29 Kasım 2008 Cumartesi

Hangi Forum Yazılımı?

Forum belli grupların birbirleri ile görüş alışverişi yapabilimelerini sağlayan bir ortam. Popüler forumların etkisiyle ortalıkta pıtrak gibi türeyen ve pek de kullanılmayan forumların olduğuna siz de şahit olmuşsunuzdur. Bu durumda işe yarayan ve kullanılan bir forum yapmak amaç olmalı diye düşünüyorum. Peki neden bir forum kurasınız? Elbette ki belli miktarda insanı bir araya toplayabilecek bir ortak nokta bulabildinizse, bir forum kurabilirsiniz. Antrak Gazetesi okurlarının birbirleri ile ve Gazete yazarları ile etkileşime geçmeleri ise iyi bir fikirdir. Antrak Forumu ilk olarak bir Yahoo grubu olarak ortaya çıktı (grup halen aktiftir!). Daha sonra Amerikada bulunan bir Antrak üyesi olan Erhan, ilk Antrak forumunu kurdu. Bu forum yazılımı daha sonra ücretli hale geldiğinden bir türlü güncellenemedi ve o hali ile ağır aksak çalıştı. Bu linkten 2007 yılındaki haline bakabilirsiniz. Kapanmadan önce kayıtlı yaklaşık 8000 kullanıcısı bulunuyordu. Antrak.org alan adını Serdar transfer edip, iyi bir yer sağlayıcıdan hizmet almaya başlayınca, "ne tür bir forum yazılımı kurabiliriz" diye araştırmalara başladık. Kısa sürede kurup denediğimiz PhPBB yazılımına bir türlü ısınamadık. İmdada işyerimde bu konularda deneyimi olan arkadaşım Bahri'nin önerisi yetişti. Simple Machines Forum'u böylece kurduk. İlk intibalarımız oldukça iyi oldu. Açık Kaynak Kodlu yazılım hem istediğimiz özelliklere sahip, hem de kolayca güncellenebiliyor. En güzel yanı da temalar sayesinde şekilden şekle, renkten renge kolayca girebilmesi. Üstelik pek çok modifikasyon dosyası ve eklentisi de mevcut. Bir başka alternatif olan vBulletin'i de düşünmedik değil ama ücretli olması nedeniyle daha önceki kötü deneyimimiz bizi durdurdu. Kısaca SMF yazılımını tercih edişimizin hikayesi böyle. Son halini görmek isterseniz http://www.antrak.org/forum adresine göz atabilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu günler dileklerimle.

14 Kasım 2008 Cuma

Çakma iPhone tanıtımını izlemek isterseniz

Televidyon'da DanDun izlerken rastladım sizlerle de paylaşayım dedim. Hem Çakma iPhone'u tanıyın hem gerçeğini. Üstüne üstlük devamında 3G gerçek iPhone da tanıtılıyor. Sağlıklı günler dilerim.

10 Kasım 2008 Pazartesi

Whois bilgileri ve fazlası

Bu aralar bir alan adının detaylı bilgilerini sorgulamak için Sitebul'u kullanıyorum. Son derece hızlı çalışan sitenin sorgulama boşluğuna istediğiniz alan adını yazın anında sonucu geliyor. Alan adı ile ilgili sahip, adres, ülke, telefon bilgilerine bu yolla ulaşabiliyorsunuz. Aynı zamanda, "Dmoz'da, Teknorati'de, Alexa'da yer alıyor mu? Google'daki sıralaması ne?" gibi sorulara da cevap alıyorsunuz. Alan adının farklı uzantılarını da sorgulama sonuçlarının alındığı sayfadan zahmetsizce deneyebiliyorsunuz. Sorguladığınız alan adının arama motorlarında yer alıp almadığı. Aynı zamanda arama motorlarınca bulunan, siteye başka web sayfalarında verilen linklerin de sonuçların arasında bulunması işinizi kolaylaştıracaktır. Alan adına sahip sitenin kaç zamandır internette yayında olduğuna ilişkin bilgi bile emrinize amade. Çok kullanılan linklerinize eklemenizde fayda var. Sağlıklı günler dileklerimle.

ATATÜRK'TEN SON MEKTUP

Siz beni halâ anlamadınız Ve anlamayacaksınız çağlarca da… Hep tutturmuş "Yıl 1919, Mayıs'ın 19'u diyorsunuz Ve eskimiş sözlerle beni övüyor, övüyorsunuz. Mustafa Kemal'i anlamak bu değil, Mustafa Kemal ülküsü, sadece söz değil. Bırakın o altın yaprağı artık, Bırakın rahat etsin anılarda şehitler. Siz bana, neler yaptınız ondan haber verin. Hakkından gelebildiniz mi yokluğun, sefaletin? Mustafa Kemal'i anlamak yerinde saymak değil, Mustafa Kemal ülküsü, sadece söz değil. Bana, muştular getirin bir daha, Uygar uluslara eşit yeni buluşlardan… Kuru söz değil, iş istiyorum sizden anladınız mı? Uzaya Türk adını Atatürk kapsülüyle yazdınız mı? Mustafa Kemal'i anlamak avunmak değil, Mustafa Kemal ülküsü, sadece söz değil. Halâ, o, acıklı ağıtlar dudaklarınızda, Halâ oturmuş, 10 Kasımlarda bana ağlıyorsunuz. Uyanın artık diyorum, uyanın, uyanın! Uluslar, fethine çıkıyor, uzak dünyaların… Mustafa Kemal'i anlamak göz boyamak değil, Mustafa Kemal ülküsü, sadece söz değil. Beni seviyorsanız eğer ve anlıyorsanız; Laboratuarlarda sabahlayın, kahvelerde değil. Bilim ağartsın saçlarınızı… Kitaplar… Ancak, böyle aydınlanır o sonsuz karanlıklar… Mustafa Kemal'i anlamak ağlamak değil, Mustafa Kemal ülküsü, sadece söz değil. Demokrasiyi getirmiştim size, özgürlüğü… Görüyorum ki, halâ aynı yerdesiniz, hiç ilerlememiş, Birbirinize düşmüşsünüz, halka eğilmek dururken. Hani köylerde ışık, hani bolluk, hani kaygısız gülen? Mustafa Kemal'i anlamak itişmek değil, Mustafa Kemal ülküsü, sadece söz değil. Arayı kapatmanızı istiyorum uygar uluslarla Bilime, sanata varılmaz rezil dalkavuklarla. Bu vatan, bu canım vatan, sizden çalışmak ister, Paydos övünmeye, paydos avunmaya, yeter, yeter! Mustafa Kemal'i anlamak aldatmak değil, Mustafa Kemal ülküsü, sadece söz değil.
Halim Yağcıoğlu

