12 Haziran 2009 Cuma

Ekonomik Krizin Siyasi Sonucu

Genellikle ekonomik krizden en iyi sonuçları alanlar, olumlu düşünüp krizi fırsata dönüştürebilenlerdir. Ekonomik krizin yerinden oynattığı taşlar pekala yeni bir yapılanmanın başlamasında rol oynayabilirler. Dolayısıyla böyle dönemelerde yeni iş fikirleri krizin etkisiyle sersemlemiş rakiplerin arasından sıyrılıp yükselme imkanı bulabilirler. Herkes krizin ortaya çıkardığı kötü gelişmeler ve ortaya çıkan olumsuz durum ve ortamla uğraşırken, bakmasını bilen birileri karanlığın içindeki ışık sızıntılarını görüp, oraya doğru ilerleyip, hiç beklenmedik fırsatları değerlendirebilirler. Tek ihtiyaç, ardında ışığı gördüğünüz tunelin hızla gelen bir trenin az sonra çıkacağı tunel olmaması için yeterli derecede ihtiyatlı olmanın da becerilmesidir. Türk siyasi hayatı da ekonomik ve siyasi krizlerden kendi çözümlerini üretmeyi bilmiş bir geleneksel yapıya sahiptir. Ekonomik krizlerin yıpratıcı etkisi belli bir "eşik noktası"nı geçtiğinde, temelde mevcut yapıdan farklı olmasa da sinerji oluşturma yeteneğine sahip yeni oluşumlar genellikle ışığın geldiği yeri bulup krizin karanlığından kurtulmayı becerebilir. Mevcut yönetimin iktidara geldiği andan itibaren belirgin bir istihdam destekleyici girişimi bulunmamıştır. Son dönemlerdeki acil önlem paketleri de istihdama belirgin bir rahatlama getirmeye çalışmakla birlikte, başarısı tartışmalıdır. Bankacılık ve finans piyasalarının yarattığı küresel kriz reel sektörde ciddi kan kaybı ile sonuçlanmıştır. Krizin çözümü yine reel sektörün canlanması ve yeni istihdam yaratarak kapasite kullanım oranlarını artırmasından geçmektedir. Bütün bunlar ağrısız, sızısız gerçekleşebilecek gibi görünmemektedir. Siyasi kesim de bu gelişmelerden payını alacaktır. Sol ve sağ pekala yeni oluşumda biraraya gelip krizi bir fırsata dönüştürebilirler. Nereden mi çıkarttım şimdi bunları? Biraz kurgu, biraz gelecek projeksiyonu diyelim isterseniz. Bakalım yakın gelecekte, kriz etkisiyle yeni siyasi oluşumlar krizden çıkış için ortaya atılıp, ülkemiz için yeni çözümler oluşturabilecek mi?

1 yorum:

  1. Günde 3 kez aç beynine alınacak ilaç gibi bir yazı. Anlatmak istediğin olgunun özü, bir de doğal seleksiyon örneği; ekonomik seleksiyon gibi. Selam ve sevgiler..Eline sağlık ve de selamlar..

    YanıtlaSil

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...