13 Eylül 2010 Pazartesi

Yaesu VX-3R Minik Amatör Telsiz Cihazı



Yaesu yıllardan beri kendini kanıtlamış iyi bir telsiz üreticisidir. Özellikle VX serisi minik telsizleri ile efsanevi bir seri üretmiştir. Ben bu serinin birincisi olan VX-1R modelini bir süre kullandım. Elden çıkarttığıma o kadar üzüldüm ki, ilk fırsatta amatör telsizci arkadaşım Tunç'dan (TA2P) rica edip, bir tane VX-2R getirttim. Her iki cihaz da çok kullanışlı ve güzel cihazlardı. Şimdi ise serinin üçüncüsü olan VX-3R'den bahsetmek istiyorum biraz. Yukarıdaki görüntülerde VX-3R'nin kutudan çıkarılma merasimini izleyebilirsiniz. Gönül isterdi ki bu cihaz benim bizat çektiğim görüntüleri ile bu blogda yer alsın ama olmasdı işte. Zaten görüntüleri izlediğinizde cihazın daha önce kutudan çıkarılmış olduğunu anlayabilirsiniz.

VX-3R pek seksi görünümlü bir telsiz değil. Bu telsiz biraz kaba görünüşlü. Boyutları 4.8 cm x 8.2 cm x 2.3 cm. Ağırlığı ise 130 gram gelen ufacık bir cihaz. 200 USD'lik fiyatıyla her cebe yakışacak bir alet. VX-2R gibi başarılı bir cihazdan sonra biraz tasarımı kütleşmiş de olsa yeni özellikleri ile gönüllere taht kurması işten değil.

Kasası alüminyum. Dolayısıyla hafif de olsa düştüğü zaman bir yerine birşey olacak diye korkmanıza gerek yok.

Çıkış gücü 1.5 Watt (144 MHz) 3 W (6 Volt ya da dışarıdan besleme 144 MHz), 1 W (430 MHz), 2 W (6 Volt ya da dışarıdan besleme 430 MHz) Lityum ion pili VX-2R ile aynı. Opsiyonel batarya kutusu ile normal AA pillerle de çalışabiliyor. (FBA-37 Battery Case).


Orta ve kısa dalga radyo yayınlarını dinlemeyi kolaylaştıracak şekilde içte bir bobin anten yer alıyor. Daha da önemlisi üzerinde yer alan kulaklık girişine takacağınız stereo kulaklıklarınızla FM yayınlarını Stereo dinleyebiliyorsunuz. Radyo (AM ya da FM) dinlerken aynı anda istediğiniz telsiz frekansını da dinlemeye devam edebiliyorsunuz.

Adeta VX-2R'nin eksik kalan yerlerini tamamlayıp bu cihazı piyasaya sürmüşler.

Amatör Telsiz frekanslarından 144 Mhz ve 430 Mhz bandlarında alma gönderme yapabildiği gibi 500 - 1800 kHz (orta dalga), 1.8 - 30 MHz (Kısa dalga), 30 - 76 MHz (VHF altbandı ve 6M), 76 - 108 MHz (FM bandı), 108 - 137 MHz (Hava Bandı), 137 - 174 MHz (VHF Üst bandı ile 2M), 174 - 222 MHz, 222 - 420 MHz, 420 - 470 MHz, 470 - 800 MHz and 800 - 999 MHz (800 band Amerikan cep telefonları frekansları blokeli) 1000-Kanal hafıza kapasitesi var. İstenirse kanal çevirme nobu kilitlenebiliyor.

Morse kullanan pek kimse kalmamış olsa da bu minik cihaz ile dilerseniz Morse çalışıp öğrenmek için özel bir yardımcı da geliyor. Sırf bu özelliği ile bile alınabilecek bir cihaz.


Son olarak bu cihazla birlikte programlama kablosunu da almanızı öneririm. Eskiden seri port üzerinden bağlanan kablolar vardı, şimdiyse  bağlantı usb üzerinden sağlanmış. Bu bağlantıdan ilgili kabloyu alabileceğiniz linke erişebilirsiniz. Kablo ile kaydetmek istediğiniz kanalları bilgisayar üzerinden cihaza yüklemek ya da istediğiniz şekilde düzenlemek mümkün. Aynı zamanda istediğiniz "mod"ları da bu yolla yapmanız mümkün.

Sanırım bir sonraki VX-5R üzerinde APRS (amatör telsizciler ile konum bilgisi paylaşma) yapmaya yarayacak donanım (GPS, modem ve yüklü yazılımı) da gelir. Tek eksiği bu gibi görünüyor.

Cihazı bu adresden temin edebilirsiniz. Ülkemizde bu cihazın kullanımı için lisans gerekmektedir! Amatör telsiz lisansı olmadan bu cihazı kullanmak suçtur. Amatör telsiz lisansı alabilmek için gereken bilgileri ve amatör telsiz sınav kılavuzunu Antrak derneğinden edinebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...