Gitmesek te, görmesek te....

Yurdumuz Anadolu'nun evsahipliği yaptığı uygarlıklara pek de fazla ilgi gösterdiğimiz söylenemez. İlgi göstersek de göstermesek te aslında o tarih bizim tarihimiz. Anadolu'da yaşayan tüm uygarlıklar bizim atalarımız. Gitsek ve de görsek daha iyi olur, yabancılar bu konuda bir arşiv oluşturmuşlar bile. Biz gitmesek te uzaklardan gelen meraklıların oluşturdukları fotoğraf arşivleri gezilmeye değer. Aşağıdaki linklere tıklayarak gezinebilirsiniz.

Abana, Adana, Afyon, Ahlat, Akdamar, Aksaray, Alacahöyük, Alanya ve Side, Amasra, Amasya, Anamur, Ani, Ankara, Anıt Kabir , Ankara'da Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Antakya, Antakya müze, Antalya, Termessos, Perge, Artvin, Assos, Ayvalık, Ballıca Mağarası, Balıkesir, Bergama, Birecik, Bitlis, Bodrum, Boğazkale, Boyabat, Bursa, Çanakkale, Çayeli, Cappadocia - içinde özel galeriler kiliseler ve şehirler var, Çorum, Dalyan, Didyma, Divriği, Diyarbakır, Doğubeyazıt, Edirne, Efes, Erzincan, Eğirdir, Erzurum, Eskişehir, Fethiye, Gaziantep, Göreme, Harran, Hasankeyf, Ihlara, İnebolu, Isparta, İstanbul 1 , İstanbul 2, İstanbul 3, İstanbul Levent, İstanbul Yedinci Tepe, Istanbul Pera, İstanbul dolaşı, İstanbul Üsküdar, İstanbul Boğazı, İstanbul Aya Sofia, İstanbul Kariye Müzesi, İstanbul Top Kapı Sarayı, İstanbul Arkeoloji Müzesi, İstanbul Çinili Kösk Müzesi, İstanbul Asker ve Deniz Müzesi, İstanbul Dolmabahçe Sarayı, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İzmir, İzmit, İznik, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Ani ve Hopa ile, Kaş ve Patara, Kasaba, Kastamonu, Kayseri, Knidos, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Mersin, Midyat, Milas, Miletus ve Priene, Muğla, Muş, Mustafapasha, Niğde, Niksar, Ordu, Ortahisar, Pamukkale, Hierapolis ve Aphrodisias, Samsun, Şanlıurfa, Sardis / Sart, Selçuk, Siirt, Silifke, Sinop, Sivas, Tarsus, Taşköprü ve Kale Kapı, Tekkiraz ve Akkuş, Tercan, Tire, Tokat, Trabzon, Turhal ve Zile, Uçhisar, Ünye, Urfa, Ürgüp, Üsküdar, Van , Yalvaç and Antioch Pisidian, Yazılıkaya, Zile ve Turhal

4 Kasım 2008 Salı

Google Sosyalleşiyor mu?

Google hep temiz ve de kolay anlaşılır görünse de alt tarafta birşeyler olup duruyor. Mesela http://www.google.com/s2/profiles/me adresinden ulaşılan profillerde bir süre sonra FaceBook benzeri bir sosyalleşme ağı ortaya çıkıverirse şaşırmayın. Hatırlarsanız uzun süre Yahoo'nun ardından dikkatli dikkatli gelen Google bir hamle ile öne geçip bu günkü konumuna ulaşmıştı. Profil sayfasında bir fotoğrafınız web sayfanızın, picasa web albümlerinizin linkleri yer alıyor. Ayrıca istediğiniz değişikliği ve kısıtlamayı da yapabiliyorsunuz. Eğer çevreniz tarafından aranınca bulunmak istiyorsanız Google bunu da sizin için hallediyor. Bana bir adım daha atsalar dev bir sosyalleşme ağını parmaklarını bile kıpırdatmadan kuruvereceklermiş gibi geldi. Ne dersiniz? Anlaşılan Google'a tüm interneti bünyesinde tutmak yetmiyor, yakında sosyalleşip her türlü bilgiye daha da kolay ulaşacak. Sağlıklı ve dinç kalın.

Gerçek ve Hakikat

Hakikat kırılgandır ve kişiden kişiye değişir gerçekse nispeten daha sağlam bir kavramdır. Örneğin kapalıyken televizyonun kumandasının açma...