Filmlerde Şaşırdıklarım:
1) Bilim kurgu filmler ne kadar geleceği ya da yeni durumları anlatmaya çalışsa da aslında insanlık tarihinden konuları alıntılıyorlar (yeni bir takım konular bulanı az)
2) Olası akıllı yaşam şekilleri, nedense hep insansı (humonoid) Bildiğiniz insan vücudu, popüler vücut şekli boyutu, parmak sayısı (arada 3 parmak popüler) değişebiliyor.
3) Yaşam şekilleri anlaşılmaz bir biçimde birbirleri ile ilişkiye geçebiliyor (konuşuyor, aşık oluyor, savaşıyor vs.)
4) Tüm belalar ABD'yi buluyor. Tüm uzaylılar gene ABD'yi öncelikle ziyaret/istila ediyor. Gene dünya batsa kurtulan 5-10 kişi ABD'li oluyor.
5) Uzaylılar hep kötüler. Ya da dünyalılar kötü. İlla bir düşman var.

Bu liste uzatılabilir tabi ama uzun yazıları okumaktan sıkılanları düşünerek burada kesmek en iyisi.

16 Mayıs 2010 Pazar

Nikon Coolpix P100





Nikon Coolpix P serisinden iyi bir makine çıkarttı. Nikon Coolpix P100. Aslında SLR makinelere benzese de bir SLR değil. Ancak kompakt sınıfında oldukça iyi bir cihaz olduğu ortada. 

26x yaklaştırma özelliği var. İyi fotoğraf çekiyor doğal olarak. Full HD (1080p) film çekebiliyor. Dolayısıyla aynı zamanda video kamera olarak da kullanılabilir. Film çekerken stereo ses kaydı da yapıyor. P100 Film çekerken optik zoom yapabiliyor (bazen zoom yaparken görüntüyü titretebiliyor).

Arka aydınlatmalı (düşük gürültülü) CMOS bir sensörü var. 10.3 Megapiksel. 3 inch'lik (7,5 cm civarı) ekranı yerinden çıkıp aşağı yukarı dönebiliyor. Vizörü var ancak elektronik. Arka arkaya fotoğraf da çekiyor (10 foto/saniye) üstelik oldukça hızlı yapıyor bunu. Spor etkinliklerinde çekim yapmayı kolaylaştıran bu özelliği ile çok işe yarayabilir gibi görünüyor.

Tek sorun Türkiye'de 1300 ile 1100 TL arasında satılan bu cihaz ABD'se 350 USD fiyatla satılıyor. Dolayısıyla alırken nereden alacağınızı iyi düşünmek gerekiyor. Sanırım bu yönüyle de "Şaşırdıklarım" etiketini de hakediyor.

Media Markt'te inceleme şansım oldu. Ben makineyi sevdim. Böyle bir makine almayı düşünenlere tavsiye ederim. En azından görüp inceleyin. 

Ek:
Bu makineyi yurt dışındaki bir arkadaşıma rica edip getirttim. Çok memnun kaldığımı söyleyebilirim. Gerçekten karanlık ortamlarda oldukça başarılı ve gürültüsüz fotoğraflar çekmek mümkün. İşte size bir kaç örnek fotoğraf, ben çektim.
Buyrun bu da HD modda çekilmiş bir film. Site yeniden işlediğinden görüntü kalitesi düşmüş!



Bu da Youtube videosu.

11 Mayıs 2010 Salı

Ön Camı Yıkarken Çuvallayanlar

Arabanın ön camını yıkarken arkadaki arabanın camını ıslatanlara şaşırıyorum. Hem kendi camını yıkamak için daha çok zorlanıyor hem de arkadakinin de camını yıkamasına zorla vesile oluyor. Oysa ayarlamak için genelde bir tornavida ya da bir toplu iğne yeterli.

Araç kullanırken başkalarının yaptıkları hatalara çok kızanlara şaşırıyorum bir de. Sanki kendileri hiç hata yapmazlarmış gibi. Ehliyet sınavında akıl yaşı tespiti yapılsa %90 sürücü ehliyet alamaz sanırım :)

7 Mayıs 2010 Cuma

Telekom Direkleri Kaldırımları Ele Geçiriyor


Mobil haberleşme günden güne hayatın her yerini ele geçiriyor. Şehirlerde baz istasyonları önceleri bina çatılarına konuluyordu. Şimdilerde ise aydınlatma direkleri bu iş için tercih edilir oldu.

Sadece mobil telefon için direkler de dikiliyor. Ankara'da pek çok yerde bu direklere rastlıyorum. İşte yukarıda bunlardan biri var. Bahçelievlerde de 7. cadde üzerinde de bu direkler için yerler yapılmıştı. Sanırım oraya da birkaç direk dikilecek.


Dün Tunalı'ya doğru giderken Karum alışveriş merkezinin önünde hem direğin hem de bağlanacağı kutunun fotoğraflarını çekme şansım oldu. Kutunun üzerinde yazanlardan yola çıkarak yaptığım taramada da bir şey bulamadım. Bakalım bunları cep telefonu istasyonları (ve 3G tabi) için mi yoksa yeni bir proje için mi kullanacaklar?

Aşağıdaki fotoğrafda Bahçelievler'de Anıtkabir köşesindeki kavşaktan bir direk yer alıyor.

4 Mayıs 2010 Salı

Müşterilerin Davranışları

İki telefon satış mağazası ve kurumsal satış kanalı olan bir şirkette yöneticilik yaptığım sıralarda bazı müşterilerin soruları beni dumur ederdi.

- Ben kontör alacaktım ama?.. ("Kendimden emin değilim, kontör yerine yarım kilo pastırma alsam daha mı iyi olur?" edasıyla sorulan soru).

- Bu nasıl garanti? Yeni 3G modem için 200 TL istiyormuş sizin servis? (Oğlu modemin usb girişini kırmış, kırık modemin garanti kapsamında olmasını gerektiğini düşünen tüketici).

- Kontör alacaktım!
- Kart mı istersiniz, hattınıza mı yükleyelim?
- Hattıma siz yükleyin.
- Telefon numaranız?
- ???
- Size kart verelim isterseniz!
- Aman verin ama ben beceremem, siz yükleyiverin bari.
- Tabi.

Kapıdan giren yaşlı tonton amca:
- Evladım şu reçetemi yapar mısınız? (yanda eczane var da arada kapı karışıyor)

Başka operatörden hattı olup da bizden kontör kartı alıp üstelik arkasını da kazıyıp yükleyemeyince kartı geri getirenler...
Mecburen geri alınıyor kontör kartı :)

3 Mayıs 2010 Pazartesi

Taharet Musluğu


Taharet muslukları, sadece ihtiyaç duyan ülkelerde üretilen alafranga tuvaletlerde yeri bulunan unsurlar. Dolayısıyla ecnebi memleketlerinde bulamayınca da, bulunca da şaşırırım. Mesela Belarus'da Minsk otelde bulmak beni şaşırtmıştır. Aynı şekilde Almanya'da bulamamak da.

Bir diğer şaşırtan unsur da, son yıllarda üretilen su çıkışını istediğiniz yöne çevirmenizi sağlayan oynar başlıklı borular. Ama asıl şaşırdığım genellikle bu zımbırtıların benzedikleri şekil ;)

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...