22 Haziran 2009 Pazartesi

iPhone'a Yeni Rakipler Geliyor

LG 16-19 Haziran 2009 tarihlerinde Singapurda düzenlenen CommunicAsia 2009'da telefonlarını tanıttı. Telefonların ortak özelliği, firmanın 3D S-Class kullanıcı arayüzü, firma bu türden ürünlerin çıkacağı sinyallerini yılın başlarından beri vermekteydi. LG yeni S-Class UI telefonlarıyla yakınsama, tarz ve eğlence konularında öne çıkmayı hedefliyor. LG-GM730 smartphone, ilk saydam tuş takımlı LG-GD900 Crystal ve dokunmatik ekranlı 8 megapixel Viewty Smart (LG-GC900) fotoğraf makinesi telefon bunlardan. LG-GM730 LG'nin Microsoft ile stratejik ortaklığı sonucunda ortaya çıkmış bir ürün. Windows Mobile 6.1 ve LG's S-Class Kullanıcı arabiriminin karışımıyla kullanıcılara daha kolay erişim ve kullanım tecrübesi vaadediyor. 11.9 mm inceliğindeki LG-GM730 ise LG'nin bu sene Asya'da piyasaya çıkartacağı bir seri ince telefonun ilki. Harita servisi üzerinden ağ, gezinme (navigasyon) temelli sosyal ağ servisi, kullanıcıların gerçek zamanlı olarak haberleştikleri arkadaşlarının nerede olduklarını görebilmelerini sağlayacak. 5 megapiksellik fotoğraf makinesi, mp3 müzik çalıcı, oyunlar gibi özellikler bu telefonu bir eğlence cihazına dönüştürmeyi amaçlıyor. LG-GM730 modeli telefon ise tüm dünyada satışa sunulacak bir model. Asya'dan Haziran 2009 itibariyle satışa sunuluyor. The LG-GM730 ile birlikte açılacak olan LG Uygulama Dükkanı LG'nin akıllı telefonlarının özelliklerini artıracak. Bakalım bu yeni çıkışlar ile LG pazardaki yerini daha da sağlamlaştırabilecek mi?

4 yorum:

  1. Mutlu Payaslıoğlu26 Haziran 2009 13:03

    Selam,
    Mobil telefon üreticileri arasındaki savaş, telefonların aynı zamanda akıllı el terminallerine dönüşmesi nedeniyle işlemci ve işletim sistemi savaşına dönüştü. Bundan 10 yıl önce çizilmiş olan "Yakınsama" kavramı ile GSM ve bilgisayar teknolojisini birleştiren ürünleri artık günlük hayatımıza soktuk. Hayatımızda mobilitenin artması ve bunun doğal sonucu olan bilgiye her yerden erişebilme istemi bu yakınsamanın nedeni. Artık cep telefonu üreticileri arasında Intel vs. kendi chipleri savaşına ve OSX, Windows, Symbian vb. işletim sistemi savaşlarına rastlayacağız.
    Bu savaşta Apple bence çok önemli bir mesafe kaydetti. ABD'de çok sevilen ve kullanılan Apple ürünlerinin cazibesi iphone ürünlerin satışında patlama yaratıyor. Apple'in kendine özgü sade ve kullanışlı cizgisi de bu ürünlerin sadece ABD'de değil tüm dünyada popüler olmasını sağlıyor. Şahsi görüşüm "Yakınsama" savaşında Apple şu anda bir adım önde. Rakiplerinin onu geçmesi için savaşması gerekiyor. Zira bu iş sadece teknolojik üstünlük, tasarım, kullanıcı arayüzü gibi kavramlarda başarıyla değil, reklam, ürünün halk içinde sevilmesi vs. kavramlarla da ilgili.

    Yakında bazı güçlü ittifaların doğmasını bekliyorum. Samsung-Yahoo-Apple üçlüsü bunlardan biri olabilir. Karşı tarafta Nokia-Intel-Microsoft veya LG-Intel-Microsoft cepheleri oluşuyor. Bu arada Apple-Google yakınlaşması da oldukça kuvvetli. Yakınsamanın doğal sonucu olarak bu büyük oyuncuların da güçlerini birleştirmesi son derece normal. Bu ittifaların bazıları çok güçlü bağlar ile birbirne bağlanırken bazılar da sadece ortak teknoloji geliştirme adına geçici ortaklıklar oluşturabilir. Kullanıcının nabzını tutan, 3G ile birlikte sadece bir terminal değil, çözümler dizisi sunan üreticiler burada kazanacak.

    YanıtlaSil
  2. Mutlu'cuğum güzel yorumunla yazıma değer kattığın için teşekkür ederim, Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Mutlu Payaslıoğlu16 Şubat 2011 13:13

    Bundan neredeyse 2 yıla yakın bir süre önce bu yorumu yaptığımı hatırladım. Geri dönüp tekrar baktığımda tahminlerimin bazılarının tuttuğunu gördüm. En önemli tahminim büyük şirketlerin güçlerini birleştirme zorunda kalacakları ve bu büyük cephelerde akıllı cep telefonu savaşının devam edeceğiydi. Bugün resmi olarak Nokia-Microsoft işbirliği başladı ve artık Nokia Windows 7 mobile platformunu kullanacak. Apple daha önce arasının iyi olduğu Google ile artık yeni bir rekabet sahasına girdi. Çünkü Google burada kendi başına ilerleme kararı aldı ve Android platformunu geliştirdi. Bunu kullanmaya başlayan Samsung, LG, Sony-Ericsson çok önemli bir pazarı yakalamaya başladı. Google kendi telefonunu üretmek yerine bu büyük üreticilerle işbirliğine gidecek ve yeni pazarlar yakalayacaktır. Apple ise iPhone ile bu pazarın lideri olmaya şimdilik devam ediyor. Ama iPhone 4 modelinde yaşadığı sıkıntılar ve Türkiye gibi ülkelere yeteri kadar stokla girmemiş olmaları pazar kaybetmesine neden oldu. Bugün Nokia cep telefonu pazarının lideri ve ikinci olan Samsung'un 3 katı fazla satışa sahip. Ama akıllı telefonlarda Apple ve Samsung pazar liderliğine oynuyor. İki "loser" Nokia ve Microsoft güçlerini birleştirmekle doğru bir hamle yaptılar. Ama bunun sonuçlarını ilk ürünlerinde göreceğiz. Eğer iyi bir başlangıç yapamazlarsa hem normal cep telefonlarında, hem de akıllı cep telefonlarında pazarı Samsung'a kaptırabilirler.
    Bundan sonra neler olabilir? Apple iPhone ile çok güzel bir çıkış yakaladı ama Samsung'dan çok iyi bir yanıt geldi. Android'li Galaxy S ve Tab iPhone pazarına çok güçlü bir rakip oldu. Ben bundan sonra Apple-Samsung savaşının yaşanacağını yani OSX ile Android platformlarının savaşının olacağını düşünüyorum. Nokia cep telefonu pazarında hızla pazar liderliğini kaybedecektir. LG, Sony-Ericsson, HTC, Blackberry Android platformunda olmaya devam ederlerse pazarda daha iyi yerler yakalayabilir.

    YanıtlaSil
  4. Nokia Microsoft birlikteliğinden bir sonuç alınacağını düşünmüyorum Sevgili Mutlu. Bu konuda bir yazı yayınladım az önce. Bir göz atmak istersen http://www.burcakcubukcu.com/2011/02/microsoft-ve-nokia-isbirliginden-ne.html adresinden ulaşabilirsin. Sevgiler.

    YanıtlaSil

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...